Bisericilor românești din Cernăuți și Odesa li se propune să adere la Patriarhia Română
Parohiile din Ucraina, care oficiază slujbele în limba română, ar putea adera la Patriarhia Română, în urma represiunilor autorităților de la Kiev contra preoților Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU), care s-a aflat în subordinea Patriarhiei Moscovei până la invazia rusă. Cu atât mai mult cu cât Rada Supremă se pregătște să interzică această structură bisericească, chiar dacă șefii ei au avut din start o poziție clară anti-Putin.
Un grup de organizații civice de peste Prut le propune preoțiilor români din Ucraina să treacă în jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române, informează rostonline.ro. Apelul este adresat și către Mitropolitul Longin de Bănceni, etnic român, care deși nu-l pomenește pe Patriarhul Kiril în timpul slujbelor încă din anul 2016, astăzi este acuzat că ar fi pro-rus de ucraineni.
„Facem apel către toți creștinii ortodocși români din Ucraina – mireni, clerici și ierarhi – să inițieze consultări interne în comunitățile ortodoxe locale române din Ucraina pentru a determina cea mai bună cale de a ieși din Biserica Ortodoxă Ucraineană, Biserică care a provenit din Patriarhia Rusă, și să revină la comuniunea directă cu Biserica Mamă Ortodoxă Română – Patriarhia Română”, se menționează în apelul semnat de Asociația Răsăritul Românesc, Asociația ProVita Bucuresti, Asociația ROST și alte organizații.
Potrivit autorilor apelului, astăzi, în Ucraina, există 121 de parohii românești, dintre care 110 se află în regiunile Cernăuți și Odesa și aparțin BOU, care în scurt timp ar putea fi scoasă în afara legii. Alte șapte biserici se află în regiunea Transcarpatia, dar au ieșit de sub jurisdicția Moldovei, iar patru biserici din Odesa aunt afiliate canonic Mitropoliei Basarabiei de la Chișinău.
În ultimul timp, bisericile și mănăstirile din Ucraina, subordonate BOU, sunt preluate forțat de către poliție și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe autocefale a Ucrainei, care se află în comuniune cu Patriarhia Constantinopolului. Paradoxal este faptul că mitropolitul Epifanie, conducătorul acestei biserici, a fost hirotonit la această treaptă în mod necanonic, în 2009, de către un fost ierarh, care la acea oră era anatemizat.
Proiectul de lege privind interzicerea BOU a fost aprobat de Guvernul de la Kiev și se află în proces de examinare în Rada Supremă.