AUR cere plafonarea prețului la energie și tragerea la răspundere în regim de urgență a vinovaților

Distribuie acest articol!

Liberalizarea haotică a pieței energiei din România a dus și la apariția unor profitori, de aici și facturile dublate sau chiar triplate, în timp ce Consiliul Concurenței, ANRE și ANPC stau și privesc la cer iar prețurile explodează. Pentru a scoate România din haos avem nevoie de măsuri urgente, afirmă liderii AUR.

Partidul AUR afirmă că aceste companii intermediare cu zero angajați de pe piața energiei, girate de ANRE, instituție condusă de Dumitru Chirița via PSD acționează speculativ dublând sau chiar triplând prețul energiei, fapt ce a dus românul de rând la disperare în prag de iarnă.

În Legea concurenței, articolul 4, alineat 3, se arată că în cazul în care există o volatilitate mare pe piață, iar piața nu este diversificată, se poate plafona prețul pentru o perioadă de 3-6 luni, timp în care se pot face anchete și analize cu privire la posibile înţelegeri pe piaţă. AUR propune plafonarea prețului la energie, precum și modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

În primul rând, să fie interzisă prin lege această speculă cunoscută drept ”consum estimat”, doarece companiile facturează abuziv și se capitalizează cu banii cetățenilor români.

„Plafonarea prețurilor la gaz și curent electric reprezintă o necesitate adusă de lăcomia companiilor din energie. Dar haideți să nu îi spunem plafonare ci reglementare, că așa spun europenii situațiilor în care vor să limiteze accesul companiilor românești la piața liberă. În energie, unde vor să ia gazul și energia românească ieftină și să pună profituri colosale, cer, impun, piață liberă.

Aud tot felul de specialiști despre cum nu știm să facem prețul corect reglementat. Este o minciună deoarece până acum ANRE a știut să fixeze prețul și nu am auzit de nici o companie să se închidă, să falimenteze, deci aveau profit. O marjă normală de profit se află undeva la 10%-20%. Dacă acum 12 luni aveau marja de profit la acest nivel, astăzi, cu prețurile aproape duble, ce marjă de profit există? Haideți că nu e greu să vedem că este o bătaie de joc. Uitați așa se scurg miliardele de euro din România prin niște companii înregistrate prin paradisuri fiscale.”, a declarat vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

De aseamnea, reprezentanții partidului AUR atrag atenția că înființarea comisiei de anchetă în Parlamentul României la inițiativa PSD nu va avea nici un rezultat și a fost creată special pentru a îngropa problemele reale. Doar PSD nu își va pune omul de la ANRE în pericol pentru girarea infracțiunilor de tip cartel de pe piața energiei.

AUR îl consideră atât pe Florin Cîțu, cât și pe Klaus Iohannis, drept coordonatorii acestui cartel speculativ de pe piața energiei, iar refuzul de a plafona prețurile și ieșirea de pe Bursa de la Viena, controlată de Federația Rusă prin Gazprom, reprezintă un act de trădare națională.

O mare parte din producția și rezervele producătorilor de energie din România ajung să fie exportate în Austria și Ungaria de către traderii de pe piața energiei în mod speculativ. Pe piața din Ungaria și Austria prețurile sunt mai mari, fapt ce îi avantajează pe speculanți. Energia ieftină a României este tranzacționată pe bursă în timp ce pentru români se importă energie scumpă. INS a transmis că exportul de energie electrică al României a crescut cu 52,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce confirmă bănuielile privind specula realizată de traderii de pe piața energiei.

„Legea consumatorului vulnerabil girează această mafie de pe piața energiei și nu face altceva decât să încurajeze traderii de energie, în timp ce românul de rând devine un asistat social pe proprii lui bani, pentru că aceste companii pot emite în continuare facturi duble sau chiar triple.”, afirmă liderii AUR.  

Premierul încă în funcție, aflat în concubinaj cu PSD, Florin Cîțu, afirmă că nu se poate face o plafonare a prețurilor la energie.

“Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a afirmat premierul Cîţu.

AUR atrage atenția că Spania a putut să plafoneze prețurile la energie și a sancționat dur companiile intermediare ce au acționat speculativ pe piață. Spania a decis ca profiturile ilicite să fie folosite ca ajutor pentru clienții vulnerabili.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: