Știrile 60m.RO

Maia Sandu conduce, la limită, dar câștigă

Maia Sandu conduce cursa electorală din Republica Moldova după ce s-au numărut peste 81% din buletinele de vot.

Românii din Republica Moldova urmează să își stabilească noul președinte. Se pare că cel în funcție, Igor Dodon, nu va reuși să treacă de această bătălie.

Maia Sandu conduce, dar numai cu 51,48% din numărul de voturi total exprimate, ceea ce este foarte puțin.

Situația pare incredibilă, dar numărul de susținători de care se bucură Igor Dodon depășește orice așteptare.

În diaspora moldovenii au votat în număr mare cu Maia Sandu, precum și în Chișinău și în localitățile limitrofe.

În schimb Igor Dodon domină restul Republicii Moldova.

  • Marius Chivu denunță creșterea TVA-ului pentru cultură: „E ca și cum ai reduce rația de hrană destinată unei specii în curs de extincție”
    Scriitorul și criticul literar Marius Chivu critică dur decizia guvernului Bolojan de a majora TVA-ul pentru produse și servicii culturale de la 5% la 11%. El consideră că măsura va lovi direct în puținii români care încă mai investesc în cultură și va adânci criza din acest sector. Chivu atrage atenția că doar 4% dintre români mai cumpără o carte pe lună și că efectele pandemiei asupra culturii nu au fost nici acum complet depășite. Scriitorul și criticul literar Marius Chivu a denunțat marți, într-o postare pe pagina sa de Facebook, decizia guvernului condus de Ilie Bolojan de a crește …
  • DIICOT zguduie breasla notarilor și executorilor: Rețea de 16 persoane vizată într-un dosar cu posibile implicații naționale
    O anchetă de amploare declanșată de DIICOT Constanța scoate la iveală o posibilă rețea infracțională care implică notari publici, funcționari și pe executorul judecătoresc Vasile Deacu. În total, 16 persoane sunt cercetate, iar procurorii au cerut arestarea preventivă a mai multor suspecți. Perchezițiile recente au dus la descoperiri care ar putea avea consecințe majore asupra sistemului judiciar din România. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța a deschis o anchetă penală ce vizează un presupus grup infracțional format din notari, funcționari și persoane apropiate executorului judecătoresc Vasile Deacu. Acesta se află în centrul investigației și este bănuit că ar fi coordonat o …
  • Revine în fața justiției: Emanuel Picu, fost șef în Primărie, acuzat de un nou val de angajări ilegale
    Victor Emanuel Picu, fost director în Primăria Capitalei, a fost trimis din nou în judecată de DNA pentru presupuse angajări frauduloase în cadrul unei direcții subordonate. Alături de el, alți cinci inculpați sunt acuzați că au organizat concursuri trucate pentru a favoriza anumite persoane. Procurorii susțin că prejudiciul produs se ridică la aproape 190.000 lei, iar concursurile ar fi fost simulate pentru a ocoli legea. În cauză, mai multe persoane au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Direcția Națională Anticorupție a anunțat că Victor Emanuel Picu, fost șef al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din …
  • Anca Alexandrescu: Asistăm în continuare la o manipulare ordinară împotriva lui Călin Georgescu
    Anca Alexandrescu a făcut acuzații dure în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel, susținând că presa plătită de sistem încearcă să-l compromită pe Călin Georgescu, asociindu-l fals cu un avocat controversat. Ea afirmă că aceste atacuri sunt menite să acopere neregulile comise de Nicușor Dan și Ilie Bolojan. La rândul său, Călin Georgescu dezminte categoric orice legătură cu respectivul avocat, denunțând o dezinformare tendențioasă. Anca Alexandrescu a lansat acuzații grave în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel, afirmând că are loc o campanie de manipulare îndreptată împotriva lui Călin Georgescu. Potrivit acesteia, mass-media controlată de sistem încearcă să creeze în mod fals …
  • Moțiunea de cenzură depusă de AUR va fi votată luni de Parlament
    Moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR va fi prezentată joi, în plen, de la ora 10:00, urmând să fie dezbătută şi votată luni, 14 iulie, de la ora 15:00, au decis Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. În acest sens, conducerea Parlamentului a prelungit sesiunea extraordinară, până pe 14 iulie. AUR depune în Parlament moţiune de cenzură după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan şi-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, transmite Agerpres. Anunţul a fost făcut miercuri de către deputatul AUR Ramona Bruynseels, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului. Liderul grupului …
  • Justiția română, umilită la Paris! Franța refuză extrădarea lui Paul de România, condamnat definitiv pentru corupție
