Știrile 60m.RO

Au început atacurile sistemului asupra AUR Prahova: se încearcă blocarea listei la Senat a patrioților români

În acest moment, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) are peste 600 de candidaţi înscrişi în cursa electorală, mai mulţi chiar decât PSD sau PNL. Bătălia politică a început: în județul Prahova lista de candidaţi a AUR pentru Senat a fost respinsă pe motiv că nici o persoană de sex feminin nu a fost inclusă pe listă.

Decizia este cu atât mai greu de înțeles, ținând cont că instanţa de apel Prahova a dat o sentinţă pe un caz similar în anul 2016 (2362/5.11.2016), prin care sublinia că legea nu prevede sancţiuni dacă pe liste nu sunt introduse femei și că dreptul de a fi ales nu reprezintă o obligaţie – ori partidul nu poate obliga o femeia să candideze dacă nici una nu a manifestat interes în acest sens şi că respingerea listelor în ansamblu încalcă dreptul constituţional al celorlalţi candidaţi de a fi aleşi.

Practic în momentul de faţă, doar AUR a mai rămas cu o listă respinsă, deşi în cazuri similare pentru UDMR, PRM, PRO ROMÂNIA şi ALIANŢA USR PLUS ele au fost admise. Şi asta cam spune totul despre justiţia din România, una în care justiţia se aplică în mod diferenţiat în funcţie de cine are accesul la putere.

AUR va contesta decizia la Curtea de Apel, dar cum justiţia este pentru cei aflaţi la putere, nu ne putem pune mari speranţe că se va mai face dreptate într-un judeţ care a dat cea mai mare densitate de personaje politice cercetate şi/sau condamnate. Sigur că decizia este una politică, iar efectul asupra procentului general ce îl va obţinere AUR este mic dar important, însă încălcarea dreptului candidaţilor AUR de a fi aleşi şi a prahovenilor de a alegere nu este neglijabil.

Propunerea AUR pentru prima poziţie din Prahova este celebrul artist român Nicolae Voiculeţ, un naist desăvârşit cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. Acesta va concura (dacă Curtea de Apel va face dreptate) cu nume grele, dar cu probleme penale, din partidele consacrate.

Alianţa pentru Unirea Românilor, AUR, este singurul partid politic extraparlamentar care a depus liste complete de candidaturi în toate circumscripţiile din România.

Back to top button