PoliticăPrima PaginăȘtirile 60m.RO

Barometru Europa FM: Partidul lui Băsescu la 3,7%, USR la 11%, PNL la 32%, PSD la 23%. Vezi surpriza

Dacă duminica viitoare are avea loc alegeri parlamentare partidul lui Traian Băsescu, PMP, nu ar mai trece pragul electoral de 5%. Acest partid este cotat, conform unui barometru realizat de către Europa FM, doar la 3,7%, cu mult sub pragul electoral de 5%.

PSD se menține la 23%, iar PNL la 32%. În cazul la cele două partide nu se pot observa modificări importante față de analiza precedentă. Pentru liberali ar fi cea mai bună cotare din toate timpurile și ar deveni cel mai puternic partid parlamentar din România.

Marea surpriză vine însă din partea partidului condus de Victor Ponta, Pro România. Acest partid urcă la 11,2%, adică ajunge până aproape de USR, care se află la 11,6%.

Situația USR nu este tocmai plăcută deoarece trendul crescător s-a oprit și partidul se află mult sub așteptări în lipsa unui lider autentic. Mai multe lucruri au contribuit la colapsarea în sondaje a USR, printre care și mai mult voturi date din greșeală, cum ar fi aprobarea pensiilor speciale. Electoratul se pare că penalizează comportamentul dual. Cel mai probabil că și refuzul actului de guvernare a dus la pierderea unei părți importante din electorat.

PLUS- ul lui Dacian Cioloș cu greu ar trece pragul minim electoral de 5%, situându-se la doar 5,1%. De altfel acest partid nu a participat niciodată singur la vreun ciclu electoral, ci numai tras de locomotiva USR. Însă acum USR cu greu se mai poate trage pe sine, motiv pentru care și în cazul PLUS se poate observa o cifră care nu este tocmai lăudabilă.

Cu toate acestea sondajul de opinie neglijează o serie de partide extraparlamentare destul de active, precum Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lui George Simion. Acesta a reușit să obțină la alegerile europarlamentare, din poziția de independent, peste 120 000 de voturi. La acest moment este cel mai vizibil partid extraparlamentar și care a preluat ca temă electorală o parte din preocupările principale ale românilor: defrișările ilegale, digitalizarea administrației, exploatarea resurselor naturale în interesul românilor. Se estimează că AUR ar depăși la moment pragul electoral de 5%, dar este nu este inclus în sondajele de opinie.

