Știrile 60m.RO

Carnea fabricată în laborator va ajunge pe rafturile magazinelor din SUA

Carnea crescută în laborator nu dăunează sănătății, motiv pentru care, în curând, va ajunge pe rafturile magazinelor. Un producător din California a primit avizul FDA care atestă că produsul său, carne de pui crescută în bioreactoare, este sigur și poate fi consumat.

Carnea fabricată în laborator are toate șansele să ajungă pe rafturile magazinelor, iar mai apoi în farfuriile oamenilor.

Un producător din California a primit recent avizul Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), principalul regulator în domeniu din Statele Unite.

Documentul atestă că produsul companiei, mai exact carne de pui crescută în bioreactoare, este sigur şi poate fi consumat.

„Agenţia a evaluat informaţiile prezentate de UPSIDE Foods despre alimentele realizate din cultura celulelor de găină şi nu mai are alte nelămuriri legate de siguranţă”, se arată într-un comunicat al FDA.

Uma Valeti, fondatorul companiei, a spus că „este un moment de cotitură în istoria alimentaţiei”.

Cardiolog de meserie, acesta spune că ideea i-a venit tunci când lucra cu pacienții săi care au suferit un atac de cord. Totul se întâmpla în urmă cu mai bine de 15 ani, atunci când creștea celule cardiace umane într-un laborator.

Acum, totul a fost posibil după ani de experimente efectuate de o echipă de biologi, biochimiști și ingineri pentru a transforma acest concept într-un produs gata de consum. Compania așteaptă undă verde de la Food and Drug Administration pentru a începe să vândă primele sale produse din carne cultivată, inclusiv file de pui.

Când acest lucru va fi posibil, centrul de producție Upside din Emeryville, California, va putea produce peste 50.000 de kilograme de produse din carne cultivată pe an.

„Oamenii spuneau că este science-fiction, însă acum este real!” a declarat Uma Valeti pentru NPR, care este încrezător că totul va fi bine, iar proiectul său va prinde contur.

„Acest lucru ar putea afecta literalmente miliarde de vieți umane și ar putea salva potențial trilioane de vieți de animale”, a spus cercetătorul, despre beneficiile potențiale ale cărnii cultivate.

Prima țară care a aprobat comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante a fost Singapore. Este vorba de carnea produsă de start-up-ul american Eat Just, iar firma susține că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru „carnea curată” care nu provine de la animal sacrifictate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button