Capela Sixtină a Olteniei-Mausoleul din Filiași
Filiași este un orăsel cu oar 17.000 de locuitori, dar se poate lăuda cu o comoară arhitecturală cunoscută sub numele de Capela Sixtină a Olteniei. Este vorba de Mausoleul familiei Filisanu, familie de boieri care timp de patru secole a marcat întreagă regiune.
Mausoleul familiei Filisanu se află la intrarea în cimitirul orașului , iar pini înalți îl incadrează , vechi și ei de 200 de ani. Este o clădire impunătoare, ruptă de peisajul urban autohton.
Mausoleul este o construcție glorioasă, atât pentru vremurile când a fost ridicat, cât și pentru astăzi. Filiasiul, care și-a electrificat toate străzile abia în 1955, se poate lăuda cu o capelă somptuoasă, în stil neogotic, cu influențe italienești, căreia localnicii i-au dat o denumire incă și mai glorioasă: Capela Sixtină a Olteniei.
Din păcate , se află într-o stare deplorabilă, Vopseaua aurită de pe o colonadă este stearsă, din cauza ploii care a pătruns prin acoperișul crăpat. Clădirea are nevoie de o intervenție urgentă. În prezent, municipalitatea pregăteste documentația că impreună cu asociații din zonă să pună în sigurantă construcția și să o reabiliteze. O echipă de ingineri a realizat o mapare a locului pentru viitoarele lucrări.
Rămăsitele familiei se află în criptele de sub sarcofage, unde nu a intrat nimeni vreodată.
Mausoleul a fost construit între 1865 și 1868 de arhitectul Theofil von Hansen, care a realizat și capela de pe domeniul Stirbey din Buftea. Numele familiei Filisanu este strâns legat de istoria locului. Dimitrie Filisanu a fost ultimul descendent al familiei și a murit la începutul secolului XX.
Boierul Filisanu a fost om politic și filantrop, a avut rangurile de serdar, paharnic și mare agă. Familia de latifundiari a lăsat în urmă un spital care le poartă numele și două cișmele de apă pentru cei săraci. Și liceul din oraș poartă numele lui Dimitrie Filisanu. Capela poate fi vizitată doar cu acordul Primăriei Filiași.
Sursa foto : wikipedia