sursa: www.adevarul.ro

  • Marius Lulea: Ca în 1940, fiecare ocupant a luat câte ceva: unul pădurile, petrolul, altul cerealele, unii apa, alții energia
    În 1940, România era sfâșiată sub ochii unei conduceri slabe, care nu s-a opus și nu a avertizat poporul. Fiecare putere străină și-a luat partea: rușii au luat Basarabia, ungurii Ardealul, bulgarii Cadrilaterul. Astăzi, scenariul se repetă, dar în tăcere, fără granițe redesenate , doar cu semnături, datorii și contracte păguboase. Suntem, de fapt, mai slabi decât atunci. Nu mai vine nimeni cu armata, ci cu împrumuturi și condiții impuse. Ne-au crescut datoria externă ca să ne țină legați. Ne dau bani cu care suntem obligați să le cumpărăm produsele. Economia noastră este doar o piață de desfacere, nu mai …
  • Românii cer întâi să se taie pensiile speciale și din numărul de parlamentari, apoi să se ceară de la popor sacrificii!
    Guvernanții vorbesc despre austeritate, cer românilor „solidaritate” și sacrificii, dar refuză cu încăpățânare să taie din privilegiile clasei politice. În loc să înceapă cu pensiile speciale, cu cele cinci funcții de vicepremier, cu armata de parlamentari inutili, puterea lovește direct în elevi, profesori, medici, militari și salariații din mediul privat. Românii s-au săturat să audă mereu același refren: „nu sunt bani”. Nu sunt bani pentru burse, pentru spitale, pentru infrastructură. Dar sunt bani pentru sinecuri, pentru pensii speciale de zeci de mii de lei și pentru un Parlament supradimensionat, deși poporul a votat prin referendum reducerea numărului de parlamentari la …
  • România are de două ori mai mulți parlamentari decât Olanda. Și infinit mai puțină rușine.
    România a reușit performanța să aibă peste 460 de parlamentari, în timp ce Olanda se descurcă excelent cu doar 225. Două țări europene, două lumi paralele: una umflată de politruci, alta condusă de oameni responsabili. Diferența? La noi, fiecare partid trebuie să-și plaseze pilele. Funcțiile sunt trofee, nu instrumente de guvernare. În timp ce olandezii își văd de treabă cu 150 de deputați și 75 de senatori, noi ne încăpățânăm să ignorăm voința poporului, exprimată clar în 2009: maximum 300 de parlamentari. Nu contează că referendumul a fost validat, nu contează că românii îl cer. Important este să fie loc …
  • Grupul AUR din PE a strâns semnături pentru moțiune împotriva Ursulei. Ce înseamnă acest lucru
    Pentru prima dată după multe legislaturi de obediență generală, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene prinde contur la Bruxelles. Grupul AUR, prin europarlamentarii săi, a strâns peste 10% din semnăturile necesare pentru declanșarea procedurii împotriva Ursulei von der Leyen. Nu e doar un gest simbolic, ci o lovitură politică la temelie , un act de curaj într-un Parlament în care cei mai mulți preferă să tacă și să încaseze. Ce acuză AUR? Corupție la vârf și lipsă de transparență într-un scandal uriaș: contractele secrete cu Pfizer și mesaje ascunse între Ursula și CEO-ul companiei. Justiția europeană a spus clar: …
  • Dacă puneau taxă pe hoție, se echilibra bugetul imediat
    Guvernul tot caută soluții miraculoase să astupe găurile bugetare. Taie de la profesori, de la elevi, de la pensionari, inventează taxe noi, dublează TVA-ul, dar uite o idee simplă pe care au ratat-o: să introducă o taxă pe hoție. Nu mare, ceva simbolic , un procent din șpaga încasată sau din contractul umflat cu statul. Cu o astfel de taxă, România nu doar că ar fi ieșit din deficit, dar am fi plătit și datoria publică, și pensiile speciale, și am fi construit metroul din Cluj, autostrăzile lipsă, ba poate ne rămânea și de-un pod peste Prut. Că avem resursă! …
  • Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, inițiază moțiunea împotriva Comisiei Europene. România spune stop dictaturii birocratice
    Pentru prima dată după mulți ani de slugărnicie instituționalizată, o voce românească răsună cu forță în Parlamentul European. Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, a inițiat o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, strângând semnăturile necesare pentru a declanșa oficial procedura. Este un gest curajos, rar și cu o încărcătură politică explozivă. Comisia Europeană, ajunsă între timp o structură opacă și ruptă de popoare, este acuzată de lipsă de transparență, în special în scandalul Pfizer. Nu vorbim despre zvonuri, ci despre o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene: Ursula von der Leyen a …
  • România are de două ori mai mulți parlamentari decât Olanda. La noi, democrația înseamnă burta plină și capul gol.
    În Olanda, 225 de parlamentari administrează un stat funcțional, curat, coerent. În România, peste 460 de indivizi mimează reprezentarea și se joacă de-a statul. Diferența nu stă doar în cifre, ci în conținutul moral al politicii. Olanda a construit o democrație matură. România a clădit un spectacol grotesc, cu lozinci în loc de legi și cu tăcere în loc de responsabilitate. Când ai un Parlament dublu față de olandezi, dar triplul nesimțirii, nu mai vorbim despre reprezentare, ci despre umflare artificială a imposturii. La noi, locul în parlament e răsplată, nu răspundere. Este sinecură, nu slujbă. Un premiu de consolare …
