AUR: ANSVSA folosește pretextul „pericolului permanent” al pestei porcine pentru a ruina fermierii, micii producători și gospodăriile României
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a elaborat recent un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se interzice vânzarea porcilor din gospodăriile românești, precum și creșterea lor în aer liber. Motivul? Împiedicarea răspândirii pestei porcine (deși, în ultimii doi ani, numărul focarelor a scăzut de la peste 1200 la 101). Realitatea? România nu trebuie să tulbure industria europeană a cărnii de porc, iar micii producători români trebuie ținuți în mizerie.
Potrivit textului de OUG propus de ANSVSA guvernului Cîțu, Planul de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România va veni cu restricții draconice și măsuri de biosecuritate pentru românii care cresc porci în gospodării. Pe lângă faptul că numărul maxim al porcilor dintr-o gospodărie va fi limitat la șase, gospodarii din România nu vor putea nici măcar să-i vândă sau să le comercializeze carnea, fiind obligați să-i crească doar pentru consum propriu. Se va limita drastic și mişcarea porcinelor vii pe teritoriul României, fiind permisă numai pentru porcinele înregistrate în Baza Națională de Date – SNIIA și însoţite de documente de mișcare sau documente de lanț alimentar, conform Regulamentelor UE.
Printre alte măsuri aberante și imposibil de pus în practică în micile gospodării din România, documentul prevede ca la intrarea și ieșirea din adăposturile sau exploatațiile pentru porcine, trebuie să existe dezinfectoare pentru încălțăminte, precum și facilități de schimbare a hainelor și încălțămintei pentru persoanele care lucrează cu porcinele. De asemenea, se va interzice hrănirea porcilor cu resturi alimentare. Peste toate acestea, gospodarii vor fi obligați să elaboreze, să implementeze și să dețină un plan de biosecuritate aprobat de serviciile veterinare conform normelor de biosecuritate. Cei care nu respectă aceste măsuri riscă amenzi de până la 6.000, 8.000 sau chiar 10.000 de lei, în funcție de articolul de ordonanță încălcat.
Textul Planului de măsuri de urgență miroase puternic a limbaj de lemn și relevă în mod clar faptul că artizanii acestor prevederi nu au trăit niciodată în mediile în care sunt crescute majoritatea porcinelor din România și nu au luat contact niciodată cu realitatea acestei industrii fundamentată în spațiul românesc pe secole întregi de existență.
Amintim că România se confruntă cu un minim istoric al stocului de porci și importă de zeci de ori mai multă carne de porc decât exportă, iar accesul cărnii de porc din România pe piața Uniunii Europene a fost mai mult o batjocură încă de la aderare, în prezent fiind oprit. În 2020, statul român a importat cca. 250.000 tone de carne de porc din Uniunea Europeană, în valoare de cca. 600 milioane euro.
Pretextul real al combaterii pestei porcine seamănă teribil cu folosirea unui alt pretext real – pandemia de COVID-19 – ca obiect de speculă prin care s-au retrasat relații economice și paradigme politice, cursul de schimb între libertățile cetățenești și măsuri autoritare care promit siguranță devenind din ce în ce mai mic. În acest caz, observăm o conturare a unei hegemonii a lanțurilor de supermarketuri care sufocă gradual ponderea producției locale pe piața alimentară.
Alianța pentru Unirea Românilor atrage atenția guvernului asupra efectelor dezastruoase pe care adoptarea acestui proiect de ordonanță de urgență le va produce în zootehnia românească și în industria cărnii din România. Pe această cale, reiterăm sprijinul nostru pentru micii producători, pentru gospodarii și pentru fermierii autohtoni, deoarece ei formează coloana vertebrală a oricărui stat funcțional din punct de vedere economic, asigurând independența alimentară și necesarul produselor de bază în coșul de cumpărături al fiecărui cetățean.