Politică

B.T. Iacob: Panică vizibilă în sînul guvernanților: Simion „joacă” tot mai tare

Vîntul suflă bine în pânzele AUR în ultima vreme. PSD și PNL se iau reciproc în brațe pentru alegeri, transmițând mesaj clar de spaimă față de partidul lui Simion. Rivala Șoșoacă are probleme mari în căsnicie, cu inerent impact electoral, îi place sau nu, iar Simion și o echipă de partid petrec cinci zile la Washington, plasați în rândul întîi, la propriu, la o mare convenție republicană cu participarea lui Donald Trump. Semn că ecuația politică se complică, mai ales pentru guvernanți.

Oricît de mult s-ar încerca discreditarea participării liderilor AUR la lucrările Conservative Political Action Conference (CPAC) de la Washington, se poate vorbi de o reușită. Simion a transmis filmări cu el de gît cu Steve Bannon, consilier apropiat al lui Trump, a făcut live-uri din interiorul CPAC și, foarte important, a câștigat puncte bune de imagine la români dând interviuri unor televiziuni americane în limba engleză. Nu o engleză de excepție, e drept, dar suficient cât să se facă înțeles și să transmită mesaje extrem de dure.

Unul dintre interviuri a fost cel acordat Sherronei Bishop, co-gazda Realtalk, în cadrul căruia Simion  a explicat participarea la CPAC prin dorința de a obține sprijin internațional din partea Partidului Republican din SUA, criticând democrații americani pentru susținerea necondiționată pe care o acordă socialiștilor din România și din Europa.
„Avem o obligație, noi, conservatorii români, europeni, americani, să facem front comun împotriva forțelor care vor să ne controleze, să ne impună o viziune unică asupra lumii și să ne distrugă libertatea”, a subliniat el.
„Avem obligația de a câștiga următoarele alegeri, chiar dacă ne confruntăm cu un guvern socialist dornic să se mențină la putere”, a completat George Simion.

În paralel, președintele AUR a susținut un discurs în calitate de speaker în cadrul International Crisis Summit (ICS) în care a vorbit despre curajul românilor care au refuzat să se supună măsurilor aberante impuse de autoritățile naționale, dar și de cele europene.
„Au vrut ca populația să se sperie, să stea în case, să asculte doar știrile ”oficiale”(…) Văd că forțele globaliste încearcă să impună în ultimii ani dictatura medicală și un singur guvern mondial. Nouă ne spun că suntem populiști. Suntem populiști pentru că ținem cu poporul nostru și ne luptăm pentru poporul român. Și în Europa și în Statele Unite, în lumea liberă așa cum o cunoaștem, vor avea loc alegeri. Pe 9 iunie vom avea în România și în Europa alegeri pentru Parlamentul European, apoi locale, parlamentare și prezidențiale. Noi suntem singurii care putem reda speranța. Este important să învățăm unii de la alții. Este important să ne susținem reciproc și să avem grijă unii de ceilalți”, a spus președintele AUR în discursul susținut la ICS.

Pe parcursul zilei, George Simion a avut întâlniri cu Liz Truss, fostul premier conservator al Marii Britanii, Sebastian Gorka, consilier de securitate al președintelui Donald Trump, precum și cu Vivek Ramaswamy, candidat pentru nominalizarea ca vicepreședinte, din partea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA, și a participat la Ronald Reagan Dinner.

Una peste alta, aventura americană a AUR vine excelent partidului, pentru că s-a derulat pe teritoriul celui care are șanse tot mai mari să devină următorul președinte al SUA. Apropierea de noiembrie, când au loc alegerile din SUA și eventuala creștere spre victorie a lui Trump în acest interval va juca pentru partidul lui Simion, la fel cum o va face și pentru FIDESZ-ul lui Viktor Orban.

Nu e de mirare că la București s-a încercat acoperirea turneului la Washington cu un fake news dezmințit categoric de AUR, anume o așa zisă listă a viitorului guvern al lui Simion, cu Garcea la ministerul Culturii ori deputatul care și-a bătut nevasta la ministerul Familiei.

Deși pretind contrariul, PNL și PSD dau semne vădite de spaimă față de creșterea curentului suveranist, nu altfel se poate explica stupefianta alianță anunțată pentru europarlamentare, posibil și pentru alte alegeri, inclusiv prezidențiale.

Dacă o coaliție de guvernare contra naturii între campionii euro-atlantismului și „ciuma roșie” se poate acoperi prin nevoia de evitare a unei crize politice, nu la fel se poate justifica și alianța electorală între două partide complet opuse doctrinar și nu numai.

Două partide aflate în grupuri politice diferite în Parlamentul European și care, culmea, anunță drept deschizător de listă un candidat independent femeie, lansând mesajul că sunt în criză de resurse umane și au nevoie de importuri.

În timp ce AUR și-a anunțat demult candidații la europene și face deja campanie cu ei prin țară, ca și candidatul pentru primăria Capitalei, PSD și PNL nu au niciun nume stabilit, la comun sau separat, asta, teoretic, în condițiile în care pe 9 mai ar trebui să ia startul campania electorală.

Alt semn de degringoladă.

Ca și situația din teritoriu, unde cele două partide își racolează reciproc oamenii, ceea ce duce la tensiuni tot mai mari.

Armonie la centru și dihonie în teritoriu nu e rețeta ideală.

Și dacă am adus vorba, familia Șoșoacă tocmai dovedește că dihonia în familie se răsfrînge și asupra partidului. Senatoarea și-a dat afară din SOS soțul Silvestru, nr.2 în formațiune, iar acum se porcăie în ultimul hal în spațiul public. Un scandal aflat abia la început, în care va urma un divorț – deja anunțat – cu scandal și care se va răsfrînge dramatic asupa imaginii Dianei Șoșoacă. Românii, călăuziți dintotdeauna de zicala „rufele murdare se spală în familie” vor înțelege foarte puțin stridențele de comportament ale senatoarei. Iar Șoșoacă e marea rivală a AUR, de la care se presupune că trage procente, așadar scandalul conjugal e tot în favoarea lui Simion.

În plus, ultimele sondaje relevă o imensă spirală a tăcerii: jumătate dintre cetățeni nu vor să spună dacă ori cu cine votează, ceea ce e mereu de rău augur pentru partidele tradiționale și de bine pentru partidele anti-sistem.

Peste cîteva zile, în martie, vin nori și mai negri peste guvernanți. Pînă pe 10 martie vine decizia de la Roșia Montana, care poate arunca în aer finanțele României, e inevitabilă greva generală în sistemul de sănătate, iar despre pensii se află tot mai des că la recalculare foarte multe vor rămîne înghețate mult și bine, ca să luăm doar trei exemple.

Răstimp, românii încearcă fără succes să afle de la coaliție  măcar cînd vom avea alegeri, că doar asta ocupă agenda publică de luni bune. La fel cum în primăvara-vara trecută s-a discutat doar de rotativa guvernamentală, în timp ce prețurile și împrumuturile bubuiau, iar deficitul se ducea la vale.

Sunt destule voci care susțin că PSD și PNL sacrifică anul acesta interesul cetățenilor de dragul intereselor lor electorale.

La cum merg lucrurile, s-ar putea ca nici măcar jocurile electorale să nu le iasă, ceea ce înseamnă că sacrifică românii de pomană.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button