    Deși condamnat definitiv la închisoare pentru trafic de influență, Paul de România scapă de executarea pedepsei și rămâne liber în Franța. Curtea de Apel din Paris a refuzat, pentru a doua oară, să îl extrădeze, invocând nereguli în sistemul judiciar românesc. Statul român, incapabil să-și apere deciziile definitive în fața unei instanțe europene, încasează o nouă lovitură de imagine. Între timp, un condamnat fugar se bucură de protecție sub pretextul unui “proces nedrept”. Lovitură dură și revoltătoare pentru România: justiția franceză refuză, din nou, extrădarea lui Paul-Philippe al României, condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de …
  • Generalul Dumbravă invocă modelul Chancery Lane din Londra, însă DNA îl acuză de trafic de influență
    Generalul Dumitru Dumbravă, trimis în judecată alături de Florian Coldea pentru presupus trafic de influență sub acoperirea consultanței juridice, încearcă să se apere invocând un model britanic: Chancery Lane, celebra arteră juridică din Londra. Doar că, în Marea Britanie, colaborarea între foști ofițeri de informații și avocați e reglementată strict, transparentă și legală, nu o schemă opacă de influențare a justiției. În România, procurorii susțin că „modelul” invocat a fost folosit ca paravan pentru a aranja dosare și sentințe. În fața judecătorilor, fostul șef al Direcției Juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, a încercat să-și justifice implicarea în afaceri de consultanță …
  • Polițist din București, urmărit penal pentru mită și favorizarea deținuților: a introdus alcool, alimente și telefon mobil în arest
    Un agent de poliție din Capitală este acuzat de fapte grave de corupție, fiind urmărit penal pentru luare de mită și introducerea ilegală de bunuri interzise în arestul preventiv. Cazul scoate la iveală nu doar un comportament individual deviant, ci și eșecul sistemic al autorităților de a preveni corupția din structurile care ar trebui să aplice legea. Un polițist de la Secția 6 din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a fost reținut și este urmărit penal pentru luare de mită și facilitarea accesului la bunuri interzise pentru doi deținuți. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în …
  • Acoperișul Gării Regale Sinaia, SMULS de furtună! O clădire NEATINSĂ de autorități de peste 80 de ani, prăbușită sub nepăsare
    O furtună violentă a distrus simbolul feroviar al Sinaiei: acoperișul gării a fost smuls complet de rafale, rănind turiști și blocând circulația. Ultima restaurare majoră a clădirii a avut loc în perioada interbelică, iar de atunci, autoritățile doar au promis, fără să facă. În 2023 s-a lansat o licitație pentru reabilitare, dar lucrările sunt proiectate abia pentru 2026. Între timp, monumentul istoric se dezintegrează la fiecare rafală de vânt. Gara Regală din Sinaia, cândva mândria stațiunii montane și poarta de intrare pentru capete încoronate, a ajuns astăzi o ruină în așteptarea propriului sfârșit. O furtună violentă de doar câteva minute …
  • Leul scade pentru a treia zi consecutiv în fața euro. Cresc și celelalte valute majore
    Moneda națională continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute internaționale. Euro, dolarul, lira sterlină și francul elvețian au înregistrat noi creșteri față de leu, potrivit cursului oficial publicat de Banca Națională a României. În schimb, indicii ROBOR au continuat să scadă. Banca Națională a României a publicat miercuri, 9 iulie, cursul oficial de schimb, care arată o nouă depreciere a leului față de euro pentru a treia zi consecutiv. Moneda unică europeană este cotată la 5,0759 lei, în creștere față de 5,0677 lei cât era cu o zi înainte. Și celelalte valute importante au crescut în raport cu …
  • H.D Hartmann: AUR nu e partid naţionalist, ci e singurul partid identitar la ora actuală
    Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic H. D. Hartmann a criticat structura guvernamentală actuală și strategia greșită a PSD, afirmând că partidul a permis dezvoltarea AUR ca partid identitar. Hartmann acuză Guvernul de ineficiență și a criticat existența unor vicepremieri fără portofoliu, care potrivit acestuia, sunt plătiți „de pomană”. De asemenea, analistul a semnalat lipsa unei viziuni strategice în interiorul Partidului Social Democrat, lucru pe care îl consideră responsabil pentru dezvoltarea partidului AUR drept unul identitar. „În momentul în care statul român permite cinci viceprim-miniștri, dintre care doi nu au portofoliu, adică iau banii de pomană de tip …
  • România, la un pas de pierderea fondurilor europene. Bruxelles-ul nu mai are răbdare
