AUR a blocat un proiect de lege prin care hotărârile CNSU ar fi căpătat statut de lege
Alianța pentru Unirea Românilor a blocat săptămâna aceasta, în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, un proiect de lege al Guvernului prin care hotărârile Consiliului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ar fi căpătat statut de lege.
Este vorba despre proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.63/2021 pentru modificarea art.15 alin.(4) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, precum şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
Această inițiativă legislativă prevedea faptul că hotărârile CNSU vor fi publicate în Monitorul Oficial și, mai mult decât atât, în situații deosebite care nu suferă întârziere, prevederilor acestor acte administrative se vor aplica chiar și înainte de publicarea lor în Monitorul Oficial. Prin intermediul acestei inițiative, Guvernul ar fi vrut să modifice legea astfel încât aceste hotărâri să nu mai poată fi atacate în instanțele de judecată.
AUR a votat împotrivă, motivând că majoritatea hotărârilor CNSU sunt neconstituționale și încalcă drepturile și libertățile fundamentale:
„Anumite hotărâri ale Consiliului Național pentru Situații de Urgență au fost anulate prin decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, ceea ce arată, pe de o parte, că multe din aceste hotărâri sunt neconstituționale. Pe de altă parte, aceste hotărâri ale CNSU sunt doar acte administrative, ca atare ele nu au putere de lege, ci sunt destinate organizării executării legilor. Deci, nu ar trebui să fie publicate în Monitorul Oficial pentru că asta le-ar da statut de lege. În plus, contestarea hotărârilor CNSU se poate face în maxim 5 zile de la data publicării. În condițiile în care aceste hotărâri sunt extrem de grave și aduc limitări, condiționări și încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale, un termen de 5 zile nu este deloc corect”, a argumentat Ilie-Alin Coleșa, deputat AUR și membru în Comisia pentru drepturile omului (Camera Deputaților).