AUR a organizat o dezbatere publică pentru adoptarea unei noi Strategii Forestiere Naționale

Astăzi, 6 octombrie, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat o dezbatere publică având ca scop adoptarea unei noi Strategii Forestiere Naționale. Evenimentul a fost moderat de jurnalistul și activistul de mediu Liviu Mihaiu, iar discuția s-a axat pe nevoia unor strategii forestiere coerente la nivel național pentru a identifica politici viabile de compensare și de protecție a fondului forestier, dar și de eficientizare a cadrului instituțional și de reglementare a activităților din domeniul forestier.
Printre cei prezenți s-au numărat reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești”, Romsilva, Federația sindicatelor ”Silva”, WWF România, Greenpeace România, Asociația ”Forumul Inventatorilor Români”, precum și oameni politici, activiști de mediu și parlamentari din comisiile de specialitate din Senat și Camera Deputaților.
”Tin foarte mult ca initiativa sa nu fie politizată. Această primă întâlnire s-a ținut la grupul AUR strict din motive administrative, următoarea poate fi oriunde. AUR și-a asumat un program, în timpul campaniei electorale, în care un rol important îl au pădurile României. Activiștii civici sunt bătuți, amenințați, iar abordarea de stat nu mai poate fi una cosmetică, ci se impun măsuri radicale, insistente, dublate de o puternică susținere instituțională și populară. Nu e nimeni aici de la Ministerul Mediului, dar ne așteptam, doar ieri a căzut guvernul. Următorul ministru al Mediului trebuie să-și asume, însă, o poziție clară pe acest subiect”, a declarat George Simion, copreședinte AUR.
Am venit aici în calitate de simplu cetățean. Sunt mulți așa-ziși specialiști care fac lobby pentru firme și interese străine. Avem dreptul și obligația de a ne apăra țara. Sunt zeci de dosare penale deschise pentru agresiuni împotriva noastră din partea angajaților din silvicultură. Tot ce putem face noi este să scoatem la iveală fapte în care sunt implicați șefii de ocol, inginerii, pădurarii. Nu vreau să jignesc toți lucrătorii silvici și agenții economici. Optez și pentru susținerea industriei lemnului. Vin din Bucovina, o zonă importantă pentru industria lemnului, industrie care oferea locuri de muncă. Însă vrem acțiuni clare care să oprească acest măcel din pădurile României. Este o luptă pe care ne-am asumat-o și pe care o continuăm. Există comunități locale precum Moldovița, unde au fost fabrici și depozite de mobilă care ofereau localnicilor sute, chiar mii de locuri de muncă. Tot acel lemn care era prelucrat acolo pleacă acum către Kronospan, Schweighofer, Egger, și alte firme străine”, a subliniat și Daniel Bodnar, cunoscut activist de mediu.
La inițiativa participanților, se va crea un grup de lucru care va elabora o Strategie Forestieră Națională, ținând cont de legislația internă actuală, dar și de normele și reglementările europene. Punctul de plecare îl va constitui un plan de acțiune propus de WWF România, organizație care a strâns deja o sumă importantă de date printr-o serie de cercetări efectuate în ultimii ani.