    Uniunea Europeană a primit planul fiscal al Guvernului, dar nu mai crede în promisiuni. România rămâne sub procedura de deficit excesiv, iar suspendarea fondurilor europene devine un scenariu tot mai probabil. Până nu se văd rezultate concrete, banii rămân în pericol. După ani de întârzieri, amânări și reforme ratate, România încearcă din nou să recâștige încrederea Bruxelles-ului. Deși planul fiscal a fost în sfârșit depus, Comisia Europeană avertizează că procedura privind deficitul bugetar excesiv rămâne activă, iar fondurile europene pot fi suspendate oricând dacă măsurile promise nu produc efecte reale. La reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN), România …
  • Angajații cu salariu minim și IMM-urile, cei mai afectați de noile taxe
    Măsurile de austeritate asumate de Guvern lovesc direct în categoriile cele mai fragile din economie. Angajații cu salariu minim și întreprinderile mici și mijlocii vor suporta costul ajustărilor fiscale, avertizează consultantul fiscal Adrian Negrescu. În timp ce statul încearcă să evite o retrogradare financiară, populația cu cele mai mici venituri riscă să fie împinsă spre sărăcie și instabilitate. Noile măsuri fiscale asumate de Guvern nu aduc reforme, ci sacrificii, și nu pentru toți, ci mai ales pentru cei care au cel mai puțin. Salariații plătiți cu minimul pe economie și micile afaceri sunt primele victime ale pachetului de austeritate. În …
  • Dacia și Ford, în derivă: Blocajul Programului Rabla amenință industria auto românească
    Lipsa unei decizii clare privind reluarea Programului Rabla în 2025 riscă să saboteze unul dintre cele mai importante sectoare economice ale României. Tranzacții de peste un miliard de euro sunt blocate, iar producători majori precum Dacia și Ford se confruntă cu pierderi masive. În ciuda unor discuții recente la nivel guvernamental, autoritățile nu au oferit încă o direcție concretă, iar industria auto începe să resimtă efecte sistemice. Programul Rabla, considerat de ani buni un instrument-cheie pentru stimularea vânzărilor auto, este în prezent suspendat, fără o decizie fermă privind reluarea sa în 2025. Întârzierile decizionale din partea Guvernului, în special a …
  • Viktor Orbán i-a trădat pe suveraniști! Susținere fățișă pentru neomarxiștii de la București și Ursula von der Leyen
    Viktor Orbán, liderul care și-a construit întreaga carieră politică pe discursul suveranist și conservator, a șocat lumea politică europeană printr-o trădare greu de înțeles și imposibil de ignorat: susținerea sa tacită și strategică pentru neomarxiștii de la București și pentru Ursula von der Leyen, simbolul federalismului agresiv de la Bruxelles. După ani de opoziție vocală față de agenda progresistă și centralizatoare a UE, Viktor Orbán a făcut ceea ce nici cei mai sceptici nu ar fi anticipat: și-a repoziționat discursul și alianțele în direcția celor pe care i-a combătut. În loc să sprijine cu fermitate forțele naționaliste din Europa Centrală …
  • PSD dă dovadă de banditism politic! Grindeanu minte cu nerușinare… PSD a votat cot la cot cu partenerii proeuropeni jefuirea românilor
    Într-o Românie pe care Nicușor Dan o numește ironic „România onestă”, guvernul condus de PNL și susținut din plin de PSD impune un set de măsuri de austeritate brutale, dar și profund nedrepte. Cu o ipocrizie strigătoare la cer, autoritățile renunță brusc la impozitarea mai severă a jocurilor de noroc – un domeniu cu profituri colosale – sub presiunea evidentă a unor „intervenții”, probabil venite din zona celor foarte influenți și bogați. Decizia nu este doar scandaloasă, ci și revelatoare pentru adevăratul sens al guvernării actuale: protejarea celor de sus în detrimentul celor de jos. Planul de austeritate, asumat de …
  • Călin Georgescu, întâmpinat cu urale la Poliție: „Românii trebuie să-și revendice suveranitatea”
    Călin Georgescu s-a prezentat astăzi la IPJ Ilfov, unde se află sub control judiciar, fiind întâmpinat de sute de susținători. Fostul candidat la prezidențiale a transmis un mesaj puternic despre suveranitatea națională și influențele externe, într-un context tensionat marcat de mobilizarea forțelor de ordine. Călin Georgescu, fost candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a prezentat miercuri dimineață la sediul IPJ Ilfov, în cadrul obligațiilor impuse de controlul judiciar. La sosire și la ieșire, el a fost întâmpinat de sute de susținători care i-au strigat numele, l-au aplaudat și, în semn de susținere, l-au îmbrățișat. Mobilizarea a fost una vizibilă, iar prezența …
  • Șefa de cabinet a lui Bolojan a păpat din banii publici în Consilii de Administrație
    Premierul Ilie Bolojan a numit în funcția de director de cabinet al prim-ministrului pe Ana-Smărăndița Irina, care a lucrat ca șefă a Management Strategy la Poșta Română și era inclusiv anul trecut membru în consiliul de administrație al EnergoNuclear SA, companie a Nuclearelectrica. Ana-Smărăndița Irina se prezintă în spațiul public drept Head of Strategy Management la Compania Națională Poșta Română, iar conform mai multor declarații de avere din 2024 câștiga peste 2.500 euro lunar în această calitate. Anterior, din iunie 2021, pentru primii doi ani a fost consiliera directorului Poștei, iar din februarie 2023 a condus departamentul menționat. Directorul de cabinet …
