Opinii

Autoritățile ascund adevărul: numărul real de victime poate fi dat numai prin comparație cu anul trecut

Autorităților și regimurilor politice din toată lumea pare că le convine de minune situația de față. Informațiile care circulă în spațiul public sunt contradictorii iar cifrele nu arată o gravitate ridicată a situației de față.

Cu toate acestea o informație vitală lipsește din spațiul public: o comparație între numărul de morți din luna martie anul trecut cu numărul de persoane decedate în acest an.

Se știe că noul coronavirus are un grad ridicat de răspândire. O bună parte din populația globului este contaminată și nu știe acest lucru deoarece nu prezintă simptome și nici nu a fost testată.

Se vorbește de lipsa produselor medicale pentru spitale, dar sunt primării ce au reușit cu ușurință să achiziționeze măști sanitare de pe piața liberă și să le distribuie gratuit. De ce nu ajung aceste produse în spitale sau aceste se plâng este greu de presupus.

Situația prezentă de criză este una perfectă pentru regimurile totalitare din lume să își consolideze puterea. Chiar și în regimurile democratice drepturile cetățenilor au fost parțial suspendate. Se cheltuie bani publici fără discernământ, se printează bani, monedele naționale sunt devalorizate, are loc o inflație galopantă acceptată de toată lumea fără o minimă nemulțumire.

Suntem în plină criză sanitară, sau cel puțin asta știm cu toții. Este un moment perfect pentru ca marile companii financiare ale lumii să ascundă prostiile financiare ce le-au făcut.

Înainte de criză sume fabuloase de bani circulau prin lume, bogăția părea să fie peste tot. Însă este posibil ca aceste sume mari de bani ce stăteau în conturile multinaționalelor să fi reprezentat de fapt un surplus fără acoperire în economiile naționale ale lumii. Este momentul perfect ca printr-un șoc să se scape de ei.

Dar este o întrebare care apare pe buzele tuturor. Autoritățile din toată lumea nu prezintă cifre comparative ale numărului de morți. Numărul de persoane decedate infectate cu noul virus nu reflectă deloc amploarea aceste crize sanitare. Majoritatea celor decedați aveau și alte afecțiuni importante și foarte probabil că testarea la coronavirus a ieșit pozitivă dar aceasta nu a avut nici o importanță în cauza decesului.

Cu toate acestea raportările se fac luând în considerare numătul total de persoane infectate cu acest virus și numărul total de persoane care au murit având ca și cauză acest virus.

Românii și lumea are nevoie de cifre comparative. Astfel că este mult mai important să vedem câte persoane au murit în luna martie anul trecut și câte au murit în luna martie 2020. Dacă vom avea cifrele și pe anii precedenți deja se poate previziona mult mai bine gravitatea crizei sanitare.

Dar iată că aceste informații sunt ascunse publicului deși ele sunt facile prin institutul național de statistică.

Observăm că fiecare stat al lumii și fiecare regim politic se folosește în propriul mod de actuala criză sanitară. Nu știm dacă este gravă sau nu, știm ci siguranță că presa din toată lumea o accentuează prin prezentarea cifrelor în mod alarmist. Dacă am fi făcut acest lucru cu orice altă boală efectul ar fi fost similar, dar iată că nu s-a făcut.

Oamenii mor în fiecare zi de gripă, de cancer, de boli cariovasculare, de diabet… Mult mai multe decât cele care mor datorită acestui virus. Însă nu vedem și acele cifre deoarece ele nu ar folosi conducătorilor politici.

Corect ar fi ca să avem cifre compartive și guvernul României să ofere aceste cifre pentru veridicitate și să avem cifrele celor care au murit datorită coronavirusului și nu al celor care erau infectați cu acest virus, infecție ce este posibil să fie extinsă la majoritatea populației României.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button