Știrile 60m.RO

Borrell: „Nu este momentul să vorbim despre pace cu Rusia”

Într-un lung interviu acordat Institutului Universitar European din Florența, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe își apără opiniile: arme pentru Ucraina și respingerea planului de pace chinez.

Invazia rusă a Ucrainei a unit Occidentul, iar „Uniunea Europeană nu are de ales decât să sprijine în continuare Guvernul de la Kiev”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe Josep Borrell, intervievat de Méabh Mc Mahon de la „Euronews” la Conferința Starea Uniunii de la Universitatea Europeană din Florența.

Pentru Borrell, nu este încă momentul pentru discuții de pace

„Nu este momentul pentru conversații diplomatice despre pace”, spune Borrell. „Este momentul să sprijinim militar războiul. Mă simt un diplomat, dar mă simt și un ministru al Apărării din Uniunea Europeană, pentru că îmi petrec o parte importantă din timp vorbind despre arme”.

În acest sens, Comisia Europeană tocmai a prezentat un plan de 500 de milioane de euro pentru creșterea producției de muniție. Potrivit Înaltului Reprezentant, sprijinul militar pentru Ucraina rămâne esențial, și pentru securitatea europeană.

„Nu este momentul pentru conversații diplomatice despre pace. Este timpul să sprijinim războiul din punct de vedere militar”, a declarat Joseph Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

Pe lângă fondurile comunitare alocate, statele membre vor putea redirecționa și o parte din proiectele de coeziune sau din planurile naționale de redresare și reziliență către proiecte din industria apărării. O decizie pe care mulți o critică.

„Dacă nu sprijinim Ucraina, va cădea în câteva zile. Desigur, aș prefera să cheltui mai degrabă acești bani pe creșterea bunăstării oamenilor, pe spitale, școli, orașe, așa cum cer primarii. Dar nu avem de ales”, afirmă Borrell.

Drum lung până la pace

Șeful diplomației UE salută faptul că, până acum, China nu a trimis arme în Rusia, dar planul de pace prezentat de Beijing nu este acceptabil în opinia sa.

„Singurul plan de pace care poate fi definit ca atare este propunerea lui Zelenski, pentru că planul chinezesc este un set de cuvinte frumoase, dorințe frumoase, dar nu este un plan de pace. Singurul este cel propus de ucraineni, dar cu siguranță nu va fi acceptat de ruși”.

Pentru a supraviețui într-un context internațional în schimbare, explică Borrell, Uniunea Europeană trebuie să acționeze unită și, din acest motiv, ar trebui abandonat sistemul de vot în unanimitate, care permite statelor individuale să blocheze deciziile de politică externă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button