  • Un fost consilier personal al lui Ponta susținut de PSD în mai multe funcții publice intră în echipa lui Bolojan
    Premierul Ilie Bolojan l-a numit în funcția de secretar general adjunct în Ministerul Justiției pe Ion Claudiu Teodorescu, fost consilier personal al lui Victor Ponta timp de opt ani și susținut de PSD în mai multe funcții publice. Premierul și-a numit și noua directoare de cabinet, Ana-Smărăndița Irina, din rândurile TNL, fostă membră în mai multe consilii de administrație. Teodorescu a intrat în Ministerul Justiției încă din 2014, tot în timpul Guvernului Ponta, dar a primit susținere și în mandatul de ministru al lui Florin Iordache. Teodorescu a fost numit secretar general adjunct al Ministerului Justiției, decizie publicată în Monitorul Oficial pe 8 iulie. Acesta va …
  • Știai că Olanda are de zece ori mai puține localități decât România? Și totuși, acolo totul funcționează mai bine
    Olanda are doar 342 de localități administrative (municipalități), în timp ce România trece de 3.180. Cu toate astea, în Olanda ai servicii publice eficiente, digitalizare reală, drumuri bune și administrație care răspunde rapid. România, în schimb, e sufocată de mii de primării, consilii locale și funcționari, multe comune fără canalizare, fără bani de investiții, dar cu salarii grase pentru „clientela de partid”. Avem sate cu primar, viceprimar, consiliu local și nici 500 de locuitori. În timp ce Olanda a comasat localitățile pentru a reduce costurile și a crește eficiența, România a păstrat un sistem administrativ învechit, care încurcă în loc …
  • Chiar studenților care l-au votat pe Nicușor li se taie bursele
    Ironia mușcă adânc în Bucureștiul „reformat” de Nicușor Dan. Tinerii care au stat la coadă la urne, cu speranța că votează un om al schimbării, un independent curat, un matematician onest care nu va face compromisuri, se trezesc acum loviți direct în buzunar: bursele lor sunt tăiate sau întârziate, iar universitățile intră în austeritate. Este forma supremă de trădare: să lovești exact în cei care te-au susținut, în studenții care au pus umărul, metaforic și literal, la victoria ta. În loc să primească sprijin și recunoaștere, tinerii primesc tăieri, promisiuni încălcate și explicații sterile. În campanie, Nicușor promitea că va …
  • În România, 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar anual din păduri
    România trăiește un dezastru ecologic tăcut, dar constant: 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar anual din pădurile țării, fără acte, fără explicații, fără vinovați. Este o cifră confirmată inclusiv de Inventarul Forestier Național și de fostul ministru al mediului, care a recunoscut că jumătate din lemnul exploatat nu apare în documentele oficiale. În timp ce autoritățile mimează grija pentru natură și susțin campanii sterile de „plantat puieți”, mafia lemnului prosperă. Camioane întregi ies zilnic din păduri cu bușteni tăiați la negru, iar sistemele de control precum SUMAL sunt fie ocolite, fie sabotate chiar din interior. Această exploatare …
  • Isărescu a mai „printat” niște bani pentru proeuropeni. Românii, taxați prin inflație
    Când Guvernul rămâne fără bani, nu taie cheltuieli, nu reduce sinecuri, nu oprește risipele, ci apelează la soluția preferată a statelor falimentare: tiparnița. Iar Mugur Isărescu, guvernatorul etern al BNR, face jocul. Tipărește bani, acoperă găurile bugetare ale PSD, iar nota de plată vine tot în buzunarul românului de rând — sub forma inflației galopante. Nu e vorba doar de hârtie igienică monetară, ci de o taxă ascunsă, tăcută și perversă. Prețurile cresc, puterea de cumpărare scade, economiile se topesc. Iar în timp ce pensiile și salariile stagnează, PSD își continuă spectacolul de pomeni electorale și angajări pe pile. Aceasta …
  • Taxe mai mari pentru românii muncitori și corecți. Parlamentarii rămân cu suma forfetară imensă
    În România lui 2025, cei care muncesc cinstit, își plătesc taxele și duc greul economiei sunt tot cei pedepsiți. Guvernul crește din nou birurile: impozite pe muncă, TVA, contribuții – toate puse pe spatele celor care țin țara în viață. În același timp, parlamentarii își păstrează privilegiile nesimțite, în frunte cu celebra sumă forfetară de zeci de mii de lei lunar, primită fără nicio justificare reală. Această sumă, destinată teoretic activității parlamentare, este folosită discreționar, fără control, fără transparență. Mulți își plătesc rudele pe post de consilieri fictivi sau „închiriază” sedii de cabinet de la prieteni, cu sume umflate artificial. …
  • Este corect ca PSD să taie din sporurile profesorilor și medicilor?
