Știrile 60m.RO

Augustin Zegrean, după ce legea pensiilor speciale a picat din nou: Parlamentarii au făcut-o prost

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a anunţat, la Prima News, că legea privind pensiile speciale ale magistraţilor, declarată parţial neconstituţională, este „scrisă cu multe probleme”.

„Legea este foarte neclară, scrisă cu multe probleme, greu de aplicat, e greu de înţeles, în primul rând, ce se urmăreşte prin legea asta. Să spui aşa, per total, că se taie pensii, e una, dar să scrii în lege lucrul ăsta este altceva. Acolo au avut probleme”, a afirmat Augustin Zegrean, miercuri seară, la Prima News.

Fostul preşedinte al CCR a adăugat: „Chiar cred că nu sunt specialişti şi eu am spus de multe ori: se poate rezolva problema asta, dar trebuie rezolvată conform legii şi cu respectarea legii şi a Constituţiei. Nu e destul să vrei să scrii o lege, trebuie să ştii să scrii o lege, adică eu, care sunt beneficiarul legii, să înţeleg ce îmi spune acolo”.

Zegrean a precizat că nicăieri în lume nu este acceptat ca un act normativ să aibă dispoziţii aplicabile retroactiv, iar în acest caz ar fi „o catastrofă, nu numai cu pensiile, în general vorbind”. Întrebat dacă, de acum înainte, pot fi diminuate pensiile de serviciu ale magistraţilor, fostul preşedinte al CCR a răspuns da.

Da, se pot, sigur că se pot, numai că ei (parlamentarii – n.r.) au făcut această lege, au făcut-o prost, Curtea a declarat-o neconstituţională şi după practica Curţii, şi nu numai a Curţii din România, a Curţilor Constituţionale în general, în lume, o soluţie legislativă declarată neconstituţională nu mai poate fi adusă în alt proiect de lege.

Augustin Zegrean a mai spus că „lucrurile ar trebui gândite cu totul altfel” în ceea ce priveşte un astfel de proiect de lege, el explicând că Parlamentul „trebuie să discute cu specialiştii şi să facă o lege fără ură şi fără părtinire”. Întrebat dacă, în opinia sa, decizia magistraţilor de a contesta la CCR legea care le vizează pensiile este una morală, Zegrean a răspuns afirmativ.

„Da, pentru că nu se poate, după 20 sau 25 de ani de când ei lucrează cu ideea că vor avea pensia atât de mare sau atât de mică, să vii să le spui că nu le mai dai. Sau se fac judecători pentru că vor să iasă la pensie după 25 de ani de muncă şi vii după 25 de ani şi spui că nu mai ies la pensie după 25, trebuie să mai stea 25. Legea trebuie să dispună numai pentru viitor”, a spus Augustin Zegrean.

El a admis că nu este corect ca pensia primită de unii magistraţi să fie mai mare decât salariul pe care aceştia l-au avut, el subliniind, în acest context, că sunt doar câţiva magistraţi aflaţi în această situaţie. Zegrean consideră că, dacă s-ar majora toate salariile, s-ar rezolva inechităţile, el arătând că trebuie ca guvernanţii „să nu încerce să egalizeze în jos” veniturile.

Fostul preşedinte al CCR s-a arătat sceptic cu privire la faptul că Parlamentul va veni cu un nou proiect pe acest subiect într-o sesiune extraordinară, el arătând că CCR are la dispoziţie 30 de zile pentru a motiva decizia, iar până atunci se va ajunge la luna septembrie.

Miercuri, CCR a întors legea pensiilor speciale în Parlament, după ce a constatat că „unele articole privind pensiile magistraților sunt neconstituționale”. Guvernul a pregătit deja noua variantă a legii pensiilor speciale, iar Parlamentul a fost convocat preventiv în sesiune extraordinară și așteaptă publicarea motivării Curții Constituționale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button