  • Marius Lulea: „Vor să ne dezbine, să îndrepte fermierii împotriva studenților, antreprenorii împotriva profesorilor! Să fim uniți, dușmanii sunt în partide!”
    Marius Lulea trage un semnal de alarmă cu privire la strategia perfidă a clasei politice de a diviza poporul român, pentru a-și păstra puterea și privilegiile. Într-o declarație fermă, prim-vicepreședintele AUR denunță manipulările prin care guvernanții încearcă să creeze conflicte artificiale între categoriile sociale. „Vor să ne dezbine! Să îndrepte fermierii împotriva studenților, antreprenorii împotriva profesorilor, angajații de la stat împotriva celor din privat și invers. Asta e tactica lor de supraviețuire: să ne certe între noi, ca ei să rămână la putere,” a declarat Marius Lulea. Liderul AUR subliniază că adevărații dușmani nu sunt în rândul cetățenilor, ci printre …
  • Guvernul lui Nicușor va crește taxa pe terenuri, inclusiv agricol!
    Guvernul instalat de Nicușor Dan pregătește o nouă lovitură pentru români: majorarea taxelor pe terenuri, inclusiv pe cele agricole. Măsura vine într-un moment în care agricultura românească se confruntă deja cu dificultăți majore, iar fermierii sunt sufocați de scumpiri, secetă și birocrație. În loc să taie din cheltuielile aparatului bugetar sau să elimine privilegiile din sistemul politic, guvernul alege să pună o nouă povară pe umerii celor care muncesc pământul. Terenurile agricole vor fi impozitate mai dur, sub pretextul unei „reevaluări fiscale” care urmărește să aducă mai mulți bani la buget. Această decizie va accelera procesul de abandon al terenurilor, …
  • Guvernul lui Nicușor va crește taxa pe terenuri, inclusiv agricol! Subvenții mici, taxe mari!
    Guvernul susținut de Nicușor Dan continuă să lovească în producătorii români. După ce a crescut TVA-ul în sectoare esențiale, acum se pregătește să majoreze taxele pe terenuri, inclusiv pe cele agricole. În loc să sprijine agricultura locală, preferă să o îngroape în biruri. Subvențiile acordate fermierilor români sunt deja printre cele mai mici din Uniunea Europeană, dar asta nu oprește guvernul să ceară și mai mult de la cei care muncesc pământul. Cu taxe mari și ajutoare aproape inexistente, agricultura românească este împinsă spre faliment. Această politică fiscală nu face decât să accelereze abandonul terenurilor și vânzarea lor către companii …
  • Bolojan râde de români: „Nu două posturi de vicepremieri în plus vor face diferența”
    Într-o declarație care trădează aroganță și dispreț față de contribuabili, Ilie Bolojan a minimalizat problema celor cinci vicepremieri din Guvern, afirmând senin că „nu două posturi în plus vor face diferența”. Cu alte cuvinte, pentru Bolojan, nu contează că statul își umflă burta cu funcții inutile, plătite din buzunarul românilor care abia își plătesc facturile. Această declarație vine după ce același Bolojan poza în campionul austerității, reformatorul sistemului bugetar și omul care „taie în carne vie”. În realitate, asistăm la o dublă măsură: când e vorba de profesori, medici sau antreprenori, ni se cere „să strângem cureaua”. Dar când e …
  • Pierdem aproape 8 miliarde de euro din PNRR. Guvernul are doar probleme, nu soluții.
    România riscă să piardă aproape 8 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii sunt acolo, disponibili pentru spitale, autostrăzi și linii de cale ferată, dar guvernul nu este în stare să-i atragă. Incapacitatea administrativă și lipsa de reforme au transformat un plan istoric într-un eșec național. În timp ce alte state construiesc, la noi se bâjbâie. Se schimbă miniștri, se dau vina unii pe alții, se promite totul și nu se livrează nimic. Reforma pensiilor speciale e blocată. Reforma administrației a fost uitată. Digitalizarea? Doar în PowerPoint-uri. Nu ducem lipsă de bani, ci de competență. Avem …
  • Pierdem miliarde din PNRR pentru că funcțiile se dau politic. Pro-europenii neglijează condițiile impuse
    România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR nu pentru că nu ar avea nevoie de spitale, autostrăzi sau digitalizare, ci pentru că guvernanții tratează totul ca pe o pradă de partid. Condițiile impuse de Comisia Europeană sunt clare: reforme reale, transparență, conducere profesionistă la companiile de stat. Ce oferim noi? Numiri politice, nepotism și sinecuri. Marile companii de stat sunt sufocate de incompetenți puși pe criterii de partid. Nu contează CV-ul, ci carnetul. Fiecare director numit politic blochează proiecte, toacă bani și trage în jos întreaga administrație. Asta în timp ce PNRR cere performanță, restructurare și criterii obiective. …
  • Țeapă de la Nicușor Dan: bursele tinerilor sunt tăiate, pensiile speciale rămân intacte