    Aceasta este întrebarea care trebuie pusă astăzi în toată România. Este corect ca exact cei care muncesc cel mai mult, în școli și spitale, să fie cei penalizați de stat? Este corect ca medicii care stau nopțile în gărzi și profesorii care țin ore în clase suprapopulate să primească mai puțin? PSD vine cu o așa-zisă „reformă” a sporurilor, dar în realitate taie direct din veniturile celor care țin țara pe umeri. Nu s-au atins nici de pensiile speciale, nici de indemnizațiile nesimțite ale aleșilor. Dar le-au găsit „vinovați” pe cadrele didactice și medicale. Răspunsul e simplu: nu, nu este …
  • Călin Georgescu întruchipează dorința românilor de schimbare
    Într-o Românie sufocată de corupție, minciună și trădare, Călin Georgescu a devenit simbolul unei rupturi clare de sistemul putred care conduce țara de peste 30 de ani. El nu este produsul partidelor vechi, nu vine cu valiza plină de sinecuri, ci cu un mesaj simplu, dar profund: românii merită demnitate, adevăr și libertate. Popularitatea sa nu vine dintr-o campanie agresivă sau din rețele de influență, ci din durerea unui popor trădat, din frustrările celor care muncesc și sunt taxați, care votează și sunt ignorați. Georgescu spune lucruri incomode, dar reale, iar tocmai de aceea sistemul se teme de el. A …
  • Nicușor își pune oamenii la Curtea Constituțională. Un regim îl înlocuiește pe altul
    Cu un discurs împachetat în limbaj academic, Nicușor Dan anunță numirea lui Dacian Cosmin Dragoș ca judecător la Curtea Constituțională. Se vorbește despre „personalitate recunoscută”, „poziții echilibrate” și „respect pentru statul de drept”. În realitate, asistăm la același joc vechi de putere: își pun oamenii, își consolidează rețelele, își recompensează fidelii. Dacian Dragoș nu e vreun simbol al independenței, ci un produs al sistemului academic conectat politic, cu un CV încărcat de funcții numite și proiecte pe bani publici. A fost expert în litigiul Roșia Montană, dar nu și-a făcut niciodată auzită vocea în apărarea interesului național. A lucrat la …
  • Avizele de mediu – corupție, prostie și trădare națională
    În România, obținerea avizelor de mediu pentru o simplă autorizație de construire durează luni sau chiar ani. Nu pentru că proiectele ar fi periculoase, ci pentru că sistemul e bolnav. Birocrația sufocă orice inițiativă, iar în spatele întârzierilor se ascund două realități cumplite: șpaga și incompetența. Sunt pierdute miliarde din fonduri europene pentru că proiectele nu pot fi începute la timp. Este un act de trădare națională, o crimă împotriva dezvoltării României. De ani de zile se știe că legislația e un obstacol toxic, dar nimeni nu mișcă un deget. De ce? Pentru că așa pot cere „atenții”. Pentru că …
  • Legăturile premierului Bolojan cu mafia imobiliară, contracte cu dedicație pentru firmele de casă
    Ilie Bolojan a fost primar al municipiului Oradea în perioada 2008-2020, timp în care ar fi comis numeroase abuzuri, potrivit jurnaliștilor de la EBihoreanul.ro. Acesta avea obiceiul să facă concedieri în masă an de an, susține presa locală. Peste 3.000 de oameni și-au pierdut astfel locurile de muncă fără un motiv legal. Însă, posturile nu erau desființate, ci erau aduși alți oameni în loc, apropiați ai actualului premier. De altfel, comportamentul lui Ilie Bolojan era tras la indigo cu cel al primarului Nicușor Dan. Potrivit presei locale, acesta evita audiența cu oamenii care aveau nevoie de ajutorul lui. Doar în …
  • Proteste uriașe, joi, în București. Proeuropenii îi jefuiesc prin noi taxe pe românii săraci
    Unul dintre cele mai mari blocuri sindicale de la noi va ieși în stradă, în București, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate propuse de Guvernul Bolojan. Blocul Național Sindical (BNS), una dintre cele mai mari organizații sindicale din România, a transmis marți, 8 iulie 2025, un mesaj ferm către autorități și a adoptat un calendar detaliat al protestelor împotriva pachetelor de austeritate pregătite de Guvernul României. Reacția vine după ce Executivul a decis, la începutul săptămânii, să își asume răspunderea pe primul pachet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, măsuri ce vizează atât sectorul public, cât și cel privat. …
  • Traian Halalai zboară de la Eximbank! Se aude zăngănit de cătușe
    Ilie Bolojan a anunțat, marți seara, că a cerut Ministerului de Finanțe să declanșeze procedura de înlocuire a directorului EximBank și a precizat că sesizarea în cazul clădirii în care funcționează banca va pleca în aceste zile la parchet. ”Am cerut Ministerului de Finanțe să declanșeze procedura de înlocuire din funcție a directorului de la bancă și, în aceste zile, dacă nu mâine sau poimâine, va pleca sesizarea la parchet, pentru că sper că cineva va constata că nu putem avea pentru aceeași clădire două expertize făcute de două companii de stat, două evaluări care arată că un preț de …
  • Cristian Sipoș (AUR): „Nu putem lua niciun leu de la mame și pensionari cât timp privilegiile rămân intacte!”
