Știrile 60m.RO

Axinia (AUR), critici dure la adresa ministrului Sorin Cîmpeanu: Propunerile de reformă a educației sunt forme fără fond

Deputatul AUR Adrian Axinia a lansat critice dure la adresa ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în contextul propunerilor de reformă anunțate recent. Axinia susține că acestea sunt doar forme fără fond deoarece, în anul 2022, educația are cel mai mic buget raportat la PIB de după Revoluţie: aproximativ 2,58%.

„Realitățile din sistemul de educație românesc condus de domnul ministru Cîmpeanu sunt atât de dramatice încât acestea compromit iremediabil viitorul națiunii române și al țării”, a declarat deputatul AUR, Adrian Axinia.

Acesta consideră că reformele propuse de actualul ministru al Educației sunt doar forme fără fond: puţin timp petrecut la şcoală, mai puţine testări, impunerea modulelor şi eliminarea tezelor.

Adrian Axinia a trecut în revistă câteva probleme pentru care ministrul Educației nu are soluții:

1.      România se află pe ultimul loc în UE ca procent al elevilor care trec testele PISA.

2.      Dacă raportăm numărul celor care obţin bacalaureatul la numărul total al elevilor din clasele terminale, doar 1 din 2 reuşesc să treacă testul maturităţii. Dacă raportăm acelaşi număr la totalul celor de aceeaşi vârstă, observăm că doar 35% din elevii au şansa de a obţine diploma de Bacalaureat.

3.      Doar doi din trei elevi reuşesc să ia Capacitatea şi să se înscrie la liceu.

4.      Salariaţii din învăţământ au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, iar ultimele guverne i-au dus cu zăhărelul cu privire la majorările salariale prevăzute în Legea 153/2017 din septembrie 2020, o lege prorogată de prea multe ori.

5.      Nu în ultimul rând, dacă bani pentru elevi și profesori nu există, mai multe firme s-au îmbogățit șmecherește pe seama sistemului educațional. Toți ne aducem aminte de scandalul achiziției testelor de salivă pentru elevi în pandemie. Mai nou, și testele standardizate sunt obiectul unui scandal public, acestea fiind achiziţionate de la o singură firmă fără să existe o competiţie reală pe piaţă.

În tentativa de a pune în aplicare butaforia numită pompos „România Educată”, actuala Putere nu face altceva decât să ascundă gunoiul sub preş pentru a nu se vedea dezastrul din educație păstorit de Guvernele PNL, PSD sau PNL-PSD, consideră Adrian Axinia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button