InternaționalȘtirile 60m.RO

Berlinul adoptă prima lege antidiscriminare a statului german

Noua lege a orașului interzice în mod explicit autorităților publice, inclusiv poliției, discriminarea pe baza culorii pielii, a genului și a altor factori. Parlamentarii spun că noile reguli ajută la abordarea rasismului sistemic în Germania.
Berlinul a devenit primul stat german care a adoptat joi propria lege anti-discriminare, majoritatea parlamentarilor de stat votând legea.

Legea interzice în mod explicit autorităților publice – inclusiv școlile publice și poliției – discriminare pe fond, culoarea pielii, sex, religie, dizabilități fizice sau mentale, viziune asupra lumii, vârstă și identitate sexuală.

De asemenea, oamenii nu pot fi discriminați pe baza lipsei abilităților de limbă germană, a unei boli cronice sau a veniturilor, educației sau ocupației.

În condițiile legii, victimele au dreptul la daune și despăgubiri. Autoritățile publice au, de asemenea, posibilitatea de a contesta revendicările de discriminare.

Deși pentru această lege se lucra de săptămâni întregi, aceasta a luat o nouă dimensiune în lumina brutalității anti-poliție și a protestelor anti-rasism care au izbucnit în Statele Unite și s-au răspândit în întreaga lume – inclusiv în Berlin.

Noua lege de la Berlin depășește actul federal general de egalitate de tratament (AGG), adoptat în 2006.

Legea federală acoperă explicit discriminarea în muncă și între cetățenii privați, dar „nu se aplică domeniilor reglementate de dreptul public”, a declarat Agenția Federală Antidiscriminare într-un ghid al legii publicat anul trecut.

Totuși, agenția a menționat că „discriminarea este încă interzisă în acest context”, deoarece constituția Germaniei (sau Legea de bază) impune ca cetățenii să fie „protejați împotriva discriminării atât de către stat, cât și de la stat”.

Coaliția de guvernare din Berlin – formată din social-democrații de centru-stânga, partidul de stânga și partidul verde – a susținut că legea actuală nu a mers suficient de departe și că noile reguli ale statului ajută la închiderea unui decalaj juridic.

Noua lege s-a confruntat cu piedici în ultimele zile, în special din partea ministrului de interne, Horst Seehofer și a sindicatelor de poliție din Germania, care susțin că noua lege pune presiune excesivă asupra autorităților.

„Trebuie să fim alături de poliție și să nu-i punem sub suspiciune generală”, a declarat Seehofer pentru ziarul Tagesspiegel săptămâna trecută.

Ministrul justiției de stat din Berlin, Dirk Behrendt, a apărat legea anti-discriminare, spunând că aceasta nu va împiedica activitatea de poliție normală, ci abordează mai degrabă rasismul sistemic.

„Este vorba, de exemplu, despre practica profilării rasiale în care poliția nu privește și observă cum se comportă cineva indiferent de culoarea pielii sau sexul său”, a spus Behrendt, postului public local Rbb.

„Marea majoritate” a polițiștilor și a altor funcționari publici nu doresc să discrimineze și nu acționează în mod discriminatoriu, a spus Behrendt. „Pentru ei, noua lege nu schimbă nimic”.

În martie, Consiliul Europei a îndemnat Germania să își intensifice eforturile de combatere a discriminării, inclusiv chemarea poliției germane să participe la un studiu privind profilarea rasială, notează dw.com.

Back to top button