AUR poate ajunge primul partid din România
Alianța pentru Unirea Românilor, partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu are șanse foarte mari de a deveni primul partid din România având în vedere contextul internațional favorabil țării noastre și în același timp curentului suveranist conservator. Decăderea Statelor Unite ale Americii ca mare putere mondială, sărăcia cruntă din Federația Rusă și lipsa de viziune a motoarelor UE, Franța și Germania, oferă României șansa unică de a ieși din acest cerc vicios în care s-a învârtit timp de 31 de ani.
Românii s-au săturat de lideri pe post de ficus care pupă bocancul ocupanților de la Înalta Poartă. Românii vor un lider autentic, un conducător suveranist. Depinde și dacă românul înțelege situația geopolitică internațională și pune umărul la propășirea neamului românesc în detrimentul propriului buzunar cum a făcut în ultimii 31 de ani, deoarece ne-am cam furat singuri căciula din cap.
Analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu a declarat, că scăderea abruptă în sondaje a partidelor aflate la guvernare este cauzată, în primul rând, de faptul că ”toată această creștere economică de care se tot discută nu se regăsește în viața oamenilor”. În timp ce premierul liberal Florin Cîțu afirmă că avem o creștere economică de 13%, inflația a depășit 5%, fapt ce anulează aceste cifre aberante pe care le prezintă națiunii. Faptul că actuala guvernare se limitează la comparații economice cu 2020, perioadă în care economia țării a fost închisă, ne arată încă odată faptul că este ruptă de realitate.
Cristian Pîrvulescu consideră că AUR ar putea ajunge chiar pe primul loc în sondaje dacă PSD va face erori majore în perioada următoare.
„Se vede foarte clar o tendință de scădere a PNL-ului și o tendință staționară a PSD-ului. În același timp, față de sondajele interne, AUR crește. Cele două partide importante care se află la guvernare au împreună exact cât are PSD-ul și, dacă mai adăugăm UDMR-ul, ajungem la 40%, deci un acord destul de limitat în ceea ce privește guvernarea, care este în mare măsură rezultatul faptului că toată creșterea economică despre care se discută nu se regăsește în viața oamenilor, scandalurile din PNL, lucruri care au contribuit la această situație care era previzibilă.
Întrebarea care se pune este dacă ea poate fi întoarsă. Avem acum un PNL care este exact la fel ca cel din 2014, înainte de fuziunea cu PDL-ul. Este o situație destul de problematică pentru că ideea acelei fuziuni era că va duce la un partid puternic, capabil să concureze direct cu PSD-ul. Sigur, îl poate concura direct, dar viața politică românească depinde în mare măsură de primari, iar PSD-ul, datorită politicii lui Dragnea, a reușit să aibă un număr mare de primari și să își consolideze poziția. Asta este situația. Nu e un dezastru, dar nici o reușită”, spune Cristian Pîrvulescu.
De asemenea, analistul este de părere că AUR poate urca chiar pe prima poziție în sondajele de opinie, însă doar în contextul unei crize a PSD-ului.
„AUR poate ajunge și pe prima poziție, dar în contextul unei crize mai largi. Noi discutăm aici despre electoratul suveranist, tradiționalist, care este undeva la 30%. Mulți dintre aceștia s-au orientat în ultimii 10 ani spre PSD, acum apariția AUR îi face să se reorienteze către acest partid, dar AUR depinde de foarte multe lucruri. Nici AUR nu este un partid foarte bine conturat. Va conta foarte mult performanța guvernării în continuare. Este vorba și despre o nemulțumire în rândul populației care a fost adâncită de pandemie și incapacitatea autorităților de a-și explica deciziile și de a avea curajul de a și le asuma până la capăt.”, mai afirmă Cristian Pîrvulescu.
La 8 luni de la alegerile parlamentare, partidele de opoziție din România au cunoscut o creștere spectaculoasă în sondajele de opinie, arată o statistică Politico.eu, care urmărește datele naționale și intenția de vot a cetățenilor din toate statele din UE, actualizate zilnic.
În prezent, PSD este lider, cu 34%, urmat de PNL, cu 18%, AUR, cu 14%, USR-PLUS, cu 12% și UDMR, cu 5%. Sub pragul electoral se află PMP, cu 4%, în timp ce Pro România și PPUSL înregistrează 3%.