    Studenții din România tocmai au aflat ce înseamnă „noua reformă” promisă de Nicușor Dan: se taie bursele, se strâng curelele pentru tineri, dar privilegiile celor care au prins funcții grase rămân neatinse. Este o lovitură directă dată viitorului acestei țări, sub masca „responsabilității bugetare”. În timp ce universitățile trag semnale de alarmă și tinerii se chinuie să rămână la facultate, guvernul condus de „progresiștii competenți” decide că e mai bine să-i lovească exact pe cei care pot schimba România în bine. Se închid ochii la pensiile speciale de zeci de mii de lei, dar se face economie la câteva sute …
  • Iohannis ne-a lăsat moștenire pe Nicușor și Bolojan
    După zece ani de tăcere strategică, turism de lux și promisiuni goale, Klaus Iohannis ne oferă „moștenirea” sa politică: Nicușor Dan și Ilie Bolojan. Doi oameni fără viziune, promovați nu pentru că ar avea soluții, ci pentru că sunt ușor de controlat și perfect adaptați unui sistem care mimează reforma, dar conservă privilegiile. Nicușor a devenit președinte promițând schimbarea, dar a început prin a menține pensiile speciale, a mări TVA-ul în sectoarele românești și a înconjura guvernul de vicepremieri inutili. E moștenitorul perfect al unui președinte care și-a petrecut mandatele în vile de protocol și avioane de stat, în timp …
  • Nicușor nu a mai deschis gura despre anularea alegerilor. Nu l-au lăsat stăpânii.
    În decembrie 2024, România a trecut printr-un moment grav: alegeri anulate, candidați interziși, democrație suspendată. A fost o rușine națională, un abuz girat de instituții care trebuiau să vegheze la corectitudinea procesului electoral. Nicușor Dan a schițat atunci câteva declarații, s-a arătat „îngrijorat”, a dat de înțeles că susține democrația. Apoi a tăcut. Definitiv. Nu a mai rostit un cuvânt despre anularea alegerilor. Nu a mai pus nicio întrebare despre excluderea unor candidați incomozi. Nu a cerut explicații, nu a apărat principiile. De ce? Pentru că stăpânii nu i-au dat voie. Pentru că între „reformatorul” de campanie și președintele ales …
  • Jaful organizat al băncilor contra românilor se face cu supravegherea și complicitatea BNR
    Românii plătesc cele mai scumpe credite din Europa. Nu pentru că economia ar fi într-un colaps profund, ci pentru că băncile au fost lăsate să se comporte ca niște prădători. Dobânzi uriașe, comisioane ascunse, clauze abuzive, toate acestea sunt practici tolerate și chiar încurajate tacit de Banca Națională a României. În loc să protejeze cetățenii, BNR acoperă cu o atitudine arogantă acest cartel bancar care funcționează în stil mafiot. În România, patru bănci controlează peste 70% din piață. E un oligopol bine sudat, care stabilește prețuri după bunul plac, fără concurență reală și fără frică de reglementări. De ce? Pentru …
  • De ce BNR nu reglementează piața bancară? Avem o situație de oligopol periculoasă
    În România, patru bănci controlează peste 70% din piață. Asta înseamnă putere de piață concentrată în mâinile câtorva jucători, adică un oligopol. Consecințele se văd direct în buzunarele românilor: dobânzi mari, comisioane abuzive, lipsa creditării pentru sectoarele productive și refuzul sistematic al creditelor pentru micii antreprenori. BNR are atribuții clare, prin lege, de supraveghere și reglementare a pieței bancare. Are toate pârghiile pentru a interveni: să limiteze marjele de dobândă, să impună transparență, să încurajeze concurența, să sancționeze practicile neloiale. Dar nu o face. De ce? Pentru că BNR a devenit o instituție politizată și conservatoare, ruptă de realitățile din …
  • Croația, o țară care se bazează pe turism crește cheltuielile pentru pensii și salarii cu 2,1 miliarde de euro. România distruge turismul
    Guvernul croat a decis astăzi asupra cadrului bugetar pentru perioada 2026-2028, conform căruia cheltuielile în 2026 față de 2025 sunt majorate cu 2,1 miliarde de euro. Cheltuielile stabilite prin decizia privind cadrul bugetar cresc în 2026 față de 2025 cu 2,1 miliarde de euro, ajungând la 30,8 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 7,2%. „Cheltuielile sunt în creștere ca urmare a măsurilor luate de Guvern pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor, investițiile în infrastructură și consolidarea securității societății”, a declarat prim-ministrul Andrej Plenković. În acest sens, el a evidențiat creșterea pensiilor și a veniturilor din pensionare, alocațiile …
  • Ordonanța care taie sporurile, blocată în ultimul moment! Haos și tensiuni în Guvern
    Proiectul de ordonanță de urgență care ar fi limitat drastic sporurile bugetarilor a fost amânat după un blocaj la Consiliul Economic și Social. Guvernul nu a respectat procedurile legale, iar adoptarea a fost reprogramată pentru luni, 30 iunie. Sindicatele acuză lipsa de transparență și avertizează asupra posibilelor efecte de neconstituționalitate. Guvernul a dat înapoi în ultimul moment în privința ordonanței de urgență pentru tăierea sporurilor bugetarilor, după ce Consiliul Economic și Social (CES) a refuzat să avizeze documentul pe repede-înainte. Ordonanța, aflată inițial pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 27 iunie, a fost prezentată doar în primă lectură …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button