Economie

Bursa din Hong Kong a avut cea mai proastă zi din ultimii 28 de ani

Principalii indici bursieri din Asia au înregistrat scăderi semnificative luni, iar bursele europene au deschis și ele în scădere semnificativă. Prăbușirea burselor reflectă senzația că oficialii Casei Albe nu vor renunța la planurile lor extinse de impunere a taxelor vamale, iar investitorii pariază pe faptul că riscul tot mai mare de recesiune ar putea duce la o reducere a ratelor dobânzii în SUA încă din luna mai, informează Reuters.

Bursa din Hong Kong se închide după cea mai proastă zi din ultimii 28 de ani

Bursa din Hong Kong – indicele Hang Seng – a încheiat în scădere cu 13,22%. Acesta a tot scăzut de-a lungul zilei de la deschiderea pieței.

Este cea mai mare scădere de la criza financiară asiatică din 1997, relatează AFP.11:24

Fondul suveran al Chinei încearcă să oprească deruta de pe bursă după cea mai proastă zi din ultimii 5 ani. Central Huijin Investment, a anunțat luni că își mărește deținerile în acțiuni chinezești și că va apăra stabilitatea pieței.10:49

Scăderile de la burse, efectul temerilor investitorilor

Schimbările de pe piețe nu reflectă, în mare parte, ceea ce se întâmplă în lumea reală acum, scrie BBC.

Dar perspectivele economice devin tot mai incerte, pe măsură ce impactul taxelor impuse de Donald Trump se va resimți în lumea reală.

Fluctuația acțiunilor, a prețurilor petrolului și așa mai departe este determinată în mare măsură de sentimente și speculații, de previziuni cu privire la ceea ce se poate întâmpla.

În prezent, prețurile acțiunilor sunt influențate mai degrabă de frică decât de elementele fundamentale – temerile legate de o recesiune mai târziu în acest an sau anul viitor. Piețele s-au prăbușit pe măsură ce comercianții și-au ajustat așteptările – realitatea a demonstrat că aceste taxe ar putea să nu fie temporare – și au înțeles că există riscul ca mai multe țări să acționeze în același fel.

Unii economiști estimează că șansele SUA de a intra în recesiune sunt acum aproape de 50-50, iar alții consideră că economia mondială se poate confrunta cu un risc similar.10:37

Scăderi pe bursele europene

Acțiunile europene au coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, investitorii confruntându-se cu posibilitatea unei recesiuni după taxele vamale masive anunțate de Donald Trump săptămâna trecută, scrie Reuters.

În primele câteva minute de tranzacționare au avut loc fluctuații mari, dar în prezent indicele FTSE 100 a scăzut cu aproape 6%, potrivit BBC.

Indicele german Dax – care a scăzut cu 10% la un moment dat – înregistrează acum o scădere de 7,6%, în timp ce indicele francez Cac 40 a scăzut cu 7%.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 5,8% la 07.22 GMT, după ce vineri a înregistrat cel mai abrupt declin procentual într-o singură zi de la pandemia COVID-19 și până acum.

Producătorii de armament, care au crescut la începutul acestui an în perspectiva sporirii cheltuielilor pentru apărare, erau de asemenea în scădere, luni.

„Singurul mecanism de oprire este iPhone-ul președintelui Trump”

Carnagiul pe piețe a avut loc în timp ce președintele Donald Trump a declarat reporterilor că investitorii vor trebui să își ia medicamentul și că nu va încheia un acord cu China până când deficitul comercial al SUA nu va fi rezolvat.

Beijingul a declarat că piețele s-au pronunțat cu privire la planurile lor de represalii.

„Singurul mecanism de oprire este iPhone-ul președintelui Trump, iar acesta dă puține semne că prăbușirea pieței îl deranjează suficient pentru a reconsidera o poziție politică în care crede de decenii”, a declarat Sean Callow, analist FX senior la ITC Markets din Sydney.

Taxele vamale sunt „medicamente”, spune Trump

Donald Trump a declarat că guvernele străine ar trebui să plătească „o mulțime de bani” pentru a ridica taxele vamale radicale pe care le-a caracterizat drept „medicamente”, notează The Guardian.

Vorbind cu reporterii la bordul Air Force One la sfârșitul zilei de duminică, președintele american a indicat că nu este îngrijorat de pierderile de pe piață care au șters deja aproape 6 miliarde de dolari din valoarea acțiunilor americane. „Nu vreau ca nimic să scadă. Dar uneori trebuie să iei medicamente pentru a rezolva ceva”, a declarat el.

Piețele se pregătesc pentru o nouă săptămână volatilă, pe măsură ce intră în vigoare taxele vamale cele mai punitive ale lui Trump.

Indicele de referință Nikkei 225 din Japonia a scăzut luni cu aproape 9% în primele ședințe de tranzacționare, în timp ce îngrijorările cu privire la o recesiune globală indusă de tarifele lui Trump au continuat să afecteze piețele.

Indicele Nikkei a scăzut cu până la 8,8%, ajungând la 30.792,74 pentru prima dată din octombrie 2023. Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat luni că guvernul său va continua să îi ceară lui Trump să reducă taxele vamale, dar a spus că rezultatele „nu vor veni peste noapte”.

Acțiunile s-au prăbușit în China și Hong Kong

„Ca atare, guvernul trebuie să ia toate mijloacele disponibile” pentru a limita impactul economic asupra Japoniei, inclusiv să ofere sprijin financiar pentru firmele naționale și să ia măsuri pentru a proteja locurile de muncă, a declarat el în parlament.

Acțiunile din Hong Kong și China s-au prăbușit, indicele Hang Seng din Hong Kong scăzând cu 8% în primele tranzacții. Acțiunile giganților tehnologici chinezi Alibaba și Tencent au scăzut cu mai mult de 8%.

În Coreea de Sud, tranzacționarea pe indicele Kospi a fost întreruptă timp de cinci minute la ora 9.12, în timp ce acțiunile au scăzut vertiginos.

Bursa din Taiwan a scăzut cu aproape 10% la deschiderea de luni, prima zi de tranzacționare de la anunțarea taxelor vamale, din cauza unei sărbători de două zile săptămâna trecută.

Scăderile au fost determinate de TSMC și Foxconn și au marcat cea mai mare pierdere punctuală și procentuală înregistrată într-o singură zi, potrivit presei locale.

Prețul barilului de petrol, în scădere

Acțiunile australiene au fost, de asemenea, în scădere puternică, cu mai mult de 160 de miliarde de dolari șterse de pe piețe în primele ședințe de tranzacționare.

Investitorii au crezut că pierderea unor averi de mii de miliarde de dolari și probabila lovitură dată economiei îl vor determina pe Trump să își reconsidere planurile.

„Dimensiunea și impactul perturbator al politicilor comerciale ale SUA, dacă sunt susținute, ar fi suficiente pentru a face ca o expansiune încă sănătoasă în SUA și la nivel mondial să intre în recesiune”, a declarat Bruce Kasman, șeful departamentului economic al JPMorgan, estimând riscul unei încetiniri la 60%.

Și piețele europeene sunt în scădere, iar dolarul american are de suferit, fiind cotat la 0.91 de euro.

Perspectivele mai sumbre privind creșterea globală au menținut prețurile petrolului sub o presiune puternică, după pierderile abrupte de săptămâna trecută.

Petrolul Brent a scăzut cu 1,35 de dolari ajungând la 64,23 de dolari pe baril, în timp ce petrolul american a scăzut cu 1,39 de dolari la 60,60 de dolari pe baril.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button