AUR Ploiești, despre lipsa apei calde și, incompetența autorităților locale și județene

Partidul AUR, filiala Ploișeti face puțină lumină în cazul operatorului Termoficare Prahova SA, respectiv lipsa apei calde de mai bine de o lună și jumătate.
„Absent de la dezbaterea de marți despre problema apei calde, președintele Termoficare Prahova SA, domnul Mihai Savin, a făcut câteva precizări importante, atât în legătură cu celebra turbină pe gaz, care este adeseori prezentată drept soluție alternativă pentru asigurarea apei calde în oraș, cât și despre cazanul CAF 2, cel care furniza apa caldă până la 1 august.
În primul rând, trebuie precizat faptul că turbina pe gaz aparține Consiliului Județean, care a preluat-o de la fostul operator, Veolia, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, instituție controlată tot de către Consiliul Județean.
Domnul Savin spune că, atunci când Termoficare Prahova SA a preluat contractul de termie, a demarat un proces de inventariere a activelor, proces la care au fost invitați partenerii contractuali, și anume ADI Termo Prahova. Aceștia însă nu s-au prezentat, și nu au mers la CET Brazi nici măcar pentru a semna Procesul Verbal de Inventariere, pe care operatorul a fost nevoit să îl trimită la Consiliul Județean prin executor judecătoresc.
În momentul în care Termoficare Prahova a preluat activitatea de termoficare de la fostul operator, turbina era oprită. Începând cu luna iulie 2022, operatorul a cerut de mai multe ori Consiliului Județean și ADI Termo Prahova să pună la dispoziție documentația tehnică a turbinei, pentru a se constata dacă turbina are lucrările de mentenanță la zi. De asemenea, Termoficare Prahova SA a cerut și ca repornirea turbinei să fie asistată de către proprietar (ADI Termo).
Însă, neprimind niciun răspuns, societatea Termoficare Prahova nu a putut porni turbina, neștiind dacă acest echipament are reviziile la zi. Asta deși muncitori care în trecut au lucrat pentru Veolia ar fi declarat că turbina a suferit unele reparații importante la sfârșitul anului 2021. În prezent, această turbină se află încuiată într-o hală, la care operatorul nu are acces.
În legătură cu cele două cazane mobile, care ar fi putut constitui o alternativă, domnul Savin spune că acestea nu au mai fost închiriate, fiindcă primarul s-a pronunțat asupra ilegalității contractului cu operatorul, iar societatea nu a mai dorit să facă o astfel de investiție, în aceste condiții.
Iar în ceea ce privește cazanul CAF 2, acesta trebuia neapărat să fie oprit, fiindcă se impuneau verificări și o eventuală revizie. Pentru acest cazan, avizul ISCIR urmează să expire în decembrie 2022, adică în mijlocul perioadei reci, când bineînțeles că acel cazan nu ar fi putut fi oprit.
Referitor la acțiunile în justiție ale Primăriei și Consiliului Județean, care au încercat să forțeze operatorul Termoficare Prahova SA să furnizeze apă caldă, Ordonanța Președințială cerută de autorități a fost refuzată de instanță. Așa cum era și de așteptat, afirmă domnul Savin, deoarece nimeni nu poate forța ceva ce este tehnic imposibil.
Așadar, nu se întrezăresc soluții rapide pentru rezolvarea acestei probleme. Tot mai multe date tind să indice, printre cauzele principale, managementul mai mult decât defectuos al Consiliului Județean. Însă, este evident că și Primăria are responsabilitatea sa în această situație.
Devine din ce în ce mai clar faptul că doar prezența oamenilor în stradă mai poate pune presiune pe decidenți, pentru ca neînțelegerile lor meschine să fie lăsate la o parte și problema să fie soluționată rapid, în interesul celor 130.000 de ploieșteni afectați. Nemulțumirea noastră trebuie să se facă auzită; protestul civic este mai mult decât un drept, este și o datorie!”, transmite AUR Ploiești.