Știrile 60m.RO

Consilierii locali AUR împreună cu cercetătorul Adrian Aciu vor să construiască un sistem de termoficare mult mai curat pentru Deva care folosește cuptoare pe biomasă

Consilierii locali ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Tiberiu Barstan și Marius Mane, au inițiat un Proiect de Hotărâre de Consiliu Local pentru asigurarea termoficării în Deva. Inginerul și cercetătorul devean Adrian Aciu stă în spatele elaborării acestui proiect. Sistemul de termoficare propus presupune construirea unei centrale termice lângă Deva, care folosește cuptoare pe biomasă.

Costul de producere a gigacaloriei ar fi de 150 de lei, iar termenul de implementare ar fi de 3 – 4 luni. Valoarea estimativă a acestei soluții temporare este de 1.500.000 lei, fără TVA, sumă din care aproximativ 95% vor fi recuperați prin relocarea utilajelor la noua centrală termică a municipiului Deva. Varianta rapidă pentru asigurarea termoficării în Deva prevede instalarea a două cazane de apă fierbinte (CAF) pe biomasă la Termocentrala Mintia. De aici agentul termic va fi pompat în rețeaua de termoficare, folosindu-se infrastructura existentă.

A doua variantă, care poate fi extinsă pentru tot orașul, cuprinde mai mulți pași și are o durată de implementare de aproximativ 12 luni. Aceasta implică extinderea rețelei de distribuție a agentului termic, instalații pentru procesarea deșeurilor nepericuloase, similare biomasei, producerea de energie electrică din biomasă, prin cogenerare de înaltă eficiență etc. Costurile pentru construirea centralei termice cu biomasă ajung la 7,5 milioane de lei.

Acesta a mai precizat că soluția propusă este una de viitor, nepoluantă, ieftină și care va asigura agent termic și apă caldă pentru deveni la costuri mici. Consilierul local Tiberiu Barstan a mai amintit faptul că, peste câțiva ani, centralele individuale pe gaz vor trebui înlocuite, conform cerințelor europene, iar gazul se va scumpi într-un ritm accelerat. Ceea ce va duce la costuri exagerate pentru consumatori.

În ceea ce privește aprovizionarea cu biomasă pentru funcționarea centralei, aceasta poate fi obținută din diferite surse. Doar din toaletarea arborilor din Deva, iarba cosită de pe spațiile verzi sau deșeurile menajere s-ar putea asigura aproape întreg necesarul de combustibil ecologic. Astfel, Deva poate deveni în scurt timp exemplu de bune practici în domeniul termoficării ieftine și ecologice, spune inginerul devean.

„Am depus o adresă la Primăria Devei cu intenția de a iniția un proiect de HCL, urmând ca împreună cu secretariatul general să implementăm această soluție, pentru asigurarea căldurii si a apei calde în Deva. Sperăm ca toți devenii, precum și colegii din Consiliul Local (PNL, PSD, UDMR, USR, PRE), aparatul tehnic și administrativ al primăriei și domnul primar Florin Oancea să susțină acest proiect, care vine să rezolve problemele orașului cu termoficarea și cu poluarea, care este destul de ridicată. Această soluție va reduce facturile la agentul termic, care vor fi mai mici în comparație cu variantele de încălzire cu gaz sau cu combustibil solid. Îi mulțumim cercetătorului Adrian Aciu pentru munca depusă la elaborarea acestui proiect.

Este a doua propunere pe care o facem Primăriei și pe care vrem să o implementăm. Am analizat tot ce ar fi mai fezabil, mai economic, mai de viitor. Am ajuns la concluzia că varianta aceasta, pe care o propunem acum este cea mai viabilă, echipamentele sunt destul de ieftine și nu implică foarte mult timp pentru implementare”, a declarat consilierul local Tiberiu Barstan.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button