Internațional

Bloomberg: Există o ruptură tot mai mare între țările din Europa de Vest și de Est

Există o ruptură tot mai mare între țările din Europa de Vest și de Est din cauza dezacordurilor privind furnizarea de obuze de artilerie către Ucraina și a riscului de a lovi Forțele Armate ucrainene, scrie Bloomberg.

Potrivit interlocutorilor agenției în cercurile diplomatice, dacă Rusia învinge Ucraina, țările din Europa de Est „nu vor ierta” țările din Europa de Vest, iar întregul proiect de integrare europeană, care a început odată cu căderea Zidului Berlinului, va fi în pericol din cauza unei „cicatrici de neșters”. Guvernele vest-europene nu înțeleg că mulți din partea de est a continentului nu vor mai avea încredere niciodată în ei, a explicat un înalt oficial european sub condiția anonimatului.

Un oficial european a spus că, dacă Rusia va câștiga pe fundalul incapacității Europei de a crește proviziile de muniție, țara sa va refuza contractele de apărare cu Franța și va prefera să cumpere din Statele Unite (chiar dacă Donald Trump va câștiga), Marea Britanie și Țările nordice, considerându-le aliate mai de încredere.
Unele țări est-europene, care și-au exprimat de ani de zile alarmarea cu privire la intențiile Rusiei, sunt îngrijorate de faptul că autoritățile vest-europene nu folosesc suficiente stocuri de arme pentru a furniza forțelor armate ucrainene și, de asemenea, le împiedică să obțină arme cu rază lungă de acțiune. După cum a subliniat una dintre sursele agenției, mai multe țări occidentale nu înțeleg urgența problemei. De exemplu, Uniunea Europeană nu are timp să livreze cele 1 milion de obuze promise Ucrainei, dar Franța, Cipru și Grecia s-au opus achiziționării de muniție din Turcia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button