Știrile 60m.RO

AUR, singurul partid care a vrut să pună capăt dictaturii sanitare și stării de alertă. PNL, PSD, USR și UDMR s-au opus abrogării Legii pandemiei

Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid care, încă de la intrarea sa în Parlament, și-a propus să pună capăt dictaturii medicale și a stării de alertă, prin care Guvernul restrânge drepturilor și libertățile românilor în mod nelegal. În acest sens, la începutul lunii octombrie, AUR a depus o inițiativă legislativă pentru abrogarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Propunerea a fost supusă astăzi votului la Senat, însă doar senatorii AUR au votat în favoarea abrogării legii abuzive și nedemocratice, care reglementează starea de alertă.

Potrivit inițiatorilor, Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 ridică trei probleme majore: 1) încălcarea principiului separației puterilor în stat, 2) adăugarea la textul constituțional și promovarea confuziei privind stările excepționale și 3) încălcarea principiilor și prevederilor legale privind tehnica legislativă .

Actul normativ nu a făcut altceva decât să conducă la un continuu abuz de către Executiv, căruia i-a fost delegată, într-o manieră vădit neconstituțională, posibilitatea de a emite hotărâri de Guvern prin care să restrângă drepturile și libertățile cetățenești prevăzute de Constituție, cu consecința eludării oricărui eventual control parlamentar al actelor emise și asumării atributului de legiferare în domenii în care nu avea sub nicio formă posibilitatea de a emite acte normative.

În plus, deși conform titlului, Legea nr. 55/2020 se referă la o situație particulară, respectiv pandemia de Covid-19, corpul legii reglementează „starea de alertă” ca răspuns la orice altă situație excepțională, nu doar la contextul pandemic actual. Cu alte cuvinte, legea oferă posibilitatea restrângerii drepturilor și libertăților la modul general fără a se specifica despre care drepturilor este vorba.

Un alt aspect se referă la faptul că Legea 55/2020 permite puterii executive să ocolească Parlamentul și Constituția prin emiterea de acte infralegale prin care să restrângă exercitarea anumitor drepturilor și libertăți fundamentale. Mai mult, în textul legii nu sunt prevăzute criteriile în funcție de care legea își încetează efectele, se arată în expunerea de motive a inițiativei AUR.

Înainte de a fi supusă votului în plenul Senatului, propunerea AUR a primit aviz negativ din partea Consiliul Economic şi Social și al Consiliului Legislativ, iar Comisia juridică a Senatului a adoptat un raport de respingere. În ciuda acestor decizii, parlamentarii AUR vor continua lupta, care de acum înainte se mută de la Senat la Camera Deputaților.

„Prin această inițiativă noi am propus abrogarea unei legi infame, a unui act normativ care a reglementat abuzuri fără precedent în epoca democrației postcomuniste. Legea 55 a încălcat principiul separației puterilor în stat și a creat a imensă confuzie privind măsurile excepționale, constituind sursa unui abuz în formă continuată din partea Executivului. Pentru gestionarea situațiilor excepționale, art.93 din Constituție deja prevede două instituții prin care statul poate adopta măsuri excepționale prin care statul să facă față situațiilor de criză de orice natură, inclusiv în situații de epidemie sau pandemiei. Întrucât statul putea interveni fie prin utilizarea stării de urgență, fie prin utilizarea stării de asediu, reglementând o a treia stare, starea de alertă, prin care de fapt ați reluat starea de urgență la infinit, ați eludat cadrul constituțional. Această lege a creat Guvernului cadrul pentru a emite hotărâri prin care au fost limitate drepturile și libertățile stipulate de Constituție. A fost delegat efectiv către Executiv atributul de a legifera într-un domeniu extrem de sensibil, prevăzut de art. 53 din Constituție care prevede că exercițiul unor drepturi sau libertăți poate fi restrâns doar prin lege”, a declarat copreședintele Claudiu Târziu de la tribuna Senatului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button