Aurescu propune amânarea oricăror explorări pentru gaze în Marea Mediterană până la clarificarea situației juridice între Grecia și Turcia

Bogdan Aurescu a propus vineri în reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre UE un moratoriu explorărilor de hidrocarburi în zonele în dispută din Mediterana de Est până la realizarea delimitărilor maritime între Grecia și Turcia fie prin negocieri, fie prin recurgerea la o instanță internațională, cum este Curtea Internațională de Justiție, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe
În cadrul discuțiilor referitoare la Turcia, Aurescu a exprimat „solidaritatea cu Grecia și Cipru”, potrivit comunicatului citat, și a cerut dialog al UE cu Ankara pe tema tensiunilor din Marea Mediterană.
El a arătat că orice dispută privind delimitările maritime ar trebui soluționată doar pe cale pașnică și în conformitate cu dreptul internațional. Ministrul de Externe a spus că România e deschisă să împărtășească atât cu Grecia, cât și cu Turcia, expertiza dobândită în problematica delimitărilor maritime, în urma procesului câștigat împotriva Ucrainei privind delimitarea maritimă în Marea Neagră.
- ArcelorMittal Hunedoara: Cum a fost distrus Combinatul Siderurgic de deciziile politice post-1989Combinatul Siderurgic din Hunedoara, azi ArcelorMittal Hunedoara, era cândva una dintre cele mai importante unități industriale ale României. Astăzi, este o ruină industrială. Declinul său nu a fost o întâmplare, ci rezultatul unor decizii politice haotice, privatizări controversate și indiferență guvernamentală. În perioada comunistă, Combinatul Siderurgic Hunedoara era considerat un pilon strategic al industriei românești. …
- Nicușor Dan, mulțumit de alianța tefelistă PSD-PNL-USR-UDMR: „Pentru moment această coaliție ține!”Pentru moment această coaliție ține”, spune președintele Nicușor Dan, aflat într-o vizită oficială în Austria. El afirmă că amânarea pachetului doi al măsurilor fiscale nu este o chestiune dramatică. „Eu sunt foarte optimist. Dacă acum suntem în Austria, săptămâna trecută am fost în Germania și aici au fost coaliții de trei partide care au avut …
- Educația pierde, specialii câștigă: Statul economisește 0,47% din PIB prin tăierea burselor elevilor, dar lasă intacte pensiile speciale care consumă 2,49%Guvernul României a decis să reducă semnificativ cheltuielile din educație, eliminând bursele pentru elevi, cu un impact bugetar de doar 0,47% din PIB. În același timp, pensiile speciale, în special cele ale magistraților, rămân neatinse, deși generează un efort bugetar de peste cinci ori mai mare, adică 2,49% din PIB. Statul român a făcut recent …
- Serbia își întoarce aurul acasă. România rămâne pasivă, cu tezaurul în grija altoraSerbia a repatriat întreaga rezervă de aur, marcând un moment de referință în Europa de Est. Decizia vine pe fondul temerilor tot mai mari legate de securitatea activelor externe. În timp ce Belgradul își întărește controlul asupra propriilor resurse, România păstrează cea mai mare parte a tezaurului în străinătate, fără viziune sau inițiativă. Într-un gest …
- Ce nu-și vor mai permite românii după 1 august: 7 lucruri care vor deveni lux în bugetul de zi cu ziOdată cu valul de scumpiri anunțat de la 1 august și creșterea TVA-ului de la 19% la 21%, mulți români vor fi nevoiți să renunțe la o serie de cheltuieli considerate normale până acum. De la micile plăceri cotidiene la obiceiuri devenite rutină, tot mai multe lucruri riscă să intre în categoria „luxului ocazional”. Românii …