    AUR anunță depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, acuzând un pachet de măsuri fiscale care lovește în populația vulnerabilă, în timp ce „camarila politică” rămâne protejată. Senatorul Cristian Sipoș afirmă că România este împinsă într-o nouă formă de austeritate, în care „cei cinstiți plătesc pentru corupția celor puternici”. Senatorul AUR Cristian Sipoș a anunțat public inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ilie Bolojan, în contextul pachetului de măsuri fiscale promovat de Executiv. Potrivit acestuia, guvernarea actuală pune în aplicare „politici de austeritate camuflate”, menținând în același timp privilegiile clasei politice și risipa bugetară. „Ne opunem categoric pachetului …
  • Anca Alexandrescu: ”Cum reprezintă Călin Georgescu un pericol deosebit? Nu a instigat, vorbește mereu despre pace”
    Anca Alexandrescu, moderatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel, a discutat marți, în direct la Realitatea PLUS, despre motivele care au stat la baza deciziei judecătorilor de a menține controlul judiciar în cazul lui Călin Georgescu. Ea a accentuat ideea că întreaga situație reprezintă o înscenare menită să-l împiedice și să-l sancționeze în continuare pe fostul candidat la alegeri. În cadrul unei intervenții în direct la Realitatea PLUS, Anca Alexandrescu, realizatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel, a comentat decizia Tribunalului Sectorului 1 de a menține controlul judiciar în cazul lui Călin Georgescu. Vizibil revoltată de motivele invocate de instanță, Alexandrescu a criticat dur …
  • BNR anunță dezastrul: Scumpiri în lanț și inflație explozivă! Românii, loviți din plin în această toamnă
    Banca Națională a României trage un semnal de alarmă dur: inflația va crește considerabil în următoarele luni, iar scumpirile vor afecta toate categoriile sociale. Plafonarea la energie dispare, TVA-ul și accizele cresc, iar românii vor cheltui mai mult pentru mai puțin. În ciuda promisiunilor Guvernului, BNR nu vede soluții pe termen scurt. În plus, riscurile externe și instabilitatea fiscală amplifică incertitudinile economice. Românii se pregătesc pentru o toamnă fierbinte la propriu și la figurat, după ce Banca Națională a României a anunțat oficial că inflația va crește considerabil în perioada imediat următoare. Motivele? Eliminarea plafonului la prețurile la energie electrică …
  • Polonia întărește securitatea la frontiere: controale temporare pentru combaterea imigrației ilegale
    Guvernul Poloniei a decis să reintroducă temporar controale la frontierele cu Germania și Lituania, în cadrul unui efort susținut de combatere a imigrației ilegale. Măsura vine pe fondul unei creșteri accentuate a trecerilor neregulate în regiune și este un exemplu de responsabilitate în apărarea securității europene. Controalele vor fi aplicate pentru 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire. Autoritățile dau asigurări că cetățenii care călătoresc legal nu vor fi afectați. Polonia a reintrodus controalele la granițele cu Germania și Lituania, o măsură temporară menită să răspundă provocărilor crescânde legate de migrația ilegală. Decizia a fost luată în contextul intensificării activităților …
  • România, la un pas de „dezastrul Greciei”! Avertismentul crunt al vicepremierului: „Ești degradat la gunoi”
    Vicepremierul Dragoș Anastasiu lansează un avertisment dur privind situația economică a României, care riscă să fie retrogradată de agențiile de rating. Acesta compară potențialul declin economic cu prăbușirea Greciei din 2010 și atrage atenția asupra lipsei de empatie a instituțiilor internaționale. Dacă România nu respectă criteriile fiscale, investitorii ar putea fugi, taxele ar crește, iar populația ar intra în panică. „Doamne ferește să intrăm în așa ceva”, spune Anastasiu. România se apropie periculos de un scenariu economic sumbru, similar cu cel trăit de Grecia în 2010, avertizează vicepremierul Dragoș Anastasiu. Acesta a vorbit deschis despre riscul pierderii ratingului de țară, …
  • Este oficial! Bulgaria intră în zona euro. România mai are de așteptat
    Bulgaria va adopta moneda unică europeană de la 1 ianuarie 2026, devenind al 21-lea stat membru al zonei euro. În timp ce vecinii de la sud fac pasul decisiv, România rămâne în afara mecanismului ERM II și are o perspectivă îndepărtată pentru aderare. Consiliul Uniunii Europene a aprobat oficial aderarea Bulgariei la zona euro, stabilind data de 1 ianuarie 2026 pentru introducerea monedei euro. După mai bine de un deceniu de pregătiri, țara vecină îndeplinește criteriile economice și tehnice impuse de tratatele europene. În paralel, România rămâne într-o zonă de așteptare, cu perspective tot mai amânate pentru adoptarea euro din …
  • Bolojan lovește din nou: al doilea val de austeritate aduce tăieri dure și restructurări masive
