Bulgaria: Cu fermierii în stradă și vămile blocate, ministrul bulgar al agriculturii califică tema cerealelor ucrainene ca fiind propagandă rusească
Problema cerealelor ucrainene face parte din propaganda rusească. „Încearcă să destabilizeze direcţia clară pe care o are Bulgaria şi obiectivele clare ale acesteia. Este vorba de cei care „inundă” Marea Neagră cu drone cu bombe”, a comentat, recent, ministrul bulgar al Transporturilor, Gheorghi Gvozdeikov, pentru postul bTV de la Sofia. În acest timp fermieii bulgari au ieșit pe străzi și au blocat cu utilaje vămile.
„Producătorii de cereale generează un venit de 10 miliarde de leva și realizează un profit de 2,5 miliarde de leva atunci când este permis. În 2021, aceste cifre au fost mai mici, ceea ce înseamnă că există şi o creștere. Știți că guvernul interimar impune de fapt această interdicție printr-o solicitare de la Comisia Europeană și nu o face întâmplător. Știți că guvernul interimar a îndeplinit destul de strict sarcinile primite de la Federația Rusă. Acest protest de astăzi are un ton politic destul de serios, care are ca scop destabilizarea statului. Ei încearcă să destabilizeze poziția clară pe care o are Bulgaria și obiectivele sale clare. Este vorba de cei ce „inundă” Marea Neagră cu drone-bombă. Problema legată de subiectul importului de cereale ucrainene începe din nou ca propagandă din partea statului rus, deoarece exportul de cereale prin Marea Neagră este destul limitat, ca să nu mai zic că e şi interzis”, a spus el preluat de Mediapol și citat de Rador Radio România.
Din cuvintele ministrului a reieșit clar că guvernul nu va renunța la decizia sa de a permite importul de cereale ucrainene și îşi va menține poziția fermă. El a precizat că guvernul nu se teme de protestele producătorilor bulgari de cereale.
„Nu avem nimic de pierdut din importul de cereale ucrainene. Scopul este de a asigura un export mai rapid către țările care au nevoie de acesta, precum țările din Africa. Bulgaria va asigura un coridor de solidaritate până într-un port de unde vor fi distribuite cerealele. Vom câștiga mulți bani din transport”, a adăugat ministrul Gvozdeikov.
După cum a arătat Mediapool în videoclipul său intitulat „Cine ce a pierdut din importul sistat al importurilor ucrainene”, Bulgaria cere UE un ajutor pentru infrastructură de 500 de milioane de euro pentru a realiza acest export de cereale ucrainene.
Potrivit lui Gvozdeikov, calificativul de „terorişti” pe care premierul Nikolai Denkov l-a dat producătorilor de cereale este într-o anumită măsură potrivit.
„Când îi inviți pe acești oameni la negocieri, iar ei refuză și se comportă ca niște copii mici și încăpățânați, înseamnă că nu vor un dialog cu cealaltă parte și o soluție la problemă, ci o confruntare”, a subliniat ministrul Transporturilor.