Știrile 60m.RO

Bogdan Aurescu: România se află în negocieri cu Marea Britanie pentru reînnoirea Parteneriatului Strategic bilateral

România și Marea Britanie sunt în faza de negociere a unui nou document privind Parteneriatul Strategic bilateral, care datează din 2003 și care a fost reînnoit în anul 2011, a declarat ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu

„Va trebui să vedem care este rezultatul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit și să lucrăm în mod foarte serios și substanțial cu Regatul Unit pentru o reînnoire a acestui Parteneriat Strategic în noile circumstanțe”, a spus Aurescu, întrebat fiind care este abordarea României privind relația cu Regatul Unit după producerea Brexit.

Aurescu a punctat că negocierile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt în curs, dar că au fost afectate în mod inerent de criza de COVID-19.

„Pe fond, din păcate, progresele sunt destul de limitate pe fondul pozițiilor divergente între părți într-o serie de domenii cheie. Urmărim cu foarte mare atenție evoluția acestor negocieri, mai ales că ne interesează situația cetățenilor români care vor veni în Marea Britanie după perioada de tranziție. Cei care ajung în Regatul Unit până la finalul acestui an beneficiază de regimul cetățenilor europeni. Ne interesează respectarea principiului reciprocității depline și non-discriminării între statele membre și vom vedea și care sunt evoluțiile în Regatul Unit în ce privește reglementarea viitorului sistem de imigrație din Marea Britanie”, a spus șeful diplomației române, subliniind că 575.800 de cetățeni români se înregistraseră deja la 30 aprilie pentru a rămâne în Regatul Unit după Brexit.

Ministrul de externe a ma afirmat că în ceea ce privește Parteneriatul Strategic bilateral, România își dorește “un Parteneriat Strategic consolidat, reînnoit, puternic, care să aibă în vedere interesele comune ale celor două țări, care pleacă de la interese care se referă la nivelul economic, pe care îl dorim întărit, dar și la cooperarea în domeniul militar, care este una foarte bună, atât în cadrul NATO, cât și în plan bilateral”.

„Suntem în curs de negociere a unui nou document al acestui parteneriat strategic și sperăm să-l putem finaliza cât mai curând în așa fel încât el să așeze baza relațiilor dintre România și Regatul Unit post-Brexit”, a spus șeful diplomației române.

Anunțul privind negocierile pentru modernizarea Parteneriatului Strategic București – Londra a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, în luna ianuarie, în cadrul discursului său anual în fața șefilor de misiuni diplomatice acreditați în România. Mesajul a fost întărit, ulterior, atât de șeful statului, cât și de ministrul de externe în ziua producerii Brexit, la 31 ianuarie.

România și Marea Britanie au convenit ridicarea nivelului de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic, în iunie 2003, prin adoptarea unui document intitulat „Marea Britanie şi România în Europa: Parteneriat Strategic”. În iunie 2011 a fost convenită ”Declaraţia Comună privind relansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie”, care prevede angajamentul celor două state de a coopera mai strâns în multiple domenii, informează MAE.

Cea mai recentă evoluție în privința Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit a fost înregistrată în luna martie a anului 2019, când miniștrii apărării din Marea Britanie și din România au semnat, la Londra, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea româno-britanică în domeniul apărării, un document prin care cele două țări au semnalat ”un angajament comun față de securitatea Mării Negre”.

Pe plan militar și de securitate, România și Regatul Unit au cooperat intens în ultimii ani în cadrul NATO, avioanele britanice de luptă de tip Typhoon Eurofighter desfășurând succesive misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră și fiind staționate la Baza Mihail Kogălniceanu.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Back to top button