Avem bani europeni, proiecte scrise și afaceri care mor
Ce ne lipsește ca să fim și noi în rând cu lumea bună, mai ales că urmează să cheltuim bani europeni prin PNRR? Deși sunt planuri, discuții și măsuri, tot mai multe business-uri de la noi sunt pe moarte.
Cel mai grav este că scumpirile la gaze și energie omoară afacerile din țară, oricum lovite de restricțiile din timpul pandemiei. Cu un ultim strigăt de ajutor de salvare, reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) au reușit să-și facă loc pentru discuții la masă cu politicienii. Au fost lansate noi programe de susținere a IMM-urilor, însă accesarea lor și implementarea planurilor durează, ceea ce înseamnă că lucrurile nu se vor schimba curând.
„Lansăm în dezbatere publică patru noi programe care susţin sectorul producţiei în România, sectorul construcţiilor, agricultura şi mediul rural, precum şi inovaţia în Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor are ambiţia de a da 50.000 de garanţii faţă de aproximativ 38.000 cât au fost date anul trecut. Aceste patru noi programe aduc valoare adăugată în economie şi extind plaja beneficiarilor la alte forme de organizare – PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale. România va beneficia de foarte multe fonduri în perioada următoare atât din PNRR, cât şi cadrul financiar multianual 2021 – 2027”, declarat Florin Jianu, președintele FNGCIMM.
Alimentele tot mai scumpe
Dincolo de discuțiile despre mediul de business, ceea parlamentarii nu i-au serios în calcul este dezvoltarea agriculturii și a industriei alimentare. Suntem în topul țărilor care importăm mai mult de jumătate din ceea ce consumăm.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pare preocupat să dezvolte un program de sprijin, însă momentan totul se reduce la nivel de proiectare.
„Pe lângă această criză din energie şi gaze naturale, în industria alimentară avem riscuri cauzate de nivelul materiei prime care are un impact direct în costul de producţie, de nivelul costurilor pentru inputuri şi toate aceste produse folosite în vederea realizării producţiei. De asemenea, certificatele de depozit reprezintă o prioritate în perioada următoare, fiindcă avem nevoie ca producţia internă de cereale să poată fi depozitată şi menţinută în stoc, astfel încât fermierii români să poată să obţină preţul cel mai bun dat de bursă. De cealaltă parte să încercăm să integrăm această producţie primară în procesare. Totodată, piscicultura şi acvacultura au un potenţial uriaş în România”, a spus ministrul Agriculturii.
Sectorul HoReCa, afectat
Și HoReCa a fost lovită din plin de pandemie, iar ministrul finanțelor, Adrian Câciu, anunță noi măsuri de sprijin.
„Am avut o serie de întâlniri cu industria HORECA. Au mai fost și ieri întâlniri și o să completăm un pic sprijinul. Este vorba în primul rând de impozitul specific. Sunt mai multe măsuri acolo care duc la simplificarea relației contribuabililor cu fiscul. Intenționăm să venim în compensare și cu o serie de măsuri de eșalonare și de facilități pentru plata datoriilor înțelegând că economia trece printr-o perioadă nu prea bună”, a anunțat ministrul Finanțelor.
Reamintim că PNRR pentru IMM-uri și companii mari are o valoare de 1,25 miliarde de euro, împărțite în granturi care urmează să fie implementate în decursul anului 2022.