Politică

Bornele lui Cîțu și PNRR bat pasul pe loc: S-a întors din nou cu 0 lei de la Bruxelles

Premierul Florin Cîţu a declarat că PNRR este doar o sursă de finanţare pentru reformele pe care vrea să le facă actualul Guvern în România, reforme asumate în programul de guvernare. De asemenea, se lucrează la asumarea unor ţinte care dacă nu sunt atinse se pot pierde bani pentru acele finanţări.

Întrebat cu rămâne cu deficitul bugetar, în condiţiile în care 13 miliarde de euro reprezintă granturi, iar diferenţa reprezintă împrumuturi, din ceea ce primim prin PNRR, premierul Florin Cîţu a declarta că aceasta nu este o problemă, iar PNRR este doar o sursă în plus de finanţare pentru România.  ”Nu e o problemă, este vorba de cum prezinţi sau cum vei vedea că evoluează economia în perioada următoare.

România are nevoie de investiţii, România va investi în perioada următoare. PNRR este doar o sursă de finanţare pentru proiectele pe care noi ni le-am asumat în programul de guvernare. Noi ne împrumutăm oricum pentru investiţii. Acum că am şansa să mă împrumut de la Comisia Europeană, care se împrumută mai ieftin, voi lua această şansă, dacă nu, bineînţeles că mă duc în piaţă. Ideea este  că avem trei surse de finanţare pentru proiecte de investiţii: buget – pentru că avem deficit însemană că ne împrumutăm-, PNRR, fonduri europene”, a declarat Florin Cîţu la Digi24, joi seara. 

Premierul a explicăat că ţinta României este de a reduce deficitul bugetar sub trei la sută. 

”Le aduc aminte românilor că avem  29,2 miliarde în PNRR şi mai avem 46 miliarde în fonduri europene tot în perioada aceasta. Nu este nicio problemă, este vorba de a convinge Uniunea Europeană că vom rămâne în strategia fiscal-bugetară pe care eu mi-am asumat-o la începutul anului. Adică vom reduce deficitul bugetar sub 3 la sută în 2024. Rolul meu e de a convinge Comisia Europeană că mă ţin de reformele promise. Diferenţa în România, faţă de  alte ţări este că e în procedură de deficit excesiv, ceea ce înseamnă că noi trebuie să arătăm cum vom reduce acest deficit.  Dar de anul viitor majoritatea ţărilor va fi în această situaţie pentru că deficitul e mai mare de 3 la sută”, a declarat primul ministru. 

Florin Cîţu spune că PNRR este o binecuvântare pentru reformele ce urmează a fi făcute în România. 

”Eu spun că este o binecuvântare acest lucru pentru că eu tot vreau să facem reforme. Foarte bine, avem această condiţiozitate. Am mers la Comisia Europeană cu un plan de reforme foarte ambiţios pe care mi l-am asumat în programul de guvernare şi sunt lucruri importante acolo. Progresul reformelor este apreciat. În PNRR avem tot felul de borne pe care trebuie să le atingem. Acum lucrăm la acest lucru, trebuie să ne asumăm nişte ţinte. Şi trebuie să fim foarte realişti şi detaliaţi (dacă nu se atinge o ţintă, acea finanţare se opreşte – n.r.)”, a declarat primul ministru. 

Cîţu a dat drept exemplu, reforma pensiilor.  

”Eu m-am asigurat că aceste reforme, chiar dacă nu mai sunt aici, ele merg mai departe: reforma pensiilor bazate pe contributivitate.(…) Încercăm să avem sistem de pensii sustenabil în 5 ani de zile”, a precizat Florin Cîţu

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button