SocialȘtirile 60m.RO

BOR aprobă Ordinul de Ministru care stabilește regulile din locașurile de cult

Biserica Ortodoxă Română a emis sâmbătă un comunicat cu privire la Ordinul de Ministru publicat recent, care stipulează regulile ce trebuie respectate în incinta locașurilor de cult.

BOR a declarat că măsurile prevăzute în Ordin, sunt măsuri sanitare specifice și sunt adresate în mod egal tuturor cultelor religioase din România.

”Ordinul Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activității religioase în contextul pandemiei este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România.
Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioșii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralității religioase care definește relația democratică a Statului român cu toate cultele din România”, se arată în comunicatul BOR.

Măsurile prevăzute de Ordinul de Ministru sunt de bun-simț și implică dezinfectarea tuturor obiectelor cu care intră în contact direct enoriașii după fiecare utilizare și dezinfectarea frecventă a suprafețelor atinse des.

”Măsurile sanitare specifice menționate în Ordin cu privire la obiectele de cult sunt următoarele:

  • 1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.
  • 2. Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse.

Respectivele „obiecte de cult” menționate la punctul 1. sunt acelea pe care unii credincioși le ating în semn de venerație față de Dumnezeu, față de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc), sau față de prezența sacrului în obiecte semnificante religios în spațiul credinței oamenilor din toate cultele și religiile”, precizează BOR.

”Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă(!) înainte de folosire şi după folosirea acestora.Reamintim că în practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.
Recent, două instanțe judecătorești din Constanța și Cluj au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”, că „împărtășirea mai multor persoane cu aceeași linguriță nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2” și că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare” mai transmit reprezentanții bisericii, citați de hotnews.ro.

Back to top button