Internațional

O avocată turcă a murit în închisoare după 238 de zile de greva foamei, cerând zadarnic un ”proces echitabil”

Avocata turcă Ebru Timtik, încarcerată de doi ani pentru presupuse legături cu un partid scos în afara legii de regimul Erdogan, a murit vineri într-o închisoare din Istanbul după ce a făcut timp de 238 de zile greva foamei, anunță News.ro

vocata, una dintre miile de victime ale epurărilor politice făcute de regimul autoritar al președintelui Erdogan, a făcut greva foamei, cerând un proces echitabil și a ajuns la doar 30 de kg.

Moartea avocatei a provocat ciocniri în Turcia între susținătorii acesteia și forțele de ordine, protestul fiind înnăbușit de poliție cu gaze lacrimogene, potrivit Deutsche Welle.

Alături de Aytac Unsal, un alt avocat aflat în greva foamei în închisoare, Ebru Timtik era membră a Asociaţiei Avocaţilor Contemporani – specializată în apărarea cazurilor politice sensibile. Autorităţile turce i-au condamnat pe cei doi avocați pentru presupuse legături cu organizaţia marxist-leninistă radicală DHKP-C, o grupare care a comis mai multe atentate şi care este catalogată drept ”teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali, potrivit News.ro.

Moartea avocatei a provocat reacții dure atât din partea Comisiei Europene, cât și a multor organizații occidentale, toate denunțând lipsa unui proces corect și lipsa de independență a justiției turce. Tragedia reprezintă o nouă lovitură de imagine pentru Erdogan, exact în momentul în care președintele turc încearcă să atragă de partea sa comunitatea internațională în chestiunea explorărilor pentru hidrocarburi în zona din Marea Mediterană controlată de Grecia.

  • De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mare
    România eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
  • ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construire
    În România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
  • România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și Ungaria
    România se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
  • Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severă
    România anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
  • Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penal
    Ceea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …
Back to top button