Economie

Austostrada Moldovei: documentul care poate aduce o întârziere de 10-12 ani

Autostrada Moldovei A8 este cel mai important obiectiv de infrastructură mare din România, dar din cauza chestiunilor birocratice aceasta este în pericol. Irinel Bucur, unul dintre activiștii cei mai vocali în sprijinul Autostrăzii Moldovei, trage un semnal de alarmă și arată că șefii CNAIR pun în pericol întreg proiectul prin faptul că nu au închis amiabil contractul de completare a studiului de fezabilitate. Termenul limită va fi, vineri, 11 august, iar dacă respectivul contract nu va fi semnat, atunci întârzierile ar putea și de 12 ani.

”AMR 3 zile pt inchiderea amiabila a contractului de completare a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Unirii – A8, Tg Mures – Tg Neamt!

E foarte important acest aspect ca sa nu depasim punctul fara intoarcere unde societatea nu mai are ce pierde, pierzand deja totul referitor la acest proiect si sa nu mai stea blocat alti 8-10-12 ani pana cand va mai ajunge in situatia de acum!

Prin neînchiderea amiabilă a contractului (inclusiv prin expirarea acestuia) CNAIR pune în pericol implementarea cu celeritate a Autostrăzii Unirii – A8, program fanion în Programul de Transport agreat cu Uniunea Europeană pentru exercițiul financiar actual și acționează contrar prevederilor Legii Autostrăzii Unirii. Pericolul rezulta din posibilitatea rezolvării în instanță a diferendelor dintre cele două părți, lucru ce ar putea bloca partea montată câțiva ani.

După 16 ani, luptele birocratice surde trebuie să înceteze și să primeze interesul național și cel geo-strategic internațional, mai ales în contextul actual de instabilitate regională, nevoia de a dezvolta cu celeritate o legătură est-vest la nivelul țării fiind în acest moment acută.

Proiectul trebuie să continue în varianta cea mai favorabilă a acestuia și propusă deja de specialiștii Bei Passa contractați în cadrul acestui contract iar banii publici plătiți pentru această expertiză să nu fie aruncați în vânt!”, scrie Irinel Bucur.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button