Restaurantele, cafenelele și instituțiile de cultură și spectacole se redeschid de la 1 septembrie

Guvernul a decis luni deschiderea de la 1 septembrie a restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, precum și a instituțiilor de cultură și spectacole. Barurile, cluburile și discotecile rămân închise în continuare.
Potrivit Hotărârii de Guvern adoptată în ședința de luni, organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
Este permisă reluarea activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea putând fi reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
Rata de incidență a cazurilor aferente măsurilor prevăzute se analizează săptămânal și se raportează la Comitetul Național pentru Situații de Urgență de către Institutul Național de Sănătate Publică.
În funcție de acest prag, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pot decide restricționarea, închiderea sau reluarea activităților.
Administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă.
Totodată, va crește numărul persoanelor care pot participa la evenimente private: maximum 50 pentru evenimentele private organizate în interior și maximum 100 de persoane pentru cele organizate în exterior.
Pe de altă parte, HG menține interdicția pentru activități de tip bar, club sau discotecă.
Ministrul de interne Marcel Vela a precizat, după ședința de Guvern, că în cursul acestei zile vor fi elaborate ordine comune ale Ministerului sănătății, Ministerului economiei și Ministerului culturii privind măsurile ce vor fi luate la reluarea activităților operatorilor din domeniul HoReCa și din artele spectacolului și cinematografie.
Sursa: Euractiv.ro
- Premierul slovac îi acuză pe ambasadorii țărilor UE că nu au participat la ceremoniile eliberării Bratislavei la care a participat și Armata RomânăPremierul Slovaciei Robert Fico i-a criticat pe ambasadorii țărilor Uniunii Europene pentru că au refuzat să participe la evenimentul cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Bratislavei de sub fascism. „Pentru faptul că am invitat astăzi la acest eveniment ambasadorul Federației Ruse, Ambasadorul Belarusului și alții.Pentru că i-a oferit ocazia ambasadorului Rusiei …
- Mărturii cutremurătoare din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990: „Mama mă-tii–legionaro, te învăţ eu democraţie”Procuroarea Daniela Dediu de la Parchetul General arată în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu , Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu, Petre Roman în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, că „folosind pe deplin resursele instituțiilor statului – poliție, armată, servicii de informații, procuratură – și bazându-se pe …
- Peșchir, deținut politic. După el vor urma și alții, dacă vom tăceaArestarea preventivă a lui Bogdan Peșchir, în plină campanie electorală, arată limpede că în România nu mai avem democrație, ci poliție politică. Este deținut politic, persecutat pentru că a susținut un candidat incomod pentru sistem. N-a furat, n-a înșelat, n-a comis nicio faptă cu violență – dar a fost arestat pentru că a avut curajul …
- RECHIZITORIUL din dosarul Mineriadei: Un securist CIE (actualul SIE) i-a dus pe incendiatori la locuinţa lui Corneliu Coposu / Mineri conduşi de un viitor deputat PDSR au devastat locuinţa lui Ion RaţiuProcurorii militari au identificat un fost angajat al Centrului pentru Informații Externe ca fiind responsabil pentru transportul incendiatorilor la casa liderului PNŢ-CD, Corneliu Coposu, în timpul Mineriadei din iunie 1990. Incidentele de violență din 1990 au implicat grupuri de mineri care au pătruns și distrus locuințele liderilor politici Corneliu Coposu și Ion Rațiu, furând bunuri …
- Ungaria cere României „măsuri urgente” împotriva faptelor anti-maghiareGuvernul de la Budapesta intervine direct în politica internă a României, cerând autorităților române să ia măsuri „decisive” împotriva incidentelor cu caracter anti-maghiar. Secretarul de stat ungar, Lorinc Nacsa, a invocat două evenimente recente din Cluj și Miercurea Ciuc drept motive de îngrijorare. Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, …