SĂNĂTATE

Bolnavii în fază terminală care au nevoie de calmante puternice sunt lăsați de statul român în voia sorții

Bolnavii în fază terminală care au nevoie de calmante puternice sunt lăsați de statul român în voia sorții. Acum 3 ani, un proiect de lege ce prevedea că aceștia vor avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), era depus la Parlament. 3 ani mai târziu, proiectul continuă să zacă în sertare. În tot acest timp, inițiatorii demersului nu își explică nici ei motivele, iar pacienții cu boli terminale continuă să se stingă în chinuri.

Ce spune proiectul de lege pe care România îl ține în sertar, în timp ce numărul țărilor care legalizează canabisul medicinal crește de la an la an

Proiectul de lege a trecut rapid de Senat, dar s-a blocat încă de acum 3 ani, după ce a fost înaintat Camerei Deputaților (for decizional) și trimis pentru raport la comisiile permanente, declară Cristina Dumitrache, deputat PSD și inițiatoarea proiectului de lege, pentru HotNews.ro.

Motivele pentru care proiectul este acum blocat nu sunt foarte clare nici pentru Cristina Dumitrache, însă unul dintre ele ar putea fi acela că Ministerul Sănătății a dat, încă de la începutul anului 2021, un punct de vedere negativ, în care se face inclusiv confuzie între conceptul de utilizare a canabisului în scop medicinal și utilizarea lui în scop recreativ.

Cum conducerea Ministerului Sănătății s-a schimbat între timp, iar actualul ministru, Alexandru Rafila, este coleg de partid cu deputata Cristina Dumitrache, inițiatoarea proiectului de lege, HotNews.ro a încercat să obțină un punct de vedere privind acest proiect de lege și de la actualul ministru al Sănătății. Alexandru Rafila nu a oferit niciun răspuns, până la momentul apariției acestui articol.

De cealaltă parte, deputatul Emanuel Ungureanu, și el inițiator al proiectului de lege, îl acuză pe Alexandru Rafila că este cel care „blochează personal” legalizarea canabisului medicinal.

Proiectul de lege prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, printr-un formular special, de calmante ce conțin canabis sub formă de uleitincturăinfuzie sau pentru inhalare.

Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button