EconomiePolitică

AUR se opune legilor lui Iohannis de a taxa suplimentar firmele

Recenta inițiativa a câtorva zeci de parlamentari ai PSD, PNL și UDMR, prin care se dorește legalizarea unui transfer forțat a zeci de milioane euro de la companii către Camera de Comerț și Industrie a României și crearea premiselor pentru o dependență a existenței oricărei afaceri de această organizație privată, reprezintă o nouă sfidare la adresa contribuabililor. Și nu reprezintă prima încercare de transfer arbitrar de resurse având că beneficiara această organizație.

Trebuie conștientizat faptul că birurile impuse firmelor de către stat și de care beneficiază direct sau indirect, fie statul, fie diferite entități private privilegiate, nu sunt de fapt suportate de către firme. “Firmele” sunt doar o formă de organizare, un construct social. Cei care suportă – în fond – costurile sunt oamenii conectați cu acele firme – în cazul de față toate, în cele 3 ipostaze posibile: acționari, salariați sau clienți.

Prin urmare, tot timpul, doar oamenii plătesc.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) consideră că există în societate prea mulți căutători de tot felul de sinecuri pentru dânșii și prea mulți politicieni dispuși să le ofere pe costul celorlalți.

Obiectivul inițiativelor de acest tip denotă, pe fond, doar tentative de securizare nelegitimă a unor resurse financiare și nu numai, care altfel nu ar putea fi obținute de pe piață liberă de către beneficiari, posibilă contraprestație fiind considerată de către clienții plătitori probabil inutilă sau ineficientă raportat la costuri.

Astfel de proiecte cu potențial de legiferare nu sunt altceva decât redistributii de resurse de la cei mulți care muncesc și își asumă riscuri, la cei puțini care trăiesc pe spinarea lor. Multe milioane de români, ce fac parte ca acționari, salariați sau clienți din ecosistemul firmelor, vor suporta practic costurile avantajelor economice generate celor câteva sute sau mii de români beneficiari direcți sau indirecți ai redistribuției.

Dealtfel, părintele economiei moderne, Adam Smith, remarcă încă de acum vreo 250 de ani faptul că politicienii de la putere ajung să fie doar niște “reprezentanți ai insistențelor zgomotoase ale intereselor partizane”, iar cei din actuală coaliție de guvernare a României, din păcate nu fac excepție.

AUR consideră însă că nu acesta trebuie să fie rolul unor conduceri politice și că rolul statului nu este acela de a legifera preluarea a câte puțin de la mulți pentru a se da mult celor puțini, nu este acela de a legaliza transferuri forțate de bani între diferite entități private sau categorii de cetățeni, nu este acela de a securiza venituri pentru diferite grupuri de interese.

În locul acestor redistribuiri arbitrare de resurse, prioritățile reprezentanților de la nivelul Statului ar trebui să fie altele, urmărindu-se interesul contribuabililor:
– debirocratizarea, simplificarea legislației, reducerea atribuțiilor statului și implicit a costurilor administrative pentru cetățeni;
– descentralizarea și subsidiaritatea, pentru a crește eficiența și a îmbunătăți calitatea soluțiilor venite din zona politică;
– disciplinarea bugetară, stabilirea unor bugete multianuale echilibrate, fără deficite;
– garantarea unei piețe libere și a competiției autentice, în toate domeniile.
– creșterea sau măcar păstrarea puterii de cumpărare a veniturilor și a economiilor oamenilor.

Octavian Bădescu coordonatorul comisiei de economie-finanțe a AUR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button