    Premierul Ilie Bolojan anunță un nou pachet de măsuri care promite „echitate și eficiență”, dar aduce în realitate restructurări, reduceri de indemnizații și reforme dureroase pentru administrația publică, companiile de stat și beneficiarii de pensii speciale. Guvernul își asumă din nou răspunderea, fără dezbatere parlamentară. Premierul Ilie Bolojan a anunțat luni în Parlament un al doilea val de măsuri de austeritate, menit oficial să reducă deficitul bugetar. În fapt, noile politici pregătite de Guvern includ tăieri, restructurări și reforme controversate, care vizează administrația publică, pensiile speciale și companiile de stat. După ce primul pachet a fost impus prin asumarea răspunderii, …
  • Nicușor Dan sfidează opinia publică și face o numire-șoc la CCR: Dacian Cosmin Dragoș, impus în tăcere totală
    Fără consultări, fără transparență, fără explicații, președintele Nicușor Dan l-a numit pe Dacian Cosmin Dragoș judecător la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată în spatele ușilor închise, într-un stil care amintește mai degrabă de practicile netransparente ale vechii clase politice decât de promisiunile sale de reformă. Nicușor Dan, un președinte care promitea schimbarea și onestitatea în viața publică, a semnat în tăcere decretul prin care l-a numit pe Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale. Fără o dezbatere publică, fără consultarea societății civile sau a mediului juridic, decizia vine ca o palmă dată transparenței și democrației pe …
  • Europarlamentarul Adrian Axinia (AUR): Moțiunea depusă de AUR împotriva Ursulei a deranjat birocrația europeană
    Europarlamentarul AUR, Adrian Axinia, a declarat tranșant că moțiunea de cenzură depusă de AUR împotriva Ursulei von der Leyen a zguduit din temelii confortul birocrației europene. Inițiativa curajoasă a grupului conservator din care face parte AUR a fost un semnal clar că Europa nu poate fi condusă de o mână de nealeși care nu dau socoteală nimănui. „Moțiunea noastră a deranjat. Nu pentru că nu ar fi legală sau justificată, ci pentru că a spart tăcerea convenabilă din jurul contractelor netransparente și al abuzurilor de putere. Birocrația de la Bruxelles se teme de adevăr, iar noi am avut curajul să-l …
  • Marius Lulea (AUR): De ce nu taie de la parlamentari? De ce nu taie de la partide?
    În plină criză economică, Guvernul Bolojan crește taxele pentru românii care muncesc cinstit, dar nu atinge niciun privilegiu al clasei politice. În acest context, prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, lansează o întrebare simplă, dar devastatoare: „De ce nu taie de la parlamentari? De ce nu taie de la partide?” Românii suportă taxe mai mari, TVA de 21%, impozite suplimentare și tăieri din venituri. În același timp, partidele politice primesc zeci de milioane de euro anual din bani publici, iar parlamentarii își păstrează suma forfetară uriașă, pensiile speciale și toate avantajele. „Austeritatea e doar pentru popor. Pentru bugetari de rând, pentru antreprenori, …
  • Curtea de Apel din Paris decide miercuri soarta lui „Paul al României”. Condamnat definitiv, autoritățile cer extrădarea
    Curtea de Apel din Paris urmează să decidă miercuri dacă îl va extrăda în România pe Paul-Philippe al României, cunoscut public sub numele de „Prințul Paul”. Acesta a fost condamnat definitiv de justiția română la trei ani și patru luni de închisoare pentru trafic de influență, într-un dosar care are legătură cu disputa privind moștenirea regală. Curtea de Apel din Paris va pronunța miercuri o decizie crucială privind extrădarea lui Paul-Philippe al României, după ce autoritățile judiciare din România au emis un nou mandat de arestare pe numele său. Acesta este condamnat definitiv la trei ani și patru luni de …
  • România, fruntașă la scumpiri: al treilea cel mai mare preț la energia electrică din Europa. Statul plătește lent, dar încasează scump
    Ultimele date publicate de Comisia Europeană arată că România a avut, în primul trimestru din 2025, al treilea cel mai mare preț angro la energia electrică din întreaga Uniune Europeană. Cu 148,3 euro/MWh, România depășește cu aproape 50% media UE. În timp ce alte state reduc diferențele, România pare condamnată la prețuri ridicate, din cauza lipsei de investiții, a suprataxării haotice și a unei administrații care se mișcă greu, dar încasează rapid. Într-un clasament pe care niciun consumator nu și-l dorește, România ocupă poziția a treia în Uniunea Europeană la prețul energiei electrice pe piața angro, după Ungaria și Irlanda. …
  • Statul descurajează viitorii medici: doar 735 de locuri la buget pentru 2.480 de candidați la Medicină
    În plină criză a sistemului sanitar, România oferă doar 735 de locuri la buget pentru tinerii care vor să devină medici, în timp ce 2.480 de candidați se înghesuie pe aceste locuri. În loc să investească în formarea profesională, statul pare să limiteze accesul la educație medicală, în ciuda nevoii cronice de specialiști. Situație revoltătoare în sistemul de învățământ medical: la Facultatea de Medicină din București, 2.480 de tineri candidează pe doar 735 de locuri la buget. Asta înseamnă o concurență de aproape 3,4 candidați pe un loc, o cifră care nu reflectă o strategie națională de încurajare a educației …
