Economie

Băncile comerciale nu dau credite românilor! Fac milioane de euro zilnic pe spatele BNR

Cum au ajuns băncile să câştige 2 milioane de euro pe zi din dobânda plătită de BNR pentru depozite? Băncile au bani, dar preferă să îi parcheze la BNR la dobândă de 6%, în loc să dea mai multe credite, anunță Ziarul Financiar.

Piaţa interbancară a avut şi în luna martie un excedent de lichiditate mare, de aproape 45 mld. lei medie zilnică, în timp ce ROBOR la 3 luni a scăzut lent, până la 6,05%. Anterior, în februarie surplusul de lichiditate a fost de circa 47 mld. lei medie zilnică, după ce în ianuarie 2024 urcase la un record, de aproape 61 mld. lei medie zilnică, cel mai mare nivel de după 2012.

Astfel, pe ansamblul primului trimestru (T1) din 2024 excedentul mediu de lichiditate din piaţa interbancară a fost de circa 50 mld. lei (10 mld. euro), medie zilnică.

Această situaţie arată că băncile au bani, dar preferă să îi parcheze la BNR la dobândă de 6%, în loc să dea mai multe credite.

Practic, surplusul de lichiditate este plasat de bănci în depozite pe o zi la BNR, la facilitatea de depozit, cu o rată de dobândă de 6%.

La un nivel mediu al depozitelor de 10 mld. euro (echivalent), medie zilnică, depozite plasate de băncile comerciale la BNR în T1, la o dobândă de 6% pe an (cât este dobânda remunerată băncilor de banca centrală la facilitatea de depozit), băncile obţin câştiguri de circa 2 mil. euro/zi doar din banii parcaţi astfel la banca centrală. Ipotetic, dacă băncile ar plasa mare parte sau toţi banii din conturile curente ale românilor la BNR pe o zi câştigurile ar fi de miliarde de euro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button