Politică

România și Azerbaidjan planifică să construiască un terminal de gaz natural la Marea Neagră

În contextul crizei energetice din Europa, al complicării relațiilor cu Rusia și al escaladării conflictului de pe teritoriul ucrainean, R. Moldova caută modalități de diversificare a aprovizionării cu gaze naturale. Până în prezent, cu foarte puține excepții, singura sursă de combustibil albastru pentru această țară este Gazprom din Rusia.

De exemplu, în octombrie, premierul moldovean Natalia Gavrilița, aflată în vizită la Baku, a negociat achiziționarea a 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan. Ea a spus că a solicitat acest volum pentru două luni, argumentând că nicio țară nu vrea să depindă de un singur furnizor. Cu toate acestea, chestiunea este împiedicată de dificultățile în ceea ce privește transportarea energiei în Moldova.

Miercuri, 19 octombrie, premierul român Nicolae Ciucă a anunțat că gazele naturale azere ar putea fi livrate în Republica Moldova, grație unui nou proiect al Bucureștiului. Cel mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz, a semnat un memorandum cu gigantul petrolier de stat din Azerbaidjan, SOCAR, privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră.

Potrivit premierului român, Nicolae Ciucă, implementarea proiectului va diversifica și reface coridoarele de aprovizionare cu gaze din bazinul caspic către Europa. Premierul român a adăugat că a discutat cu partea azeră și despre un posibil import de gaze prin conducte, inclusiv pentru Republica Moldova.

Potrivit Romgaz, facilitatea va consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale și un terminal de regazeificare, precum și alte instalații și facilități necesare pentru transportul gazelor din regiunea caspică către România.Potrivit premierului român, lucrările la studiul de fezabilitate vor fi cofinanțate de ambele părți.

„Am menționat că la o întâlnire anterioară, care a avut loc la 1 octombrie la Sofia cu președintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea de a lansa un astfel de proiect. Acum, în mai puțin de trei săptămâni, procesul a fost lansat, dând undă verde pentru punerea sa în aplicare. În final, sperăm să avem două terminale pe ambele maluri – pe malul estic și pe cel vestic al Mării Negre”, a declarat Chuke.

El a menționat că și alte elemente de cooperare incluse în parteneriatul strategic comun dintre România și Azerbaidjan au fost discutate în cadrul întâlnirilor premergătoare semnării memorandumului cu oficialii azerbaidjeni.În același timp, premierul român a subliniat posibilitatea și necesitatea continuării transportului de gaze din Azerbaidjan.

„În continuare, căutăm împreună soluții pentru a livra gazele din Marea Caspică prin gazoductul Trans-Anatolian Turcia-Bulgaria-România și din România, bineînțeles, către alte țări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Noi și Azerbaidjanul suntem obligați să furnizăm R. Moldovei cantitatea necesară de gaze„, a spus el.Recent, premierul Ciucă a declarat că România ar putea furniza Republicii Moldova până la 5 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, ceea ce este categoric insuficient pentru această republică.

Cu o zi înainte, șeful Parlamentului moldovean, Igor Grosu, menționase într-un interviu acordat presei locale că gazele naturale din Azerbaidjan ar putea fi furnizate prin gazoductul Iași-Chișinău din România, finalizat în urmă cu câțiva ani și foarte puțin utilizat în prezent.

Ca răspuns la o întrebare referitoare la tipul de gaz care ar urma să ajungă prin gazoduct, vorbitorul a spus: „Genul pe care îl vom găsi și cumpăra”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button