Avocatul Poporului solicită ministrului Vela să explice care este baza legală care permite trimiterea de patrule de polițiști în civil

Avocatul Poporului îi cere ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca şi poliţişti în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea COVID-19.
„Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (…) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora””, a transmis Avocatul Poporului.
Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului stipulează că portul uniformei constituie regula.
Totodată, arată Avocatul Poporului, Ordinul nr. 82/2018 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor prevede că aceştia poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren.
Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.
„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, explică sursa citată.
Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.
Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a anunţat, marţi, că Poliţia Română, alături de Poliţia Locală, intensifică activităţile de verificare a respectării normelor privind combaterea COVID-19, urmând ca şi poliţişti în civil să fie implicaţi în acest demers.
„Din experienţa acţiunilor desfăşurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 doar la vederea forţelor de ordine. Poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea lor, au fost puse măştile de protecţie, pentru ca, imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase”, a spus purtătorul de cuvânt al IGPR.
Potrivit acestuia, rolul acestor activităţi nu este neapărat acela de a aplica sancţiuni, ci de a explica necesitatea respectării tuturor normelor de protecţie sanitară.
Sursa: Agerpres
- Donald Trump anunță taxe vamale de 30% pentru Uniunea EuropeanăDonald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat o creștere la 30% a taxelor vamale pentru Uniunea Europeană, precum și pentru Mexic, începând de vineri, 1 august, într-un mesaj publicat pe contul său de Truth Social, sâmbătă, 12 iulie. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a publicat pe contul său de Truth Social, scrisoarea oficială adresata …
- Clauza de arbitraj la Viena din contractele de mandat ale foștilor șefi Transelectrica a fost ilegală. A avut ca efect plăți de milioaneIntroducerea în urmă cu mai mulți ani, în contractele de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere și Directoratului companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a unei clauze privind soluționarea disputelor legate de aceste contracte la Centrul Internațional de Arbitraj de la Viena, a fost ilegală, spune Curtea de Conturi. ″(…) s-a constatat includerea …
- Marius Lulea (AUR): Din mii de procurori, nu s-a găsit unul curajos să cerceteze lovitura de statRomânia are peste 2.000 de procurori. Mii de magistrați plătiți din bani publici pentru a apăra legea și ordinea constituțională. Și totuși, în fața celei mai grave încălcări a Constituției din istoria recentă – anularea alegerilor prezidențiale – nu s-a găsit niciunul care să deschidă măcar un dosar penal. Niciunul. Zero. „Sistemul de justiție e …
- Turcan renunță la excursia în Japonia pe banii publici, după ce Robert Turcescu a dat-o în vileagRaluca Turcan voia să plece în Japonia pe banii statului! Fostul ministru al Culturii a cerut conducerii Parlamentului, încă din luna mai, să îi fie decontate cheltuielile pentru o delegație în Osaka, între 2 și 9 septembrie, pentru a participa la concertul Orchestrei Operei Naționale București, organizat în pavilionul României de la Expo Osaka, potrivit …
- Bombardamente rusești în Cernăuţi: Sunt cel puțin 16 victime în fostul oraș românescRusia a lansat un atac nocturn cu drone şi rachete asupra Ucrainei care a vizat vestul ţării şi a ucis cel puţin două persoane în oraşul Cernăuţi de la graniţa cu România, informează sâmbătă Reuters. Oraşele din vestul Ucrainei, Lvov, Luţsk şi Cernăuţi au suferit cel mai mult din cauza atacurilor ruseşti, iar alte regiuni …