Politică

AUR UK: 24 de ani de la cel mai mare act de trădare națională: Cedarea teritoriilor românești către Ucraina

În urmă cu 24 ani, pe 3 mai 1997, are loc la Kiev semnarea tratatului cu privire la relațiile de bună vecinatate și cooperare dintre România și Ucraina, de către miniștrii de externe ai celor două țări„, atrage atenția filiala partidului AUR din Regatul Unit al Marii Britanii

La 2 iunie 1997, președinții României și Ucrainei au repetat gestul la Neptun, semnând și ei documentul. Prin acest tratat, România recunoștea dreptul de succesiune al Republicii Ucraina asupra unor teritorii românești integrate anterior prin forță în fosta Uniune Sovietică.

Practic, România renunța în mod ilogic, ilegitim și arbitrar la teritoriile anexate prin protocolul adițional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov și intrate în componența Ucrainei – mai exact Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Bugeacul, în care locuiesc astăzi peste 400.000 de români.

La 14 iulie 1997 a apărut Legea 129, care a ratificat acest tratat. Președintele României era Emil Constantinescu, ministru de Externe era Adrian Severin, iar președintele Senatului era Petre Roman.

Conform art. 27, Tratatul se încheia pe 10 ani, urmând a fi prelungit automat pe perioade de câte 5 ani, în cazul în care niciuna din părți nu îl va denunța. Astfel, președintele Băsescu a avut ocazia să îl denunțe de două ori, iar președintele Iohannis o dată, însă bineînțeles că nu au făcut-o.

Odată cu denunțarea acestui tratat, propunem condamnarea publică, pe toate canalele de comunicare, de către toți actorii de pe scena politică românească, a pactului Ribbentrop-Molotov și a efectelor pe care încă le mai generează în relația cu vecinii noștri, după mai bine de 8 decenii.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button