Baruri și cluburi închise, patroni și angajați disperați! „O să murim de foame!”
Decizia luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă de joi, 14 octombrie, de a se închide pentru 14 zile activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor i-a luat pe mulţi antreprenori prin surprindere. Unii dintre ei de-abia îşi reveniseră cât de cât după ultimele închideri şi spun că acum „vor muri de foame” dacă nu se revine asupra deciziei.
În Constanţa, ca niciunde! Decizia luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) i-a luat prin surprindere și a revoltat mulţi patroni obligați să-și suspende activitatea pentru două săptămâni. La Constanţa deciziile se iau aleatoriu, parcă ar fi o ruletă unde norocul se împarte în funcţie de nu se ştie ce criteriu, din moment ce pe unii îi ţii deschişi şi pe alţii îi închizi. Dacă gândirea a fost în funcţie de suprafaţa localului, să zicem că ar fi un motiv, dar cum rămâne cu persoanele vaccinate? Acestora de ce să le îngrădeşti accesul dacă au dovada vaccinării?
Cum mai încurajezi procesul de vaccinare, dacă tu autoritate locală nu dai doi bani pe persoanele imunizate? Desigur, suntem în plin val patru al pandemiei, iar incidenţa este crescătoare. De exemplu, în municipiul Constanţa a ajuns la 10,02 la mia de locuitori. Toţi decidenţii locali şi centrali hotărăsc zilele acestea dacă impun certificatul verde în locurile neesenţiale, nicidecum să se închidă activitatea, numai la Constanța se procedează altfel! În mod normal, economia trebuie să funcţioneze, altfel de unde vor avea bani de salarii, de facturi, de impozite cei implicați în asemenea activități? Și, totuși, se pare că autorităţile locale chiar nu au învăţat nimic din primele sistări ale activităţii din HoReCa! „Nu am auzit că ne închid iar. Păi să ne zică din ce vom trăi, că aşa o să murim de foame. Din ce vom plăti salarii, taxe, factura la curent? Nu pot să cred”, ne-a spus Marian Tudor, administratorul unui bar din piaţa Tomis III.
„Cei afectaţi îşi vor schimba codul CAEN”
Chiar dacă măsura nu-i afectează pe toţi cei din industria ospitalităţii, solidaritatea de breaslă încă mai există şi nu susţin hotărârea CLSU. „Este o decizie ciudată că un cod CAEN te împiedică să funcţionezi. Probabil că cei afectaţi de măsură îşi vor schimba codul CAEN, care nu se face peste noapte, şi vor funcţiona sub un alt cod. Nu este normal ca iar să închizi din moment ce fiecare respectă măsurile de siguranţă, distanţare, mai ales că mulţi ne-am vaccinat şi acum să închizi, nu este o măsură bună. Ce fac acei antreprenori, iar trimit salariaţii în şomaj tehnic, iar măsuri compensatorii care vin târziu, nu este corect! Şi noi avem angajaţi care au plecat din domeniu tocmai din această nesiguranţă a zilei de mâine”, a declarat Nicu Lascu, unul dintre administratorii de restaurante din Constanța.
„Avem o părere foarte proastă. În aeroport nu te controlează nimeni dacă ai certificatul verde, în mall-uri nu s-a restricţionat accesul, unde lumea stă umăr lângă umăr, în timp ce în baruri, cluburi, mesele se aşează la doi metri şi se respectă cu sfinţenie măsurile sanitare, închizi activitatea? Nu ştiu care este explicaţia”, a precizat Corina Martin, preşedinte de onoare RESTO.
În altă ordine de idei, pentru a evita asemenea situații, alţi antreprenori care au trecut prin experienţa închiderii activităţii de trei ori de la începutul pandemiei, s-au reorientat şi au schimbat codul CAEN 5630. Acum distribuie mâncare gătită şi pot supravieţui. „Mi-am luat-o de trei ori la începutul anului şi m-am învăţat minte. Ştiam că statul român nu te ajută cu nimic sau vor veni foarte greu banii de la Guvern şi mi-am deschis delivery ca să pot să trăiesc. De ce nu este dreptate pentru toată lumea, de ce ne-am mai vaccinat? Vreau răspunsuri de la cei care au luat decizia asta care adânceşte şi mai mult nemulţumirea!”, a răspuns Eduard Manole, antreprenor.