Economie

AUR: PSD și PNL au îndatorat țara la dobânzi enorme. O familie e îndatorată de statul român cu peste 24 de mii de euro

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se declară scandalizat de împrumuturile pe bandă rulantă la dobânzi exorbitante făcute de Ministerul Finanțelor Publice. Prin intermediul coordonatorului de Politici Publice, Ioana Ramona Bruynseels, se cere ca împrumuturile care se vor face pe viitor să fie trecute prin Parlament ca o cenzură a tentației Guvernului de a se împrumuta masiv și haotic:

”Datoria publică la limită!!! Se impune ca împrumuturile viitoare să fie dezbătute în Parlament!

Viteza cu care se împrumută guvernul este amețitoare iar costurile sunt incredibil de mari!

În 1995 datoria publică pe locuitor era de doar 85 de euro. Acum, o familie e îndatorată de statul român cu peste 24.000 euro!!!

Guvernul Ciucă a plătit dobânzi în valoare de 3 miliarde lei în ianuarie 2023, un nivel aproape dublu faţă de ianuarie 2022.

În ultimii 10 ani, România a plătit dobânzi de aproximativ 27 mld. euro, aproape cât este valoarea PNRR.

Având rating de țară slab și nevoie mare de finanțare, România plătește cele mai mari dobânzi din UE, după Ungaria. Costurile medii de finanțare ale statului pe termen lung au fost, în medie, în decembrie, de 7,2%, duble față de media UE.

Dobânzile se pot duce în jos reducând puternic deficitul bugetar şi scăzând inflaţia.

Soluții:

-atenție la TVA, pentru că în acest sector avem foarte multe compensări, deduceri și excepții de la plata TVA.

-reducerea evaziunii fiscale și a contrabandei. Suntem în continuare fruntași la economia subterană, imediat după Bulgaria și Croația.

Doar din aceste două prime direcții am reuși să creștem colectarea cu cel puțin 3-4% din PIB.

Atenție la cheltuieli! Ca în orice familie, cum facem să ne întindem cât ne e plapuma și sănătos?!? Investim, investim, investim, ca să generăm efectul de antrenare a economiei!!!

Eficientizarea administratiei publice locale și centrale, comasarea comunelor, un guvern suplu și cu un număr redus de ministere.”, scrie oficialul AUR pe pagina sa de Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button