Politică

Baronul PSD Marian Neacșu a încasat anul trecut 50.000 de euro doar de la Eximbank

Vicepremierul Marian Neacșu a încasat anul trecut 257.916 lei (circa 52.000 de euro) dintr-un comitet al băncii de stat Exim Banca Românească, care se reunește de numai două ori pe lună, conform obligațiilor asumate. Acest venit depășește cu 50% salariul încasat de Neacșu anul trecut din funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului, care s-a ridicat la aproape 170.000 lei.

Surse din cadrul SGG afirmă că Neacșu nu a participat niciodată la aceste ședințe ale comitetului Eximbank, ci doar semnează ca primarul un tabel de prezență pe care îl aduce o funcționară a băncii la Guvern.

Venitul semnificativ vine în contextul în care Neacșu nu are niciun fel de experiență bancară anterioară și el a fost condamnat cu suspendare, în 2016.

Astfel, Neacșu a încasat lunar de la acest comitet circa 21.500 lei (4.360 euro) în 2022, conform declarației de avere pentru 2022, completată în 2023.

Neacșu a fost numit oficial în funcția de secretar general al Guvernului în decembrie 2021, iar în acel an a ocupat funcția în CIFGA o singură lună.Neacșu are un trecut politic complex, cu opriri în diverse funcții publice, fiind inclusiv consilier onorific al Prim-Ministrului în perioada 2017-2019 (cu premieri PSD). Exclus din PSD după ce l-a contestat pe fostul lider Liviu Dragnea, trecut o perioadă la Pro România și apoi revenit în PSD, Neacșu a fost numit în iunie 2019 la șefia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), conform Europa Liberă.

Publicația notează că, înainte de a fi exclus din PSD, Neacșu a fost mâna dreaptă a liderului PSD Liviu Dragnea, fiind cel care a dat citire, în noiembrie 2017, la Herculane, documentului despre așa-zisul stat paralel și ilegitim, în care explica faptul că programul de guvernare al PSD nu a putut fi îndeplinit din cauza opoziției unor „personaje” membre ale unui așa-zis stat paralel și ilegitim „care încearcă să preia controlul asupra puterii politice legitim constituite”.

Neacșu a fost condamnat cu suspendare, în 2016, de Curtea Supremă pentru conflict de interese pentru că și-a angajat ilegal fiica la biroul său de parlamentar.

Neacșu este licențiat în Științe Economice, dar are un Masterat în domeniul „Studii de Securitate și Apărare” la Universitatea Creștina Dimitrie Cantemir, București. Conform CV-ului său e doctor în știinte economice la Universitatea Valahia, Târgoviște.A început cariera de economist la IAS Slobozia și a deținut câteva funcții la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cea mai recentă funcție fiind de Membru în Comitetul de Reglementare.

A condus Morăritul SA și Europro Invest și a administrat firma Estrella Imex (din sectorul cultivării cerealelor).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button