Social

Aur pentru România la NASA. Îndemn către liceeni: „Să nu aveţi niciun fel de complex, în faţa nimănui“

O recunoaştere a meritelor unor liceeni excepționali din Neamţ a fost făcută în cadru oficial, aceștia fiind medaliaţi cu aur la un concurs mondial de robotică organizat de NASA.

Este vorba despre elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, cei care, alături de profesorul îndrumător Grigoruţă Oniciuc, au pus la cale proiectul „Neves“, o navă proiectată să poată funcţiona pe o perioadă nelimitată în spaţiu, cu care au uluit juriul de la Space Settlement Contest.

Pentru performanţa din SUA, zilele trecute, la sediul Guvernului, le-a fost înmânat premiul 1 în cadrul Programului naţional „Henri Coandă“, al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Distincția se adresează elevilor din învăţământul preuniversitar şi studenţilor care au obţinut locul I, II sau III în competiţii tehnico-ştiinţifice internaţionale.

Programul a fost iniţiat în decembrie 2022, iar scopul acestuia este de a susţine şi promova performanţa tinerilor. Repară oarecum o inechitate, deoarece în România, până acum erau premiaţi doar elevii olimpici cu rezultate, în timp ce alţii, care participau la întreceri internaţionale şi se remarcau, erau lăsați deoparte.

Valorile premiilor Coandă sunt de 15.000 de lei pentru primul loc, 9.000 şi 6.000 de lei pentru locurile doi, respectiv trei. Ele se acordă în funcţie de prestigiul inernaţional al competiţiei, numărul de state participante, apartenenţa sau relaţiile României cu entitatea organizatoare, impactul asupra domeniului cercetării, dezvoltării şi inovării, etc.

„Aveţi toate motivele să fiţi foarte mândri de ceea ce aţi făcut până acum, de premiul pe care îl primiţi şi de faptul că sunteţi prima promoţie de premianţi «Henri Coandă». Să nu aveţi niciun fel de complex, în faţa nimănui. Să nu lăsaţi pe nimeni să vă taie aripile“, a declarat Sebastian Burduja, ministrului Cercetării şi Digitalizării.

La întrecerea organizată, anul trecut, de către agenţia spaţială americană au participat aproximativ 17.000 de competitori din întreaga lume, cu peste 3.800 de proiecte. Liceenilor din Neamț le trebuiau 35.000 de euro pentru a ajunge în SUA, i-au strâns, iar pe 27 şi 28 mai au fost prezenţi la festivitatea de premiere, care a avut loc la Washinton, la sediul agenţiei.

„Era păcat ca aceste performanţe să nu fie răsplătite. Cei 15.000 de lei cu care au fost recompensaţi elevii ce au lucrat la «Neves» sunt o recunoaştere a unor mari eforturi. Munca acestor copii a fost colosală“, a declarat profesorul Oniciuc.

Anul trecut, Alexandru Apostol, unul dintre elevi spunea: „Pentru mine şi pentru toţi colegii este o realizare enormă să putem arăta la NASA şi lumii ce am putut face“.

Alt proiect, „Delphos“, premiat anul acesta de National Space Society

Cei 11 liceeni, care au conceput, îndrumaţi de profesorul de fizică Oniciuc, nava premiată cu aur de către juriul întrecerii sunt: Alexandru Apostol, Ştefan  Armeanu, Tudor Bărbieru, Alexandru Berea, Traian Bistriceanu, Ilinca Cristescu, David Gheorghiu, Iancu Scurtu, Theodor Lupaşcu, Mircea Verdeanu şi Tudor Zăgărin.

Tema competiţiei a fost conceperea unei nave, ai cărei membri să poată trăi în spaţiul extraterestru pe o perioadă nelimitată. Proiectul „Neves“ a fost conceput şi structurat ţinând cont de detalii ce au însemnat proiectare, organizare socială, asigurarea hranei, regenerarea resurselor de pe naveta spaţială şi multe altele.

Trebuie precizat faptul că, în aceste zile, profesorul Grigoruţă Oniciuc este iarăşi în America. Conduce o altă echipă de la Colegiul „Petru Rareş“ din Piatra Neamț, care a obţinut, în aprilie 2023, tot o medalie de aur pentru proiectul „Delphos“. De această dată la un concurs mondial organizat de National Space Society. Echipa „Delphos“ este în aceste zile în SUA FOTO Facebook

Echipa „Delphos“ este în aceste zile în SUA FOTO Facebook

Pe 25 mai 2023, nemţenii au participat la festivitatea de premiere de la Frisco, Texas, la sediul instituţiei având loc International Space Development Conference, cea mai mare întrunire mondială pe teme de explorare a spaţiului, cei care s-au remarcat fiind evidenţiaţi de organizaţii, agenţii şi firme din domeniu.

Proiectul „Delphos“ a fost conceput având ca temă tot viaţa pe o navă spaţială, dar una amplasată pe Phobos, un satelit al planetei Marte. Sistemul imaginat de elevi a presupus idei novatoare despre accesul la resursele existente pe un asteroid din apropierea planetei menţionate. Ele ar asigura cele necesare supravieţuirii unei comunităţi de 10.000 de persoane.

Liceenii din Piatra Neamț remarcaţi sunt: George Alexandru Berea, Alexandru Meynaghi Aghdam, Călin Mihai Niţă, Dimitrie Dan Bolea, Ilinca Sandu, Ioan Apalaghiei, Matei Magdalina, Simon Dimitrie Lupaşcu şi Ioan Tudor Hanganu.

 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button