Economie

Austria acuză escrocheria băncilor. În România fac profituri uriașe și politicienii tac

”Au practici neloiale”. Ministrul afacerilor sociale și protecției consumatorilor din partidul Verzilor, Johannes Rauch, a declanșat o ofensivă legală împotriva industriei bancare din Austria. El acuză băncile că exploatează inechitabil ratele dobânzilor în detrimentul clienților lor, scrie Ziarul Românesc din Germania.

În Austria se percepe o dobândă de până la 13,25% pentru descoperiri de cont. Însă clienții nu primesc nicio dobândă dacă au banii în cont. „Aceasta este o practică neloială”, a declarat Rauch pentru „Ö1-Mittagsjournal”. Băncile fac profituri în detrimentul consumatorilor, a criticat el.

Într-o mișcare audace, ministrul Rauch a pus în mișcare o acțiune în justiție care vizează sectorul bancar, argumentând că actuala practică a ratelor dobânzilor este profund inechitabilă. Austria se confruntă cu o situație în care băncile încasează profituri considerabile, în timp ce clienții lor nu beneficiază deloc de această creștere.

Una dintre problemele semnalate este legată de dobânzile pentru conturile curente. Aici, discrepanțele dintre ratele dobânzilor pentru debit și credit sunt mai evidente. Ministrul Rauch a făcut referire la situația în care băncile percep o dobândă de până la 13,25% pentru descoperirile de cont, în timp ce nu oferă nicio dobândă clienților care au solduri pozitive în cont. Această practică este percepută drept injustă și dezavantajoasă pentru consumatori. „Aceasta este o practică neloială”, a declarat Rauch pentru „Ö1-Mittagsjournal”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button