BREAKING Proiectul ordonanței austerității crește impozitul pe dividende de la 8% la 10%, scade pragul la microîntreprinderi la 100.000 de euro / Dispar toate facilitățile fiscale pentru IT, Construcții și Agricultură / Revine taxa pe stâlp / Îngheață pensiile și salariile bugetarilor
Proiectul oficial de OUG a austerității, publicată duminică de Ministerul Finanțelor, prevede înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor, dar și creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. În același timp, pragul la microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 250.000 de euro anul viitor și 100.000 de euro în 2026.
Pevederile din proiectul de OUG privind creșterea impozitului pe dividende și scăderea pragului la microîntreprinderi:
sursa foto: proiectul de OUG
De asemenea, proiectul de OUG prevede eliminarea tuturor facilităților fiscale care se acordau angajaților și companiilor din domeniile IT, Agricultură și Construcții, în conformitate cu angajamentele asumate de România prin PNRR.
sursa foto: proiectul de OUG
Proiectul de ordonanță a austerității publicat duminică include o prevedere cu impact major asupra tuturor companiilor private: o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora. Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra ”taxă pe stâlp” inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017.
De asemenea, proiectul de OUG prevede anularea diurnei speciale pentru magistrați de 2% pe zi din salariul lor brut.
Ministerul de Finanțe a publicat duminică forma finală a Ordonanței care include măsurile de austeritate. Vezi aici documentul final:
Principalele măsuri de stopare a cheltuielilor bugetare:
- pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
- înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024
- înghețarea ajutoarelor sociale prin înghețarea indicelui social de referință
- scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024
- înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024
- alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
- indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024
- orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite
- concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
- bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri
- sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
- voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei
- nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor
- sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții
- eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori judecătorești va fi considerată abatere disciplinară
- limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
- subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024
- studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea
- primării nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema
- În guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025
Pensiile și salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2025, dar e posibil ca pensionarii cu venituri mici și medii să primească un ajutor punctual, potrivit unei decizii luate sâmbătă de coaliția de guvernare, au declarat surse guvernamentale.
De asemenea, Ordonanța prevede anularea diurnei speciale care suplimentau veniturile judecătorilor magistraților cu 2% pe zi, din salariul lor brut.
Măsurile de eficientizare guvernamentala au ca scop scăderea cheltuielilor statului cu minimum 1% din Produsul Intern Brut (PIB).
Bugetul pe 2025 va include creșterea indemnizațiilor pentru văduvele de război, veterani și invalizii de război.
În ceea ce privește bugetul pe 2025, acesta va fi adoptat de guvern în ianuarie și trimis spre Parlament pentru adoptare într-o sesiune extraordinară tot în ianuarie, au declarat sursele citate.