JUSTIȚIE

Avocata Elena Radu: USR vrea ca înainte de a te condamna cineva să fii arestat preventiv

de Elena Radu, avocat

Balarie de lege pentru modificarea Codului de procedura penala propusa de USR, aflata in consultare publica la Senat (B189/2023)

Deci, arestul preventiv sa fie si pentru a nu te sustrage de la executarea pedepsei. Inainte de a te condamna cineva, sa fii arestat preventiv, ca poate vei fi condamnat si te sustragi de la executarea pedepsei. Prezumtia de nevinovatie nu mai exista, decat aia de vinovatie.

Sa se prelungeasca durata maxima a controlului judiciar de la 5 la 7 ani.

Daca in prima instanta esti condamnat la inchisoarea mai mare de 3 ani si exista suspiciunea rezonabila ca te vei sustrage de la executarea pedepsei, sa fii arestat preventiv.

(Cati nu au fost achitati in apel? Iar cu suspiciunile rezonabile … ce bina sta treaba …)

In prima instanta, judecatorul de penal nu trebuie sa se pronunte numai pe mentinerea, revocarea, inlocuirea, incetarea de drept a masurii preventive, ci trebuie ca in functie de solutia pronuntata, de toate circumstantele cauzei, de antecedentele penale si de alte imprejurari privitoare la persoana inculpatului sa se pronunte pe necesitatea luarii unor masuri preventive.

Care ca sa zica: anulam dreptul la doua grade de jurisdictie in materie penala, anulam prezumtia de nevinovatie.

Sa legiferam prezumtia de vinovatie si toata lumea sa faca bine sa isi dovedeasca nevinovatia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button