Bulgaria expulzează doi diplomați ruși acuzați de spionaj militar

Bulgaria a anunțat miercuri expulzarea a doi diplomați ruși care se ocupau încă din 2016, potrivit autorităților de la Sofia, cu strângerea de „informații despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”.
Potrivit MAE bulgar, citat de Radio Free Europe, aceștia au la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi țara.
Cei doi diplomaţii ruşi erau ajutaţi de către doi bulgari care au acces la informaţii despre industria militară bulgară şi care, cu anumite ocazii, erau plătiţi pentru serviciile lor, potrivit Parchetului.
Într-o primă reacție a Rusiei, Ministerul rus de Externe a anunțat că „regretă această decizie a Sofiei de a declara persona non grata colaboratori ai reprezentanţei comerciale a Rusiei în Bulgaria pe baza unor acuzaţii fără fundament”, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Bulgaria, stat membru NATO din 2004 şi UE din 2007, întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, însă cazurile de spionaj implicând cetăţeni ruşi se multiplică în ultimii ani.
În octombrie 2019, un prim diplomat rus acuzat de spionaj a fost expulzat. În ianuarie 2020, un al doilea diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, precum şi un alt angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.
Acest tip de scandaluri s-au înmulţit în Europa în ultimele luni pe fondul tensiunilor ruso-occidentale în creştere.
Rusia a anunţat la sfârşitul lunii august expulzarea a trei diplomaţi slovaci ca „măsură de reciprocitate” după ce trei diplomaţi ruşi au fost trimişi acasă din Slovacia.
Cu câteva zile înainte, unui diplomat norvegian i s-a cerut să părăsească teritoriul rus, ca răspuns la expulzarea unui diplomat rus din Norvegia pe fondul unui scandal de spionaj.
Anterior, un diplomat austriac a fost declarat persona non-grata de către Rusia ca represalii la expulzarea unui diplomat rus la Viena pentru spionaj industrial.
Sursa: Agerpres
- Primarul PNL al Constanței vinde terenurile orașului la bucată, la fel ca Radu MazărePrimarul PNL al Constanței vrea să vândă terenurile orașului la bucată, la fel cum făcea Radu Mazăre în administrația PSD din anii 2000, după ce a trecut prin Consiliul Local mai multe astfel de proiecte prin care a scos la vânzare mai multe suprafețe. Vergil Chițac numește terenurile ”active nefolositoare ale orașului” și vorbește despre …
- JAF! România, printre cele mai mari tarife la energie electrică din Uniunea EuropenăRomânia are printre cele mai mari tarife la energie electrică din Uniunea Europenă. Toate țările vecine au prețuri mult mai mici. După eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică, de la 1 iulie, românii vor plăti între 20 și peste 30 de eurocenți (1,7 lei)/kWh. Având în vedere faptul că circa 10 milioane de consumatori se …
- Reforma Bolojan, mai fioroasă decât reforma Boc: bugetarii, băgați forțat în concedii fără platăGuvernul Bolojan ia în calcul o măsură extremă pentru reducerea deficitului bugetar, și anume trimiterea bugetarilor în concedii fără plată, timp de cinci zile în fiecare lună. Nu e prima dată cînd se propune așa ceva în România, iar de aplicat, s-a aplicat ceva asemănător în perioada crizei economice din 2009-2010, printr-o lege promovată de …
- CSAT prezidat de Nicușor Dan a decis: România va continua să sprijine UcrainaConsiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele României, Nicușor Dan, a analizat o serie de subiecte majore cu implicații asupra securității naționale, de la combaterea evaziunii fiscale și sprijinul pentru Ucraina, până la amenințările cibernetice și situația infrastructurii strategice interne.În contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, CSAT …
- Românii care nu plătesc întreținerea la timp, hăituiți de asociațiile de bloc: popriri, procese și chiar vânzarea locuințeiAi întârziat cu plata întreținerii? Pregătește-te pentru penalizări, procese în instanță și amenințări cu executarea silită. Legea le dă mână liberă asociațiilor de proprietari să-și recupereze datoriile cu orice preț, inclusiv prin vânzarea apartamentului. În loc să se caute soluții amiabile, blocuitorii ajung să fie puși la zid, transformați în inamici publici pentru câteva sute …