Bucureștiul, în colaps financiar sub Nicușor Dan: buget tăiat, investiții blocate și servicii publice în criză

Primăria Capitalei traversează un an dezastruos din punct de vedere financiar, iar Nicușor Dan recunoaște că 2025 este „un an pierdut pentru investiții în București”. Bugetul orașului a fost redus, iar subvențiile pentru servicii publice pun presiune pe finanțe. În loc să găsească soluții, primarul Capitalei acuză Guvernul și retrage proiectul de buget din Consiliul General.
Situația financiară a Primăriei Generale a Capitalei este mai gravă ca niciodată, iar Bucureștiul riscă să rămână fără investiții în 2025. Nicușor Dan, primarul Capitalei, a retras săptămâna trecută proiectul de buget după ce coaliția majoritară din Consiliul General a anunțat că se va abține de la vot, o mișcare ce arată lipsa de sprijin și de soluții în administrația sa.
„Bugetul local propus spre adoptare în 2025 are venituri de 7,3 miliarde RON, în scădere față de 8,1 miliarde RON în 2024. Din păcate pentru oraș, chiar și în varianta foarte optimistă a îndeplinirii planurilor de investiții ale orașului, Bucureștiul va aloca în 2025 numai 1,8 miliarde pentru investiții din bugetul local, o sumă similară cu subvenția plătită pentru cele două mari servicii publice (termoficare și transport public, ambele aflate într-o situație financiară proastă)”, scriu jurnaliștii.
În ciuda problemelor evidente, primarul dă vina pe Guvern și susține că reducerea bugetului a fost făcută intenționat, pentru a favoriza primăriile de sector. Cu toate acestea, realitatea arată că Bucureștiul a ajuns într-o situație critică sub mandatul său, cu pierderi masive în sectorul public și fără investiții viabile.
Conform estimărilor Primăriei, pe actuala lege a bugetului de stat, Bucureștiul va primi aproximativ 4 miliarde RON din impozitul pe venit (IPV), în timp ce sectoarele vor primi 5 miliarde RON, iar 1 miliard RON va merge spre fondul de solidaritate. Totuși, jurnaliștii de la contributors.ro subliniază că problemele financiare ale orașului sunt mai complexe și că lipsa unui plan coerent din partea administrației Nicușor Dan a contribuit semnificativ la acest declin.
„Bucureștiul beneficiază de o legislație diferită față de celelalte localități datorită unei organizări diferite. În 2024, Guvernul a decis ca din banii colectați din impozit pe venit la București, 3% să meargă spre județul Ilfov. Nu ne întrebați de ce pentru că nu avem o explicație logică. Din restul de 97%, 47% au mers spre Primăria Generală și 50% spre Primăriile de Sector. În 2023, suma de bani s-a distribuit în mod egal, 50% către Primăria Generală și 50% către Primăriile de Sector”, explică jurnalistii.
Pe lângă bugetul insuficient, Primăria Capitalei trebuie să gestioneze și problemele uriașe ale sistemului de termoficare și transport public, două domenii care au acumulat datorii uriașe și care necesită subvenții masive pentru a rămâne funcționale.
„Nu știu cât de bine s-a înțeles ce s-a votat, tind să cred că destul de puțin, referendumul fiind pus pe repede înainte și fără nicio dezbatere reală, dar pare evident acum că cele aproape jumătate de milion de voturi DA au fost trecute de Guvern la capitolul ‘Și altele’”, mai spun jurnaliștii.
În timp ce Bucureștiul se confruntă cu un blocaj financiar major, administrația Nicușor Dan pare incapabilă să găsească soluții concrete. În loc de măsuri eficiente, primarul aruncă vina pe Guvern și pe alți factori externi, în timp ce orașul se îndreaptă spre un an pierdut din punct de vedere al investițiilor și dezvoltării.