  • România, în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani: „Nu mai e timp să tăiem cu bisturiul. Statul taie cu barda, după ce a tocat tot”
    Consultantul economic Adrian Negrescu avertizează că România se prăbușește într-o criză bugetară provocată nu de factori externi, ci de propria clasă politică. În loc de reforme și eficiență, statul a alimentat risipa, a tolerat sinecurile și a ignorat realitatea fiscală. Acum, fără bani și fără credibilitate, guvernul Bolojan taie haotic doar pentru a liniști agențiile de rating și a evita intervenția FMI. România este victima propriei administrații, iar colapsul bugetar nu mai poate fi evitat prin corecții minore, avertizează consultantul economic Adrian Negrescu. După ani de cheltuieli iresponsabile, deficitul nu doar că nu s-a redus, ci a crescut cu 4 …
  • Guvernul Bolojan introduce impozit minim pentru câștigurile din jocuri de noroc și majorează taxele industriei, dar nu alocă fonduri pentru dependenți
    Guvernul condus de Ilie Bolojan a stabilit un impozit de 4% pentru câștigurile din jocurile de noroc până în 10.000 lei, ajustând semnificativ propunerea inițială de 10%. În același timp, a sporit impozitele pentru operatori, până la 30% pe venituri online și 23% pentru pariuri tradiționale, plus taxe majorate per aparat. Totuși, pachetul fiscal nu prevede fonduri dedicate tratamentului dependenților de jocuri de noroc. 1. Impozitul pentru câștiguri• Câştigurile de până la 10.000 lei vor fi impozitate cu 4%, în loc de 3% (cota actuală), ajustare semnificativ redusă față de propunerea inițială de 10%  .• Pentru sume între 10.000 lei şi 66.750 lei, impozitul …
  • Proeuropenii distrug vieți! Tinerii amână achiziția unei locuințe? TVA-ul va fi 21%
    Visul de a avea o locuință proprie devine tot mai îndepărtat pentru tinerii din România. După ani în care prețurile au crescut continuu, iar creditele au devenit tot mai greu de accesat, statul lovește din nou exact în cei care îndrăznesc să construiască un viitor aici: TVA-ul pentru locuințele noi va fi majorat la 21%. Pentru un apartament de 80.000 de euro, tinerii vor plăti acum cu aproape 15.000 de euro mai mult doar din TVA. O taxă uriașă, care nu reflectă valoare adăugată, ci doar o decizie cinică a guvernului de a stoarce bani din familiile la început de …
  • Antena 3 lovește puternic în PSD – nu mai plătesc suficientă taxă de șantaj TV
    Când vezi Antena 3 criticând PSD, nu e semn de trezire jurnalistică, ci de negocieri eșuate în spatele ușilor închise. Postul de televiziune care ani la rând a fost portavocea preferată a social-democraților lovește acum în foștii săi parteneri cu o intensitate suspectă. De ce? Simplu: PSD nu mai plătește suficientă taxă de șantaj mediatic. În lumea televiziunilor de casă, loialitatea e direct proporțională cu contractele de publicitate, banii din bugetul de stat și alte „parteneriate strategice” cu instituții și companii controlate politic. Când robinetul se închide sau se strânge, atacurile vin instant, sub formă de „anchete”, „dezvăluiri” și „editoriale …
  • Marius Lulea (AUR): Noi depunem moțiune ca act formal, dar puterea reală nu mai e în Parlament. E la popor
    După ce Guvernul Bolojan și-a asumat, fără nicio rușine, creșterea taxelor care lovesc direct în românii cinstiți, Alianța pentru Unirea Românilor reacționează dur. Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a declarat ferm: „Noi depunem moțiunea ca și act formal, dar puterea reală nu mai e în Parlament. E la popor. Ei decid dacă vor să accepte sărăcia impusă de clicile politice sau dacă aleg demnitatea.” Guvernul Bolojan lovește cu mâna grea a austerității în antreprenori, salariați, pensionari și tineri care vor o locuință. TVA majorat, impozite mai mari, taxe noi. Totul impus fără dezbatere, printr-o asumare a răspunderii care îi ocolește pe …
  • Degeaba are AUR 40%, dacă ei fură alegerile și nu românii decid
    Românii pot vota, pot spera, pot umple urnele de entuziasm și revoltă. Dar dacă sistemul controlează tot — de la birourile electorale până la Curtea Constituțională — votul devine o iluzie, iar democrația un teatru ieftin. AUR este astăzi cotat cu 40% în preferințele reale ale românilor. O cifră care sperie sistemul, care panichează partidele vechi și care declanșează mecanismele murdare ale fraudării: buletine falsificate, turism electoral, softuri manipulate, procese verbale „corectate” la miezul nopții. De ce să mai votăm, dacă nu românii decid? Dacă orice mișcare anti-sistem este sabotată, anchetată, hărțuită, exclusă administrativ sau declarată „extremistă” pentru că deranjează …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button