AUR a propus interzicerea înstrăinării activelor statului pe o perioadă de 5 ani, până se vor depăși efectele pandemiei

Inițiativa legislativă semnată de deputații și senatorii AUR privind interzicerea înstrăinării activelor statului pe perioada pandemiei Covid-19 și o perioadă determinată post-pandemie a primit aviz negativ în cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, care s-a întrunit joi, 30 septembrie.
Aceasta este încă o dovadă că toate partidele care au fost la guvernare în ultimii 30 de ani și încă ne conduc în acest moment nu depun niciun efort pentru a apăra interesul național. Începând cu anul 1989, în România au fost privatizate 7.726 de companii.
Alianța pentru Unirea Românilor consideră că statul trebuie să-și menține portofoliile la companiile strategice și să-și maximizeze participații la o serie de companii care trebuie declarate „companii de siguranță națională” (Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Poșta Română, CFR Marfă, Portul Constanța, Romgaz CFR Călători, Transgaz, Nuclearelectrica etc.).
Ce prevedea inițiativa AUR:
(art.1.) Se interzice, pentru o perioadă de 5 ani, înstrăinarea activelor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital deținută.
(art.2) Se suspendă, pentru o perioadă de 5 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea activelor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de asociat sau acționar, aflate în curs de realizare.
Reamintim că declararea stării de urgență, la data de 16.03.2020, prin Decretul Lege 195/2020 al Președintelui României, a modificat regulile economiei de piață și a creat premisele vânzării activelor statului la prețuri mici și foarte mici. În aceste condiții, A.U.R. a propus interdicția de vânzare a activelor statului timp de 5 ani până când se va încheia criza Covid-19 și efectele acesteia, precum și o suspendare a procedurilor începute pentru 5 ani, perioadă care va putea fi prelungită sau scurtată printr-un nou act normativ.