Asociația RoJust, care reprezintă personalul din Justiție, apără cu înverșunare pensiile speciale și atacă Comisia Europeană

RoJust, organizația care reprezintă personalul din Justiție, a transmis un mesaj agresiv Comisiei Europene, cerând ca pensiile speciale ale magistraților să rămână neatinse. În ciuda blocării a 231 milioane de euro din PNRR și a presiunilor pentru reforme reale, RoJust refuză orice discuție despre echitate și susține că drepturile lor sunt „intangibile”. Reacția stârnește nemulțumire, în contextul în care România este sancționată financiar pentru protejarea privilegiilor.
Asociația RoJust, care reprezintă personalul din Justiție, a adoptat o poziție dură și inflexibilă în fața Comisiei Europene, cerând ca pensiile speciale ale magistraților să nu fie afectate sub nicio formă. Deși România riscă pierderea fondurilor europene din cauza neîndeplinirii angajamentelor din PNRR, RoJust susține că totul a fost respectat și atacă deciziile europene care pun în discuție aceste privilegii.
„Reformarea pensiilor de serviciu ale magistraților s-a realizat cu respectarea normelor constituționale și a Jalonului 215 din PNRR”, afirmă RoJust, ignorând că blocarea tranșei de 231 milioane de euro vine tocmai din faptul că aceste reforme sunt considerate incomplete.
Asociația invocă Decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțională supraimpozitarea pensiilor speciale, și cere Comisiei să nu mai conteste îndeplinirea jalonului. Practic, RoJust susține că orice reformă este imposibilă, atâta vreme cât se poate ascunde sub protecția deciziilor CCR.
În plus, RoJust susține că baza de calcul a pensiilor a fost deja redusă la 80% din media veniturilor pe ultimii patru ani de activitate – perioadă în care, spun ei, mulți magistrați activează în instanțe inferioare, cu salarii mai mici. Declarațiile contrastează cu cele ale ministrului Marcel Boloș, care a spus recent în Parlament că procentul real este de 85%, iar reforma este doar parțială. Boloș a sugerat că trebuie redus acest procent și crescut stagiul de cotizare, care este în prezent de doar 5 ani.
RoJust afirmă, de asemenea, că „problema echității” în ceea ce privește pensiile magistraților nu face parte din jalonul 215 și că orice condiție impusă de Comisie ar depăși acordul convenit.
Această poziționare categorică în favoarea privilegiilor, în ciuda semnalelor clare de la Bruxelles, aruncă o lumină negativă asupra sistemului de justiție din România, care pare rupt de realitatea economică și socială. În timp ce cetățenii obișnuiți se pensionează la vârste înaintate cu sume modeste, RoJust apără un sistem care menține pensii uriașe pentru o elită protejată de legi speciale.
Refuzul oricărei forme de reformă creează o ruptură periculoasă între Justiție și societate, dar și între România și partenerii săi europeni.