Cancelarul austriac, înainte de vizita pe care o face luni în Bulgaria: Veto-ul Schengen rămâne în picioare
Cancelarul austriac Nehammer şi ministrul de interne vor efectua luni o vizită la graniţa bulgaro-turcă. Sofia are nevoie „de un sprijin rapid şi serios la protejarea frontierei exterioare spre Turcia” – consideră cancelarul federal, relatează agenția austriacă de presă APA, citată de Rador.
Austria îşi menţine opinia sa negativă faţă de spaţiul Schengen. Sâmbătă, înainte de vizita în Bulgaria, cancelarul federal Karl Nehammer a precizat: „Atâta vreme cât spaţiul Schengen nu funcţionează, iar Germania efectuează controale la frontieră în cazul altor ţări membre Schengen ca de exemplu Austria, nu putem lărgi acest spaţiu. În concluzie veto-ul Austriei faţă de Schengen rămâne în picioare până când situaţia se va schimba în mod radical.”
Nehammer şi ministrul austriac de interne Gerhard Karner se deplasează luni la frontiera bulgaro-turcă pentru o inspecţie locală. În decembrie Austria a respins din cauza migraţiei ilegale aderarea la spaţiul Schengen a Bulgariei şi României. Doar Croaţia a aderat de la începutul acestui an – conform propunerii Comisiei Europene – la spaţiul fără controale la frontiere.
Potrivit unei emisiuni difuzate înaintea vizitei, Nehammer a cerut „sprijin total pentru Bulgaria şi România şi, în sfârşit, acţiuni concrete din partea Comisiei Europene în vederea întăririi protecţiei frontierei exterioare. Bulgaria trebuie să ajungă în situaţia să aibă o protecţie a frontierei la fel de robustă cum este cea din Grecia. În acest scop trebuie puse la dispoziţie mijloacele necesare din bugetul UE.” A menţionat de asemenea că „trebuie să apăsăm şi mai mult pe frâna acordării de azil – nu doar în Austria, ci în întreaga Europă.” El a precizat că urmează să discute acest aspect şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev în cadrul vizitei sale de la regiunea frontierei bulgaro-turce.
După cum a afirmat ministrul de interne Karner, „Sistemul Schengen este distrus. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi serios în protejarea frontierei exterioare cu Turcia. În acest sens, gardul de la frontiera Greciei poate constitui un exemplu de urmat. Cifra ridicată a reţinerilor arată că sistemul este distrus. Câtă vreme acest sistem şi protecţia frontierei exterioare nu funcţionează, nu poate exista nicio extindere.”
Până acum Comisia UE s-a eschivat de la a pune la dispoziţie fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, vrând doar să susţină infrastructura de la frontieră. În decembrie instituţia afirma că Bulgariei îi revine decizia de a stabili mijloacele prin care urmează să-şi apere frontierele. În momentul de faţă, Frontex este prezent în Bulgaria cu 137 de membri şi echipament.
Cancelarul şi ministrul se declară nemulţumiţi de faptul că Bulgaria este lăsată singură în realizarea protecţiei celor 240 de kilometri de frontieră exterioară a UE spre Turcia. Mai ales că există şi înregistrări care demonstrează cât de uşor pot fi depăşite barierele existente la graniţa bulgaro-turcă.
În cadrul vizitei care va începe luni, cei doi politicieni austrieci se vor deplasa la frontieră împreună cu Radev şi cu ministrul bulgar de interne Ivan Demergiev. Conform planului, urmează să viziteze centrul regional de coordonare a poliţiei de frontieră de la oraşul Elhovo, iar la întoarcere la Sofia urmează o întâlnire cu primul ministru bulgar Galab Donev.