Avocatul Toni Neacșu, despre măcelărirea supremației Constituției din comisia pe legile justiției
Văd că unii „suveraniști” au găsit prilej pentru a porni campanii fratricide împotriva celor de la AUR, că ar fi votat nu știu cum în comisie. Dincolo de oportunism haideți să vedem lucrurile pragmatic. Eliminarea obligativității deciziilor CCR și ale ÎCCJ este categoric decizia PSD-PNL-USR, indiferent cum încearcă PSD să ne prostească acum. AUR are 2 membri care nu contează între cei 25.
D-ul deputat Dumitru Coarnă, prezent permanent acolo, mi-a confirmat că aceștia au votat corect împotriva amendamantului, indiferent cum a numărat public președintele comisiei (înregistrarea video pusă de mine arată doar ce a consemnat cu privire la vot președintele de ședință – 2 abțineri și 2 care nu au votat).
Dar problema nu este aceasta, cu sau fără cei 2 rezultatul era exact același, exact cum își dorea PSD-PNL, care dețin majoritatea absolută în comisie.
Maturitate înseamnă în acest moment și solidaritatea deplină a tuturor care consideră că CCR nu trebuie umilită iar Constituția nu trebuie aruncată la coș.
Probabil miercuri va fi vot final pe legi în Senat, până atunci ar trebui să existe o campanie puternică, comună, pe toate fronturile, pentru conștientizarea individuală a senatorilor cu privire la consecințele fatale pentru statul de drept ale votului lor.
Elena Radu a propus pichetări și campanii individuale pe senatori inclusiv în cabinetele din provincie.
Alte partide și civici scot lumea în stradă pentru orice prostie, au obligația ca pentru ceva atât de grav să facă măcar tot atât. Oamenii obișnuiți nu înțeleg exact consecința unor astfel de modficări, care aparent par abstracte.
Singura opozițe parlamentară este AUR iar George Simion ar trebui sprijinit ca din interiorul Parlamentului să mai facă ce se mai poate face.
Senatorii sunt puțini și nu cred că toți sunt indiferenți la presiunea oamenilor dacă vor înțelege grozăvia a ceea ce PSD-PNL-USR încearcă să facă scoțând Curtea Constituțională din deciziile judecătorești.
Asociațiile profesionale ale judecătorilor, ba chiar președinta ÎCCJ s-au opus unei astfel de modificări, pe care o consideră aberantă, sper doar să le explice prin scisori deschise și senatorilor de ce este toxică o astfel de prevedere.
Dacă toți vom face, fiecare cum putem, o campanie suficient de coerentă și vizibilă probabil va mai exista o șansă. E timp pentru canibalism politic după aceea, pentru cine are astfel de fantezii, acum trebuie doar pragmatism și acțiuni clare.